Orbán Viktor a baloldali képviselők által feltett azonnali kérdésekre válaszol.

19:02
Itthon van a legmagasabb támogatás ezen a területen

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, egész Európában a legmagasabb támogatást az energiaárakon keresztül a magyar családok kapják. A kormányfő közölte, hogy minden tanácsot meghallgatott, csak azt sajnálja, hogy amikor kormányon voltak, akkor nem ezt tették. Orbán Viktor hozzátette: Amikor Önök kormányoztak, akkor elvették a 13. havi fizetést és a 13. havi nyugdíjat.   

18:56
Lesznek-e új szélerőművek Magyarországon?

Orbán Viktor Kanász-Nagy Máténak (LMP) azt válaszolta, a Vodafone megvásárlását nem állítaná szembe más területekkel. Egyelőre nem dőlt el a szélenergia hasznosításának a jövője Magyarországon. Atomenergia nélkül nem tudjuk megoldani Magyarország energiaellátását - mondta a kormányfő. A 16 ezer milliárd forintos energiarendszer-modernizálás is része a kormány terveinek, és ez nagyrészt a hálózat modernizálását jelenti - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy folyamatosan elemzik a már működő szélturbinák eredményeit. A viták is erről szólnak. 

18:50
30 éves korig jöhet az szja-mentességet gyermekvállalás esetén

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a családtámogatási elemekből semmit sem vettek el a mostani helyzetben sem. A tervezett intézkedések között olyanok szerepelnek majd, hogy 30 éves kor előtt meg tudják szülni az első gyermeküket. 

Példaként említette, hogy szja-mentesség jöhet azoknak 25 éves kor után, akik 30 éves korig vállalnak egy gyermeket - jelentette be a kormányfő. 

18:47
"Nem lesz online oktatás"

Orbán Viktor Dúró Dórának (Mi Hazánk) azt válaszolta, hogy idén 670 milliárd forintnyi szja-t fizettek vissza a családoknak. Ha az inflációhoz kötnénk a különféle támogatásokat, akkor most az államcsődöt jelentene. A nyugdíjat az inflációhoz kötjük, de ennél többet most nem tudunk vállalni - mondta a kormányfő. Online oktatás nem lesz - hangsúlyozta. A demográfiai kérdésről azt mondta, hogy sok minden történt az elmúlt 12 évben, de áttörést nem sikerült elérni, ezért decemberben újabb családpolitikai lépések jöhetnek. 

18:43
Orbán Viktor: Brüsszel miatt nem lehetett ilyen szerződést kötni

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt válaszolta, úgy látszik, Ön szerint is a szankciók miatt emelkedtek meg a gázárak. Magyarország érdeke, hogy fix áras szerződést kössünk, de az Unió miatt nem lehet ilyen szerződést kötni. A rotterdami tőzsdei árakhoz kell kötni a hosszú távú szerződést a gáz tekintetében. Orbán közölte, most jóval kisebb jutalékot kell fizetni a hosszú távú szerződésben, mint a Horn-kormány idejében. A kormányfő arról is beszélt, értékeljük és becsüljük meg, hogy havonta 181 ezer forintos energiatámogatást tudnak adni minden magyar családnak a rezsicsökkentés révén, és ezzel a támogatási mértékkel elviselhető állapotok legyenek. 

18:37
Ezután lehet véleményt mondani

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Covid óta 2040 milliárd forint támogatás ment a vállalatoknak, és ebből 1600 milliárd a kkv-knak. Még el sem indult a program, és utána lehet véleményt mondani, hogy segítséget jelentett-e a kicsiknek, vagy pedig nem. 

18:34
Orbán Viktor elmondta, hogyan segítik a vállalkozásokat

Orbán Viktor Lukács Lászlónak (Jobbik) azt válaszolta, hogy a magyar vállalkozásoknak három eszközzel segít a kormány: indul egy 200 milliárdos vállalkozástámogatási program az energiaszámlák kifizetésére és beruházások támogatására. Ezek a vállalkozások energiaintenzívek kellenek, hogy legyenek, és a termelőszektorban kellenek, hogy legyenek - tette hozzá. A kormányfő kiemelte, hogy lesz gyármentő program, itt egyénileg tárgyalnak majd a cégekkel. Harmadrészben munkavédelmi akcióterv indul, ha arra szükség lesz. 

18:27
Minden magyar család 181 ezer forintig megkapja a támogatást

Orbán Viktor Molnár Zsoltnak (MSZP) azt válaszolta a villamosenergia-árakkal kapcsolatban, hogy a baloldal támogassa a Paks1 üzemidő hosszabbítását és Paks2 megépítését. Egy elhibázott politika a gáz és az áram árának összekapcsolása. A Paks1 által termelt áramot azért nem tudjuk önköltségen adni, mert nemcsak a háztartásokat szolgálja ki. Ha megépül Paks2, akkor lehet önköltségen adni az áramot. Minden magyar család 181 ezer forintos mértékig megkapja a támogatást a kormánytól havi szinten - tette hozzá. Ha a szankciók megszűnnek, akkor visszatérhetünk a korábbi magasabb szintre is a támogatásokat illetően. 

18:22
Orbán Viktor: Önök 2002-2010 között jól leégtek

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nehéz ügy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét. 2002-2010 között volt lehetőségük vezetni az országot, akkor napsütésben tehették ezt, és jól le is égtek. Önök továbbra is maradjanak az árnyékban - javasolta Orbán Viktor Kálmánnak. 

18:20
Orbán Viktor: Ha vége lesz a szankcióknak, akkor megáll a drágulás

Orbán Viktor Kálmán Olgának (DK) azt válaszolta, hogy az élelmiszerár-emelkedésnek akkor lesz vége, ha vége lesz a szankcióknak. Ön egy olyan párt képviselője, amikor 1,1 millió deviza-jelzáloghitel volt, ezek tönkretették az embereket. Óvatosabban rója fel a forint gyengeségét a kormánynak, mert ez a kormány takarította el ezt a devizaadós-válságot. A kormányfő rámutatott arra is, hogy a dollár erősödése miatt gyengül a forint.   

18:16
Kezdődik az azonnali kérdések órája

Kezdődik az azonnali kérdések órája. 

17:11
Fekete-Győr Andrásnak elvették a mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn több baloldali képviselő mentelmi jogát is kiadta. 

17:10
Orbán Viktor: A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket a szankciókról

A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A kormányfő rámutatott: az Unió gyakran az európai értékek megsértésével vádolja Magyarországot, miközben a legfőbb európai érték a demokrácia. A szankciókat azonban nem demokratikusan fogadták el, hanem brüsszeli bürokraták és az európai elitek döntöttek róluk. Annak ellenére nem kérdezték meg az embereket, hogy azok árát az európai polgárok fizetik meg - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a kabinet egy nemzeti konzultáció keretében vár választ arra az emberektől, egyetértenek-e a szankciókkal és támogatnak-e újabbakat. 

17:08
Azonnali kérdések

Orbán Viktor a baloldali képviselők által feltett azonnali kérdésekre válaszol.

11