A Magyarországnak járó uniós pénzekkel kapcsolatos brüsszeli bejelentést követően lesz a szerdai kormányülést követő Kormányinfó. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Navracsics Tibor témáért felelős tárcavezető és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentéseit percről percre közvetítjük. 

15:37
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

15:37
Feszített időszak jön

Feszített idejű beruházási időszak jön - mondta kérdésre Navracsics. A bizottság is megegyezésre törekszik, és jól működtünk együtt, és a miniszter reméli, hogy ez a jövőben is megmarad.  

"Feszített időszak jön"Fotó: Polyák Attila - Origo
15:34
A magyar baloldal jóval befolyásosabb Brüsszelben

Mindenre érzékenyen reagál a forint árfolyama, de leginkább a háborúval kapcsolatos brüsszeli elhibázott lépésekre - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Az, hogy ez a megállapodás még nem jött létre abban a magyar baloldalnak lényeges szerepe van. A magyar baloldal befolyása internacionalista jellegéből adódóan sokkal nagyobb befolyással bír Brüsszelben, mint a magyar választók között.

15:27
Gulyás: Minden határt átlépett a baloldal

A baloldal minden határt átlépett az elmúlt hónapokban. Miközben hatmillió forintot keresnek a baloldali képviselők, addig azért küzdenek, hogy ne kapjanak fizetésemelést a tanárok - mondta kérdésre Gulyás. Az Európai Parlament célja, hogy foglyul ejtse a bizottságot - tette hozzá.  

Gulyás Gergely: Minden határt átlépett a bizottságFotó: Polyák Attila - Origo
15:21
Navracsics: Ebben bízunk

Abban bízunk, ha március végéig teljesítjük a vállalt dolgokat, akkor az Európai Bizottság is azt fogja mondani, hogy felfüggeszti az operatív programban befagyasztott forrásokat - mondta kérdésre Navracsics Tibor.  

Navracsics Tibor: Március végén lehet vége a felfüggesztésnekFotó: Polyák Attila - Origo
15:13
Nem kapcsolunk össze különféle ügyeket

Az egész EU működése azon alapszik, hogy különféle ügyeket nem kapcsolunk össze - mondta kérdésre Gulyás.

15:08
Nyílt magyargyűlölet

Gulyás kérdésre elmondta, hogy az Európai Parlamentben a képviselők egy részénél nyílt magyargyűlölet van. Egyes ügyekben ez játszhat szerepet, amikor a bizottság szigorúbban jár el.

15:06
Ekkor emelkedhet a tanárok bére több mint 20 százalékkal

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, olyan nagyságrendű törvényalkotásra nincs szükség, mint ami eddig volt a tárgyalás miatt. Ha rendben érkeznek a pénzek, akkor már januártól több mint 20 százalékkal emelhetik a tanárok bérét, de ez a bizottságon múlik. 

A bizottságon múlik a tanári béremelés jövőjeFotó: Polyák Attila - Origo
15:00
Ne csökkenjen a bizalom

Navracsics Tibor kérdésre elmondta, hogy folyamatosan tárgyalnak továbbra is az Európai Bizottsággal, hogy ne csökkenjen a bizalom a két fél között.Azért, mert a bizottság az utóbbi időben inkább az újságírókkal közli először az álláspontját és utána a magyar kormánnyal, attól még folytatódnak a jövőben is az egyeztetések.

Navracsics: Folytatódnak a tárgyalásokFotó: Polyák Attila - Origo
14:53
Nem lesz rendkívüli ülés

Navracsics Tibor az Origo kérdésére elmondta, hogy az Országgyűlésnek nem kell rendkívüli ülést tartania a jövőbeli feltételek teljesítése érdekében.   

Navracsics Tibor: Nem lesz rendkívüli ülés a feltételek teljesítése miattFotó: Polyák Attila - Origo
14:51
Középpontban a rezsicsökkentés

A kormánynak ennek a pénznek a többszöröséről kell gondoskodnia a rezsicsökkentés fenntartása érdekében, mint amennyit most elérhet az ország - mondta az Origo kérdésére Gulyás. 2023 második felében érkezhet több uniós pénz az országba - tette hozzá.  

Fontos döntés született Magyarország szempontjábólFotó: Polyák Attila - Origo
14:47
Az Európai Parlament nyomása alatt áll a bizottság

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, hogy a kondicionalitási eljárást egyelőre nem zárta le a bizottság. A bizottság nem méltányolta az Országgyűlés döntéseit a kondicionalitási eljárást illetően, valamint az EP nyomása alatt áll - mondta a miniszter. Az, hogy az EP-ben ilyen hangulat kialakult, az a baloldali képviselők felelőssége, a magatartásuk nem elfogadható - mondta Gulyás. 

14:44
Teljesítjük a vállalásokat

Navracsics kérdésre elmondta, hogy nyitottak az észszerű kompromisszumra a kormány elveinek a feladása nélkül. Pontosan teljesítjük, amit vállaltunk - tette hozzá. Végig arra koncentráltunk, hogy politikamentesen kössünk megállapodást. 

14:42
Navracsics: Ez nem újdonság

Bíznak abban, hogy az Európai Bizottság mostani döntése megnyitja a lehetőséget a kohéziós pénzekről megállapodásáról. A felfüggesztésről azt mondta, hogy ez nem jelent újdonságot. Abban bízik, hogy a következő időszak vállalásait teljesíti a kormány, és meg tudják győzni a bizottságot és a tanácsot, hogy a felfüggesztést nem kell fenntartani - mondta a miniszter. 

14:40
A magyar nemzeti terv a legkiválóbbak között van

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta, hogy az EB döntése nem okozott meglepetést. Közölte, hogy az újjáépítési terv magyar részét elfogadásra ajánlja a bizottság, és ez egy nagy eredmény. A magyar nemzeti terv a legkiválóbbak között van - tette hozzá. Több mint másfél éven keresztül folyt a nemzeti terv elfogadása, és ennek most meglett a gyümölcse.  

14:37
Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

14:37
Hamarosan kezdődik a Kormányinfó
Hamarosan kezdődikFotó: Polyák Attila - Origo
14:02
A gyermekvédelmi törvény miatt zsarolták Magyarországot

Ugyan Brüsszel máig tagadni próbálja,de a magyaroknak járó pénzek visszatartása nem volt több zsarolásnál, ugyanis így próbálták meg rávenni a kormányt arra, hogy módosítsák a gyermekek védelmére hozott törvényt.

Éppen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt arról még 2021 júniusában, hogy Magyarország ellen minden jogi eszközt be fognak vetni annak érdekében, hogy eltöröltessék a gyermekek védelmére és az LMBTQ-propaganda visszaszorítására hozott magyar törvényeket, ami már önmagában is súlyos beavatkozás egy szuverén állam belügyeiben.

14:01
Nagy magyar siker

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását. Az Európai Bizottság döntése kétségtelenül nagy magyar siker, hiszen másfél év után jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.

14:00
Kormányinfó

A Magyarországnak járó uniós pénzekkel kapcsolatos brüsszeli bejelentést követően lesz a szerdai kormányülést követő Kormányinfó. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, Navracsics Tibor témáért felelős tárcavezető és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentéseit percről percre közvetítjük.

11