"Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről" címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök. 

15:13
Véget ért a miniszterelnök napirend előtti felszólalása

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása és az erre adott válaszok. 

15:12
Orbán Viktor a baloldalnak: Ezért fizetik Önöket Amerikából

Orbán Viktor szerint Gurmai Zita összekeverte Magyarországot az MSZP-vel. Azt hittem, a Momentum a fiatalok pártján áll, éppen ezért nem értem, miért nem támogatták a 25 éven aluliak szja-mentességét. A teljes baloldal kampányát az Egyesült Államokból fizetik, és ez teljesen elképesztő, erre nem volt példa a rendszerváltás óta, és ezt nem is tagadják - mondta a kormányfő a baloldali kampányfinanszírozási botrányról. Önök azért szankciópártiak, azért bevándorlópártiak és háborúpártiak, mert ezért fizetik Önöket, ezt hallgattuk meg ma. 

15:07
Ez a fontos a nemzetközi vitákban

Orbán Viktor elmondta, minél hamarabb orosz-amerikai tárgyalás kell a háború ügyében. Európának arra kell törekednie, hogy a tárgyaláson neki is legyen helye. A kormányfő szerint a nemzetközi vitákban nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem, hogy mi az érdekük, és azt hogyan tudják érvényesíteni. A kormányfő sajnálta, hogy nincs itt a Jobbik elnöke, de ezen nem lepődik meg, mert népszavazás van most egyes háborús területeken, és ő általában ott szokott lenni. Gyurcsány pedig, ha rongy emberekről beszél, akkor egyeztessen Gyöngyösivel. 

15:03
Orbán Viktor: Soha nem látott naperőmű-fejlesztések vannak

2010 óta a kormány visszavásárolta az oroszoknak eladott 25 százaléknyi Mol-részvényt, majd hat interkonnektor épült - mondta a kormányfő. Felidézte a gáztárolók visszavásárlását is. Egyelőre vita van a szélenergiáról a kormányban - tette hozzá. Soha nem látott naperőmű-fejlesztések vannak az országban.   

15:01
"Ez nem megoldás"

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a rendszerhasználati díj csökkentésével a zöldítést segítik. Az áfacsökkentés azért nem megoldás, mert annak a bevétele a rezsivédelmi alapba kerül, így ezzel is segítik azt, hogy a háztartások 180 ezer forintig kapnak rezsitámogatást. A vagyonadót nem támogatjuk - tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a romákat támogató programokat nem állítják le, és a legszegényebb 300 falut továbbra is támogatni fogják. 

14:58
Orbán: A baloldal a háború és a szankciók oldalán áll

Orbán Viktor kormányfő a frakciók felszólalásaira azt mondta, hogy az MSZP, a Jobbik, a DK, a Momentum és a Párbeszéd a háború és a szankciók oldalán áll. Ez hiba, mert a háború és a szankciók ártanak a magyaroknak. A Mi Hazánk kapcsán azt mondta, hathavonta szavazzák meg a szankciókat. A szankciók megszavazása kapcsán azt mondta, hogy az olajszankciók esetében kivételt harcolt ki Magyarország, Szlovákia és Csehország. A lengyel kérésre nem vétóztam.   

Orbán Viktor közölte, a nukleáris termékekre vonatkozó szankciók nem kerülnek napirendre, és a gázszankciókat sem tűzik napirendre. A többi szankció nem vágott a magyarok érdekébe, és ezért nem bontottuk meg az európai egységet. 

14:54
Erkölcsről beszélt Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezére, bukott kormányfő erkölcsi dolgokról beszélt, miközben két hete pont egykori bizalmasát jogerősen elítélték. 

14:49
Kocsis: Mit ígért a baloldal az amerikai pénzért cserébe?

Kocsis Máté beszélt Márki-Zay amerikai támogatásáról is, és azt kérdezte a baloldaltól, hogy mit ígértek a pénzért cserébe?

