Orbán Viktor részvételével tartja meg idén is a hagyományos gazdasági évnyitó rendezvényét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 

12:11
Le fogjuk törni az inflációt

Orbán Viktor kijelentette, hogy a háborúból ki fogunk maradni.

"Nagy nyomás lesz, préselni fognak bennünket, de elég erősek vagyunk, hogy kimaradjunk a háborúból. A szankciókat, amelyek sértik Magyarország érdekeit, továbbra is sikeresen meg fogjuk vétózni. Az orosz energiaellátást fönn fogjuk tartani, a rezsicsökkentett árakat képesek leszünk finanszírozni, a 4,7 milliónyi munkahelyet képesek leszünk megvédeni, sőt, növelni fogjuk. A kis- és középvállalkozásokat tudjuk támogatni speciális programokkal akkor is, hogy ha a jegybanki alapkamat magasan marad. A beruházások ösztönzését, mint látták, el fogjuk végezni. Az ahhoz szükséges energiakapacitásokat ki fogjuk építeni és az exportorientált növekedést, mint stratégiát, fent fogjuk tartani, és közben le fogjuk törni az inflációt" - összegezte Orbán Viktor.

12:03
Gazdasági rekordok dőltek meg

Orbán Viktor elmondta, hogy tavaly a magyar autóipar 12 ezer milliárd forintos termelési értéket ért el, ami új rekord. Az élelmiszeripar a tavalyi évben jutott először a 6 ezer milliárd értéknél magasabb termelési érték fölé, ez a szám a fémipar esetében 4 ezer milliárd.

Ez azt jelenti, hogy a fundamentumok erősek, a magyar vállalkozási kedv magas. A beruházási rekordok kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a legkisebb támogatási intenzitással szerezzük meg a beruházásokat. A beruházásokat nem utánunk dobálják, hanem azért versenyezni kell - mondta a miniszterelnök. Egy forint beruházási támogatással 22 forint többletbevételt értünk el - emelte ki a miniszterelnök.

A következő években a helyzet nehezebb lesz, mivel visszaszállnak a versenybe a nyugati országok is, akik az elmúlt években nem vettek részt ebben a versenyben.

11:58
Mindenképp meg kell tartani a járműipart

Az akkumulátorügy stratégiai kérdés, minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy élhető környezetben élhessen. Ez egy legitim elvárás az emberek részéről, Magyarország továbbra is a legszigorúbb biztonsági előírásokat alkalmazza minden ipari beruházás esetén, még a német előírásoknál is szigorúbbak a magyar előírások.

Magyarországon 300 ezer család kenyerét keresik meg járműipari üzemekben, gyárakban. Ezen a területen technológiai váltás történik, mivel az EU döntése alapján 2035-től nem lehet gyártani fosszilis meghajtású gépjárműveket. Ha nem tudjuk előállítani az elektromos meghajtáshoz szükséges elemeket, akkor azokat máshol fogják legyártani, a hagyományos autógyáraink így szép lassan bezárnak - mondta Orbán Viktor.

Nekünk mindenképpen meg kell tartani a magyar járműipart Magyarországon, akkor is, ha átáll fosszilisről elektromosra - húzta alá.

Jelen pillanatban a magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása ma egyszerre zajlik Magyarországon, ez egy fantasztikus dolog. Ezek valódi, nyugati gyárak, amelyek itt jönnek létre Magyarországon. Ezek néhány éven belül meg fogják hozni az eredményüket Magyarország keleti nagyvárosaiban.

11:52
Nem normális gazdasági környezetben vagyunk

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gazdaságpolitikai viták kérdésében az emberek az elmúlt 5-7 évben nem vesznek részt, hiszen a kormány által létrehozott programok működtek. Ez jól mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika stabil volt. Most van gazdaságpolitikai vita a jegybank és a kormány között is, de ez nem abnormális.

Az elmúlt négy évben nem normális gazdasági környezetben vagyunk, ilyenkor mindig előjönnek a viták. Ettől nem szabad megijedni - mondta Orbán Viktor. A mostani helyzetet a jegybank máshogy akarja kezelni, mint a kormány, ebben az ügyben előbb-utóbb dűlőre kell jutni - húzta alá. A mostani infláció a nemzetközi energiaárak és a szankciós politika következménye, de zajlik a monetáris és a fiskális politika összehangolása, ez egy kötelezettség - jelentette ki Orbán Viktor.

Ez meg fog történni, mert ha az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz, ennek első jelei már a februári számokon látszanak, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, akkor egy csökkenő infláció mellett könnyebb lesz összhangba hozni a jegybanki és a kormányzati eszközöket.

