"Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről" címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök. 

13:44
Teljes energetikai átalakulás

Lesz gyármentő program és lesz új munkahelyvédelmi-program is, ha szükséges - mondta a kormányfő. Munkaalapú gazdaság és a beruházások támogatása a legfontosabb. Közel 10 milliárd forintnyi beruházás zajlik jelenleg és ezeket be is fejezik. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország hosszabb távon is nettó olajimportőr marad. 28,5 milliár euróból pedig a hazai villamosenergia-rendszert lehet átalakítani, 32 nagyberuházás lesz a következő években - fejtette ki. A szükséges pénzügyi forrásokat az unió megígérte. Ha Brüsszel nem adja oda a nekünk járó forrásokat, akkor máshonnan szerezzük be ezt az összeget. 

A magyar energiarendszer teljes megújítása a mostani időszakban is megmarad. 

13:39
Ennyivel segíti a családokat a kormány

Orbán Viktor elmondta, az év végén fizetnek nyugdíjprémiumot, és érvényben marad a 25 éven aluliak szja-mentessége is. A magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaárakban, havi 181 ezer forintot. Szólt arról is, hogy 30 százaléka a hazai családtámogatásoknak az energiafogyasztást segíti. Orbán közölte, hogy az ehhez szükséges pénzt az extraprofitadóból fedezik. A befolyt összeg elegendő a 2022-es és 2023-as évekre. A kormány felfogásában a családok megsegítése áll az első helyen, majd pedig a vállalkozások következnek. 

13:36
A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amíg tart a szankciós energiaválság, addig a biztonságos ellátást kell garantálni. Védeni kell a magyar családokat és a munkahelyeket. A kormány képes biztosítani Magyarország energiaellátását, van elegendő földgáz, kőolaj és villamos áram is.  

A kormányfő közölte, hogy földgázból 85 százalékban importra szorulunk, így az árát nem tudjuk befolyásolni. Éppen ezért csökkenteni kell a földgázfelhasználását. A kormány döntött, hogy 2025-re 30 százalékra csökken a hazai földgázfelhasználás az energiatermelés területén. Orbán Viktor beszámolt, hogy megkezdődik Paks2 építése, valamint döntöttek a paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításáról.   

13:31
Megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról

Mindig is aggályaink voltak a szankciókkal kapcsolatban, és az érveinket figyelmen kívül hagyták - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogyha Brüsszelben kifogynak az érvekből, akkor az európai érték megsértéséről beszélnek. A szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai elitek döntöttek erről, és az embereket nem kérdezte senki. 

Orbán elmondta, meg kell ismerni az emberek véleményét a szankciókról, és megkérdezik itthon az emberek véleményét a szankciókról egyedül Európában.

13:29
Ez történne, ha megszűnnének a szankciók

Orbán Viktor kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan az amerikai energiaárak ennek a töredékei. Az energiaárak növekedése kihat az élelmiszerárakra is. Ha megszüntetnék a szankciókat, akkor az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is megfeleződne - mondta Orbán Viktor. Szankciók nélkül Európa el tudná kerülni a recessziót. Amikor ezeket a szankciókat ránk erőltették, akkor a brüsszeli bürokraták nem ezt ígérték - tette hozzá. Európának is óriási károkat okoznak a szankciók. Oroszország 158 milliárd eurónyi bevételre tett szert, és ebből 85 milliárd eurót az uniós országok fizettek ki - mondta a kormányfő. A szankció miatt Európa szegényebb lett, míg Oroszország nem gyengült meg.  

13:24
"A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért"

Két éve is volt gazdasági visszaesés a járvány miatt - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint most 2022-ben a gazdasági bajok oka a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára növő energiaárak. Ezeket a durva energiaárakat nem gazdasági folyamatok váltják ki - tette hozzá. A brüsszeli politikai döntések a felelősek a magas energiaárakért. 

Korábban azt mondták, hogy a szankciókkal nem lehet tönkretenni az európai gazdaságokat, és ez helyes álláspont volt. Most van először olyan, hogy egy törpe vetett ki szankciókat az óriásra az energia terén - tette hozzá. 2022 júniusában, Brüsszelben elfogadták az olajszállítási szankciót és napirendre vették a földgázvásárlási szankciót, és így a gáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd megháromszorozódott. Ugyanez ment végbe a villamosenergia-piacon is. 

13:21
Lesznek külső és belső befolyásolási kísérletek

A Nyugat a háború, míg mi a béke oldalán állunk, mert Ukrajna szomszédai vagyunk - mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, hogy számunkra a biztonság és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb. Költeni kell a határok védelmére, a nemzetbiztonsági szolgálatokra és a hadseregre. Létrejöttek a határvadászok a déli határ védelmére - mondta Orbán Viktor. Vannak és lesznek külső és belső befolyási kísérletek, dezinformációs háború is zajlik. A családokat leginkább a gazdasági következmények érintik, 40 éve nem látott infláció van a fejlett országokban - mondta. Közép-európai országait messze az átlagot meghaladó mértékben érinti az infláció, és a jegybankok kamatemelési ciklusba kezdtek - tette hozzá. Az áremelkedések mértéke nálunk is évtizedek óta nem látott mértékű. Láttam már néhány gazdasági válságot 1990 óta - tette hozzá. 

13:17
Orbán: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború

Orbán Viktor a beszéde elején azt mondta, súlyos sokkhatás érte a világgazdaságot az energiaárak emelkedése miatt, az európai gazdaságot az összeroppanás fenyegeti. Háború van a keleti szomszédságunkban, de a világ egyre nagyobb része lesz a háború elszenvedője. 

A nyugati szankciók globális háborúvá változtatták az ukrán-orosz háborút - tette hozzá. Egy lokális és globális konfliktus van előttünk. Meddig tart ez a háború? - tette fel a kérdést Orbán. Ma már mindenki számára világos, hogy elhúzódó háborúra kell számítani. Ukrajnát fegyverrel és pénzzel segíti az EU és az USA, míg Oroszország tartalékai végtelenek. Idén és jövőre is folytatódni fog a háború. 

13:14
Kezdődik

Kezdődik Orbán Viktor felszólalása. 

13:03
Erről is szó lesz az Országgyűlésben

Együttes általános vitában tárgyalja a Ház az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a jogalkotásról szóló törvény és a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a büntetőeljárásról szóló törvény, valamint egyéb törvények módosítását. Az előterjesztések egyebek mellett lehetővé teszik az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) helyszíni ellenőrzéseinek pénzügyőri támogatását, valamint új eljárást vezetnek be a közhatalom gyakorlásával vagy közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmények esetén.

13:02
Azonnali kérdések

Orbán Viktor később azonnali kérdésekre is válaszolni fog. 

13:00
Napirend előtt Orbán Viktor

"Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről" címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.

22