Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 12 órától Kormányinfót tart, amelyben tájékoztatást adnak a kormány szerdai üléséről, majd válaszolnak az újságírók kérdéseire.

12:42
Még nincs döntés a határvadászok bérezéséről

Nem született végleges döntés a határvadászok bérezése kapcsán - mondta egy másik kérdésre. 

12:41
Koronavírus: Nem lesznek védőintézkedések

Gulyás szerint a koronavírus esetszámok emelkedése miatt nem kellenek védőintézkedések, mivel minimális az emelkedés. 

12:40
Ősszel lehet megállapodás a helyreállítási alapról

Gulyás kérdésre elmondta, várhatóan ősszel lehet megállapodás a helyreállítási alapról. A legnagyobb akadályt az EP jelenti, ahol a magyar baloldal mindent megtesz, hogy ne jusson hozzá a megfelelő forrásokhoz. Az európai együttműködést súlyosan sértő lépéseket tesz az EP - mondta a miniszter. 

12:37
Ezen a területen nem lesz államosítás

A kormány semmilyen államosításra nem készül a vízszolgáltatók esetében - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Több önkormányzat jobb híján átadná a vízszolgáltató cégeiket a megemelkedett költségek miatt. Egyelőre csak megkeresések vannak.   

12:34
Lesz augusztus 20-án tűzijáték

Lesz tűzijáték augusztus 20-án- mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Nemcsak tűzijáték, hanem négynapos programsorozat is lesz 20 helyszínen. 32 perces tűzijáték lesz, 4,3 kilométer hosszan lesz látható. 

12:31
Gulyás: Ettől sem kell csodát várni

Magyarországnak finanszírozási nehézségei nincsenek, így egy esetleges uniós megállapodástól sem kell csodát várni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az RFF-ről való megállapodás a családvédelmi törvény elfogadása miatt maradt el 2021-ben - mondta a miniszter. 

12:30
Így lehet stabilizálni a forint árfolyamát

Gulyás kérdésre elmondta, a gázár magassága befolyásolja leginkább a forint árfolyamát, ezért a minél nagyobb gázfüggetlenség elérésével lehet stabilizálni. A költségvetési hiányt tartja a kormány - tette hozzá. 

12:27
A baloldal mindig ellenezte a rezsicsökkentést

Gulyás kérdésre elmondta, a baloldal mindig a rezsicsökkentés ellen foglalt állást, míg a kormány szerint mindent meg kell tenni a családok támogatásáért. 

12:26
Ennyi határvadász elég lehet

Azért döntöttek a 4000 fős határvadász keretről, mert ennyi ember elegendő a katonákkal és a rendőrökkel kiegészítve, de adott esetben lehet bővítés is - mondta Gulyás egy másik kérdésre. 

12:23
Erre készen kell állnia a határvadászoknak

Gulyás kérdésre elmondta, a határvadászoknak készen kell állnia az erőszakos cselekedetek kezelésére. Az éhínséggel fenyegető gabonahiány azokat az országokat sújtja majd, akik kibocsátó szerepben vannak a migrációt tekintve. 

12:21
Jönnek a határvadászok

A migrációs helyzetről azt mondta, hogy míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Tavaly 431 embercsempészt, míg idén 836 embercsempészt fogtak el. A belügyminisztérium keretében határvadász egységek jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz - jelentette be a miniszter. Első körben 2200 határvadászt vesznek fel. 

Mindez tehermentesíti a katonaságot. A honvédelmi alapból biztosítják ennek a költségét. 

12:19
Meghosszabbíthatják Paks1 üzemidejét

Gulyás szólt arról is, kezdeményezik Paks1 üzemidejének a meghosszabbítását. Legalább évi kétmilliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést - tette hozzá. 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve - mondta. A cél, hogy a magyar költségvetés továbbra is megbízható legyen, és minél előbb megállapodjanak a helyreállítási alapról. A magyar baloldali képviselők intenzíven lobbiznak a megállapodás ellen - tette hozzá. Ennek a bizonyítéka az EP tegnapi határozata is. 

12:16
Ezekben a kérdésekben egyezett meg a kormány a bizottsággal

Gulyás szólt arról is, hogy a helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladtak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében. Négy fontos területen elfogadtuk a bizottság álláspontját: nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya, a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt, Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani. A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggeltenség elérésére kell fordítani - mondta a miniszter. 

12:12
Gulyás az árfolyammozgásról: Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a minden piaci idegesség ellenére a magyar gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek. A legfrissebb ipari termelési adatok 9,4 százalékos erősödést mutatnak, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál - tette hozzá. A kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett. Az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja. Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok. 

Egész Európa a szankciók hatásaitól szenved - mondta a miniszter.  

12:09
Kezdődik

Kezdődik a kormányinfó. 

11:58
A kormány az intézkedéseivel lassítja a háborús inflációt

Amíg tart a háború, addig valószínűleg az árak tovább fognak növekedni, és azt is látni kell, hogy a brüsszeliek teljesen le akarnak válni az orosz energiáról, ez Nyugaton még nagyobb energia-áremelkedést fog hozni, és hiány is lesz – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója az Origónak adott interjúban, a háborús inflációval kapcsolatban. A politológus szerint igaza lesz Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki azt mondta, hogy nem az a kérdés, hogy mi mennyibe kerül, hanem hogy van-e belőle egyáltalán. Kiszelly leszögezte: a kormány egy 2010 után bevált politikát alkalmaz, és ha nem is akadályozza meg, de lassítja ezzel a háborús inflációt.

11:56
Várható témák

Ezek lehetnek a várható témák: 

- ukrajnai háború és az arra adott uniós, illetve magyar válaszok
- energiaárak
- infláció
- egyéb kormányzati döntések

11:55
Kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 12 órától Kormányinfót tart, amelyben tájékoztatást adnak a kormány szerdai üléséről, majd válaszolnak az újságírók kérdéseire.

22