Csütörtökön fél 12-kor kezdődik a Kormányinfó. 

12:24
Gulyás: Bízom benne, hogy ennek lesz következménye

A hatályos törvények alapján jogellenes cselekmény lehetett az a közel kétmilliárd forintnyi külföldi támogatás, amit a baloldal kapott a kampányban - mondta az Origo kérdésére a miniszter, és bízik benne, hogy lesz ennek következménye. 

12:22
Nehéz logikát találni

Varju László egy nyilatkozatában elismerte, hogy a szankciók rontják a gazdasági helyzetet, de ennek ellenére rossznak tartja a magyar kormány szankcióellenes hozzáállását. Ha a DK képviselője szerint rosszak a szankciók, akkor mégis miért szankciópártiak - tettük fel a kérdést Gulyás Gergelynek. A miniszter válaszában kijelentette, hogy nem akar logikát felállítani a baloldali nyilatkozatokban, de a legfőbb kérdés, hogy miért mondják azt, amit. Itt pedig indokolt a dollárbaloldal kifejezés, mert az a közel kétmilliárdnyi külföldi támogatás, amit a választási kampányban kaptak, azért valamit elvárnak cserébe. A miniszter a rendszerváltás óta példátlannak nevezte ezt az esetet. 

12:16
Mi lesz a tanári fizetésekkel?

A pedagógusoknak magasabb jövedelem járna, és ennek ellenére a tanárok kis része vett részt a különféle sztrájkokban. A jogszerű tiltakozás garantált, a sztrájklehetőség biztosított, míg Németországban nem lehet a tanároknak sztrájkolni - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Azok az igények, amik egy-két évvel ezelőtt indokoltak voltak, azok most teljesíthetetlennek. Nem a jó szándék hiányzik a kormány részéről a tanárok béremelését illetően. A tanárszakszervezetek az ellenzékkel, míg a tanárok a kormánnyal szolidárisak. 

12:13
Jól állnak a tárgyalások az EU-val

Gulyás kérdésre elmondta, a nekünk járó uniós pénzekről tárgyal a kormány, ezek jól állnak. A megfelelő törvényjavaslatokat benyújtották a parlamenthez. Az RFF hitelrészéből zöld beruházásokat finanszíroznának, és a kormányfő arról beszélt, hogy ezen részt tudná az ország máshonnan finanszírozni. 

12:10
November közepéig kell biztosítani a hatósági tűzifát

A Pilisi Parkerdőnél vannak kisebb gondok a hatósági tűzifához jutás biztosításában. A legfontosabb, hogy november közepéig jussanak fához, sok helyen nincsen fennakadás - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

12:07
Nem lesz ezért késedelmi kamat

Gulyás kérdésre elmondta, hogy senkinek nem számítanak fel büntető-, vagy késedelmi kamatot, ha később fizeti be az MVM-nek a számláit októberben. Nem lesznek rövidített munkahetek - mondta egy másik kérdésre. 

12:03
Nincsenek gazdasági okai a forintgyengülésnek

Ha a dollár gyengül az euróval szemben, akkor a forint is gyengül az euróval szemben. Az árfolyampolitikáért a jegybank felel, és ők elkötelezettek az árfolyam tartása mellett. Gazdasági okai nincsenek a forintgyengülésnek - mondta kérdésre Gulyás. A 4,9 százalékos hiányt tartani fogja a kormány. 

12:01
Mi lesz a nyolcadik szankciós csomaggal?

Október közepétől kézbesítik a nemzeti konzultációt - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A nyolcadik szankciós csomagról azt mondta, ha energetikai szankció van benne, akkor nem fogja az ország támogatni. 

11:59
Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított

A lengyel liberálisok megnevezték a lehetséges elkövetőt az Északi Áramlat esetén történt robbantás ügyében, de én nem mennék bele találgatásokba - mondta kérdésre Gulyás. A helyzet súlyos, de Magyarország energiaellátása továbbra is biztosított. 

11:57
Bevonás

Demokráciában két választás között is be kell vonni a döntéshozatalba az embereket, és erről szól a nemzeti konzultáció - mondta kérdésre Gulyás. 

11:56
"Itt a dollárbaloldal"

Nem gondoltuk volna, hogy a baloldal dollárbaloldal lesz, és egy ekkora külföldi támogatás történjen, ilyen botrányra nem volt példa korábban - mondta kérdésre Gulyás. Ma a Gyurcsány-házaspár irányít a baloldalon - tette hozzá. 

11:54
Fizetőképes Magyarország

Gulyás kérdésre elmondta, semmilyen fizetőképességbeli problémája nincs az országnak. Komoly árfolyammozgások vannak, de a költségvetési hiányt 4,9 százalékon fogjuk tartani. A magyar gazdaság fundamentumai erősek. A kifizetések tekintetében a Pénzügyminisztérium jóváhagyása kell, de volt erre példa korábban is - mondta Gulyás.

11:51
Új feladatot kap Balla György

Az önkormányzatok esetében Balla György feladata lesz, hogy koordinálja a tárgyalásokat a helyhatóságokkal a kiadáscsökkentésről, főleg az energetikai területen. Minden önkormányzattal külön-külön fognak tárgyalni.  

11:49
Hosszabb lesz az iskolai téli szünet

Hosszabb lesz idén a téli szünet, december 22-január 8-ig lesz szünet az iskolákban. Ebben az időszakban kormányzati igazgatási szünet lesz - mondta a miniszter. 

11:48
Lemaradó Európa

A kormány számára kiemelt fontosságú, hogy az elitek döntése helyett az emberek döntsenek. Gulyás elmondta, a kérdéseket a következő napokban mutatják be. Európában is folyik erről egy vita, morálisan sem helyes, hogy olyan döntések születtek, amik Oroszországot segítik - tette hozzá. A világgazdasági versenyben is le fog szakadni Nyugat-Európa, mivel jelentősen drága itt az energia. 

11:46
Gulyás: Brüsszel nem ezt ígérte

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, a kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról a szankciók ügyében. Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a rezsi támogatására, átlagosan 181 ezer forint jut egy háztartásara. A miniszter közölte, a szankciók kapcsán Brüsszel azt ígérte, hogy azok jobban fognak fájni Oroszországnak, és közelebb lesz a háború vége. Ennek pontosan az ellenkezője lett az igaz, mi pénzeljük Oroszországot - tette hozzá. 

11:43
Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

11:22
Nemzeti konzultáció a szankciókról

Szerdán reggel óta ülésezett a kormány, és elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak. Orbán Viktor a Facebookon tett közzé videót, amiben a következőket mondta:objektum

Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak. Amikor ez megtörtént, Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.

Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról - közölte Orbán Viktor. "Mindenkit kérek, hogy mondja el a véleményét, mert csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének" - fogalmazott a kormányfő.

11:18
Percről percre

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő fog beszámolni a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről. Az Origo percről percre számol be a legfontosabb részletekről.

11:15
Kormányinfó

Csütörtökön fél 12-kor kezdődik a Kormányinfó, ahol várhatóan fontos bejelentések hangzanak el. 

22