11:45
Magyarországnak ipari képességei vannak

Orbán Viktor szerint a legfontosabb az a kérdés, hogy tudjuk-e finanszírozni a Nagy Márton által felvázolt gazdasági stratégiát. Kiemelte, hogy Magyarországnak ipari képességei vannak, ezt kell fejleszteni. Kiváló munkaerőnk van, kiváló mérnökeink és vállalatvezetőink vannak, mi ehhez értünk.

A magyar gazdaság kulturálisan emberi képességekből áll, azt tudjuk csinálni, amihez értünk - mondta a miniszterelnök. Ehhez viszont energia kell, azt pedig elő kell állítani. A következő két év legfontosabb politikája az energiakapacitások létrehozása lesz. Magyarország gázerőműveket fog építeni, a döntések már megszülettek - jelentette ki Orbán Viktor. Azt, hogy az állam építi majd ezeket, vagy magántőkéből történik, még nem bizonyos, de két-három ilyen erőmű fog épülni.

11:41
Lesz Erasmus program

Az Európai Unió a magyar egyetemektől veszi el a versenyelőnyt, nem pedig a kormányoktól, mondta Orbán Viktor az oktatással kapcsolatban, hozzátéve, hogy ezt nem szabad feladni, egy más mechanizmussal, de meg kell tartani a versenyelőnyt. Erasmus program lesz, maximum a magyar költségvetésből fogjuk finanszírozni - jelentette ki a miniszterelnök.

11:39
Az adószintnek alacsonyan kell maradnia

Fontos, hogy az adószint alacsonyan maradjon. Nem új adókat kell kivetni, hanem a kivetetteket kell beszedni - mondta a miniszterelnök Csányi Sándort idézve. Mindez azt jelenti, hogy az adóbeszedés hatékonyságéra kell összpontosítani. Globális minimumadó ügyben a kormány döntetlent tudott elérni, meg tudjuk védeni a cégeket. Ennek a többletterhe a külföldiek nyakán lesz, nem a magyarokén - húzta alá a miniszterelnök.

11:36
A hiányzó munkaerőt a belső tartalékokból kell pótolni

Magyarországnak 500 ezer új munkaerőre lesz szüksége a következő években. Nagyon világossá kell tenni, hogy a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt - mondta a miniszterelnök. Ezek nem a közmunkában vannak. Ott olyan típusú tudás nincs, amit a gazdaság használni tudna. Ott arról van szó, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek. Van földrajzi tartalékunk, a nagy beruházások Kelet-Magyarországra összpontosítanak. Békés megyében még vannak tartalékok - mondta Orbán Viktor.

A Magyarországon dolgozó vendégmunkások közül sokan Romániából és Szerbiából érkeznek, vagyis regionális szinten is vannak tartalékaik. Magyarországon viszont fontos, hogy elsősorban a magyarok kapjanak munkát, csak ezt követően jöhet minden más. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem szabad kényelmi szempontból vendégmunkásokat behozni, hiszen akkor a Nyugat sorsára jutunk.

11:30
Ennyi pénzbe kerül Ukrajna fenntartása

Orbán Viktor elmondta, ebben az évben az Európai Unió 18 milliárd eurót adott Ukrajnának. Ez nem a katonai kiadásokra, az ukrán hadseregre megy, hanem ebből működtetik Ukrajnát. Ennyit adtak nagyjából az amerikaiak és az IMF is, a nyugati világ minden évben az ukrán állam fenntartása érdekében 50-55 milliárd eurót fog betenni. A kohéziós támogatások egy része is Ukrajnában landolhat, ha nem vagyunk észnél - húzta alá a miniszterelnök.

11:28
Orbán Viktor: Ez a magyar gazdaságpolitika alapvető érdeke

Orbán arról is beszélt, hogy egy új biztonságpolitikai zóna formálódik Közép-Európában, mert ide érkezik az amerikai csapaterősítés jelentős része. A kormányfő szerint a magyar külpolitikának és a gazdaságpolitikának alapvető érdeke, hogy minél többet mentsünk át az orosz-magyar kapcsolatokból, de kérdés, mennyi marad ebből. 

11:25
Így szerkesztik át Európa hatalmi és gazdasági viszonyait

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európa hatalmi és gazdasági gépezetének az újraszerkesztésével is jár a mostani háború. A kormányfő szerint leválasztották Európát az orosz gazdaságról, az egyik függést egy másik irányú függés váltotta fel. Abszurditásnak tűnt, hogy Ukrajna EU-tag és NATO-tag lehet. 

Mindez azt jelenti, hogy egy korábban nem látható közép-európai központ emelkedik fel, és lesz egy lengyel-ukrán központ. 