14:49
Kétfajta ellenzéki politikus van, az egyik tagja az árnyékkormánynak, a másik szeretne tag lenni

Kocsis Máté felhívta a figyelmet, hogy az uniós pénzből a tanárok, az egészségügyi dolgozók fizetését emelnék. Gratulált a harmadik Gyurcsány-kormány megalakulására. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy kétfajta ellenzéki politikus van, az egyik tagja az árnyékkormánynak, a másik szeretne tag lenni. Kocsis elmondta, hogy a Fidesz EP-képviselői semmilyen energiaszankciót nem támogattak. 

14:45
Kocsis a baloldalnak: Önök a válság gonosz vámszedői

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy Brüsszel korábban azt mondta, hogy a szankciók segítenek megszüntetni a háborút, és nem lesznek káros hatásai az európai gazdaságra. Emlékeztetett arra, hogy Karácsony Gergely korábban éltette a szankciókat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a baloldali képviselők korábban ostobaságnak nevezték a rezsicsökkentést. Kocsis elmondta, hogy a baloldal a válságnak a gonosz vámszedője, ugyanezt csinálták a koronavírus-járvány alatt.  

14:38
Kétszintű brüsszeli kudarcról beszélt a KDNP

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint a mostani helyzetben a brüsszeli elhibázott szankciós politika rengeteg embert hozott válságos helyzetbe, de az európai biztonságpolitika is kudarc, mert nem tudta megakadályozni az újabb konfliktus kialakulását. A képviselő szerint be kellett volna tartani a minszki megállapodást. Az egyetlen lehetséges dolog, hogy békét kell kikényszeríteni. Szólt arról is, hogy a kormány nagyban segítette az ukrajnai menekülteket.  

14:33
A Momentum szerint működnek a szankciók

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szerint a szankciók működnek. 

14:28
Az MSZP szerint fideszes trükk a háborús infláció

Ócska fideszes trükk a háborús infláció - mondta Gurmai Zita, az MSZP képviselője. A politikus több álhírt is elmondott a paksi atomerőmű áramtermelése kapcsán. 

14:21
Nincs új a nap alatt: ismét valótlan adatokat sorolt Szabó Tímea

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője ismételten valótlanságokat állított a felszólalásában. Olyan gazdasági adatokat sorolt, amiket soha senki nem erősített meg és nem is publikált soha. 

14:14
Az oroszokat kell rászorítani a békére?

A Jobbik egyetért azzal, hogy a biztonságot garantálni kell. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője szerint az oroszokat kell rászorítani a békére. 

14:05
LMP: Amikor kevesebbet süt a nap, akkor többet fúj a szél

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy amikor kevesebbet süt a nap, akkor többet fúj a szél, ezért kéne a kormánynak támogatnia a szélenergia fejlesztését. Nagyon fontos a béke, de csak az tud békét teremteni, aki támadott - mondta a képviselő. Én már korábban csalódtam a Nyugatban, tudom, hogy álszentek. 

13:56
Új adókat vezetne be a Mi Hazánk

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel már egyre gyakrabban támadja a demokratikus választások eredményét. A politikus az energiafogyasztás területén áfacsökkentést szorgalmazott. Toroczkai a digitális adó és a vagyonadó bevezetését sürgette. 

13:48
Vége a kormányfői beszédnek

Véget ért a kormányfő beszéde, most a frakciók reagálnak rá, majd pedig a miniszterelnök reagálhat. 

13:48
Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor

Ma jobb állapotban vagyunk, mint 2008-ban a pénzügyi válság idején - mondta a kormányfő. Magyarország ma erősebb, mint a kommunizmus bukása óta bármikor, és van esély arra, hogy megerősödve kerüljünk ki a válságból. A kormány erős tempót diktál majd a következő hónapokban - zárta a kormányfő.  

13:46
Bővülhet a családtámogatás

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a családtámogatás megmarad, és decemberben új családtámogatási intézkedések is megjelennek. Nem állnak meg a fejlesztésalapú gazdaság kialakításában. Az egyetemfejlesztési-program is folytatódik. Végezetül elmondta, hogy a Brüsszellel fennálló viták ellenére az ország az EU tagjaiként képzeljük el a jövőnket. Azok, akik elvitatják a jogainkat, azok falanszter Európát akarnak - tette hozzá. Büszke nemzet vagyunk, akik tudatában vannak annak, hogy többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk - mondta. 

12