11:22
Orbán Viktor: A makrogazdasági célokat csak piaci finanszírozás mellett lehet elérni

A kormányfő elmondta, hogy a kormány nem lett kommunista és szocialista, és nem próbálja a gazdaságot nem piaci alapon irányítani. A magántulajdoni és piaci rendszeren nem kíván változtatni a kormány - tette hozzá. Orbán közölte, hogy a makrogazdasági célokat csak piaci finanszírozás mellett lehet elérni. Csak addig avatkozunk be, amíg a piaci finanszírozás nem áll helyre. Ez egy válságkezelés. 

11:19
A brüsszeli szankciók jelentősen megemelték az energia árát

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány már 2022-ben is tudta, hogy a következő évek súlypontja a gazdaság lesz. Rámutatott arra, hogy nagyon rövid idő után hozzá kellett nyúlni a kormány szerkezetéhez 2022-ben, mert a brüsszeli szankciók jelentősen megemelték az energia árát, és szükséges lett egy energiaügyi minisztérium kialakítása - mondta a kormányfő. Úgy látja, az eddigi lépések mutatják, hogy jó döntés volt a szerkezetátalakítás. 

11:17
Orbán Viktor: A 2022-26 között működő kormány fókusza a gazdaságon lesz

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején azt mondta, hogy gratulál azért, hogy a választást túlélték a vállalkozások. 2022-ben, amikor mindenhol Európában a választások idején a költségvetési hiányok nőni szoktak, addig nálunk a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent. Ha a választási szempontok alá rendeli a kormány a tavalyi évet, akkor nőtt volna a hiány és az államadósság is - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy ez volt 2014-ben és 2018-ban is. A 2022-26 között működő kormány fókusza a gazdaságon lesz. Ennek alapján épül fel a kormány is - tette hozzá. 

11:13
Egyensúly és növekedés

Varga Mihály elmondta, hogy a célok között szerepel, hogy a vállalkozóknak egy helyre kelljen eljuttatniuk az adatokat. A miniszter arról is beszélt, hogy a beruházások révén jelentős területi fejlettségi változások történtek az országban, és egyfajta észak-dél megosztottság alakult ki. Egyensúly melletti növekedés a cél a következő másfél évben - mondta Varga. 

11:08
Maradnak a családi adókedvezmények

Varga Mihály arról is beszélt, hogy az online kasszák kiépítésével jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya, és hasonló segítséget jelentett az EKR-rendszer kiépítése is. 2023-ban is érvényben maradnak a családi adókedvezmények - mondta a miniszter. 

11:01
Így csökkenhet az államadósság mértéke

Varga Mihály közölte, hogy 2021 óta ismételten csökkenő pályán van az államadósság, és 2026-ra 60 százalék alatt lesz a GDP-arányos államadósság aránya. A pénzügyminiszter rámutatott arra is, hogy a magas inflációban fontos szerepet játszik az energiaárak elszállása, de bízik benne, hogy az energiaárak csökkenése hozzájárul az infláció csökkenéséhez is. Szólt arról is, hogy már most futnak, de a jövőben újabb energiahatékonysági lépések jönnek. 

10:58
Varga Mihály: A gazdasági kilátások fokozatosan javulnak

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy 2020 óta 3 százalékos gazdasági visszaesés volt a világgazdaságban, jelentősen megemelkedtek az energiaárak és két számjegyűre nőtt az infláció. A jövőben is csökkenni fog az államháztartási hiány és az államadósság. 2020-ban 7,5 százalékos államháztartási hiány volt, míg 2023-ban 3,9 százalékos hiánnyal számol a kormány - mondta a miniszter. Varga rámutatott arra, hogy a gazdasági kilátások fokozatosan javulnak. 2024 nyarára 3 százalék körüli inflációt vár. 

10:52
Nagy Márton: Nagyon le vagyunk maradva a banki hitelezés terén

A hazai irányítású vállalkozásokról azt mondta, hogy a kiskereskedelmet és a logisztikát leszámítva emelkedett a cégek árbevétele. Nagy Márton szerint a magyar tulajdonú vállalatok exporttevékenysége továbbra is alacsony. Rámutatott arra is, hogy beszállítói szinten a magyar cégek továbbra is le vannak maradva. Összességében az FDI egyre nagyobb szerepet kap majd a hazai beruházásokban, és erre a magyar állam 4000 milliárd forintot tud költeni. Nagy Márton szerint a banki hitelezés terén nagyon le van maradva Magyarország az uniós átlaghoz képest, és az a normális, ha piaci hitelezés valósul meg. 

10:45
Itt még van lehetőség a javulásra

A magyar gazdaság nagyon nyitott, de a külföldi befektetések terén még van hová javulnunk - mondta Nagy Márton. A jövőben az FDI még erősebb szerepet fog játszani. 

12