Orbán Viktor kormányfő napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját az Országgyűlés hétfőn. A miniszterelnök beszédére majd a hét frakcióval rendelkező párt vezetője válaszol, majd pedig Orbán Viktor válaszolhat a felvetésekre. Az Origo élőben közvetíti az eseményt. 

15:24
Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalás

Véget ért Orbán Viktor napirend előtti felszólalása. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

15:23
Orbán Viktor: Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden beruházástámogatás megtérül, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy más legyen a szabályozás. Magyarországon ma 500 ezer ember az autóiparhoz kapcsolódóan keresi a kenyerét. Az unió döntött, hogy 2035-től nem lehet a jelenlegi autótípusokat gyártani, ezért csak akkor maradnak meg az autógyárak, ha lesznek akkumulátorgyárak. Akik az akkumulátorgyárak ellen érvelnek, azok az autógyárak bezárása mellett vannak - tette hozzá. Abszurd, hogy Magyarországon a zöldek támadják az akkugyárakat, míg Németországban az ottani zöldek támogatják őket. Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved, és képesek vagyunk kielégíteni az igényeket. A Duna öt másodperc alatt több vizet hoz, mint egy akkumulátorgyár éves teljesítménye.  

15:18
Jövőre már reálbér-növekedés lesz

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy sikerült megvédeni a munkahelyeket, és sikerült megvédeni a nyugdíjakat. Novemberben a hiányzó összeget is pótolni fogja a kormány. Ezzel szemben a szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat - tette hozzá. A kormányfő szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy idén ne csökkenjenek a reálbérek. 2024-ben és 2025-ben már reálbér-növekedés lesz. 

Miért örülnek annak, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat? - tette fel a kérdést Orbán Viktor. Legalább a magyar tanárok bérét támogassák Brsszelben. 

15:14
Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni -

Orbán Viktora a demográfiai helyzetről azt mondta, hogy 2400 milliárddal több jut családtámogatásra, mint a Gyurcsány-korszakban. Igaz, hogy még többet kell fordítani erre a területre. A gyermekvállalás nem zseb, vagy pénzkérdés, hanem szívkérdés - tette hozzá. Nem lesz olyan pillanat, amikor a CSOK-megszűnik, és ne lenne helyette más. Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni - erősítette meg a kormányfő. 

15:12
Orbán Viktor: Az egyik amerikai párt a baloldalt támogatta

Mi mindenkivel együttműködünk, miközben az egyik amerikai kormánypárt a baloldalt támogatta - mondta Orbán Viktor. Ők tettek fel mindent egy lapra - tette hozzá. 

15:10
Semmi sem fenyegeti Svédország biztonságot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy butaság, hogy Oroszország katonai erővel eljusson a magyar határig. Nem lesz közös magyar-orosz határ, és az ebből kiinduló külpolitika hibás következtetésekhez vezet - tette hozzá. Nem érdekel minket, milyen filmeket csinálnak Svédországban, de az már igen, hogy mit tanítanak az iskolákban Magyarországról. 

Semmi sem sürget minket a svéd NATO-csatlakozás kapcsán, mivel semmi sem fenyegeti a svéd biztonságot - tette hozzá. A sem befolyásolja Magyarországot milyen vadászgépei vannak, mert tíz más ajánlat van most is az asztalon - mondta a kormányfő.  

15:05
Orbán Viktor: A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg

Magyarországon van egy világos szabály: csak annyi vendégmunkást lehet behozni, amennyi szabad álláshely van - mondta Orbán Viktor. Ezt a törvényt kell betartani - tette hozzá. A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg. 

Sokat segítene, ha a Jobbik elnöke nem szavazná meg a migránspárti javaslatokat Brüsszelben. 

Ungár Péternek azt válaszolta a kormányfő, hogy Magyarország a klímabajnokok közé tartozik. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy érdekalapon lehetne egység a külpolitikában, de ha értékalapúvá tesszük, akkor szinte lehetetlen azt létrehozni főleg európai színtéren. Háború, gender és migráció - ez a három európai érték van, de mi ezzel nem értünk egyet - fogalmazott Orbán. 

15:01
Az első lépés a tűzszünet

Ismerethiánnyal állunk szemben a Jobbik felszólalása kapcsán, amikor az energiabiztonság kapcsán fogalmazott - mondta Orbán Viktor. A háborút megelőzően is olyan politikát folytattunk, miszerint hat forrásból is energiához tudtunk jutni. A kormányő rámutatott arra, hogy több európai országban alkalmaznak ársapkákat, Franciaországot pedig nehéz kommunista államnak nevezni. Nem az a vita kérdése, hogy milyen béke legyen, mert az első lépés a tűzszünet - mondta Orbán Viktor. Hagyják abba egymás gyilkolását, ez a legfontosabb - mondta a kormányfő. 

14:58
Orbán Viktor: Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot

Magyarország senki ellen nem folytat háborút, hanem a nemzeti együttműködést próbáljuk megteremteni - hangzott el Orbán Viktor viszonválaszában. Közölte, Magyarország közelebb jutott az erős országhoz, jobban mint a Gyurcsány-korszak idején. Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot, amiől csak hosszú évek alatt tudta kiküzdeni magát.  

14:56
"Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt"

Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik pártelnöke Gyöngyösi Márton volt az a személy, aki kiállt Ororszország mellett és részt vett a donyecki népszavazáson. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy Szabó Tímea hazaárulónak fogja nevezni a kormánypártokat. Mégis minek nevezik azokat, akik dollármilliókat kapnak külföldről a választások befolyásolására? A mi felfogásunkban ez a hazaárulás - mondta Kocsis. Pont ez a kormány áll bele minden nemzetközi vitába - tette hozzá. Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt, majd akinek ez nem tetszett annak kilőtték a szemét. 

Gyurcsány elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai zsarolásra használja a forrásokat, és Önök ebben vesznek részt, ez szégyen - zárta Kocsis 

14:51
Kocsis Máté: Úgy nem lehet konszolidált viszony, ha folyamatosan köpködnek minket

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője inspirálónak nevezte az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásait. Gelencsérnek azt javasolta, ne ChatGP-vel írja a beszédeit. A svéd NATO-csatlakozás körüli vita nem egy üzleti vita, hanem a kölcsönös tisztelet alapján álló vita - mondta. Ha együtt kívánnak velünk működni, akkor partnerként tekintsenek ránk a svédek, ne ellenségként. 

Úgy nem lehet konszolidált viszony, ha folyamatosan köpködnek minket - tette hozzá. 

14:47
Gyurcsány Gyurcsánynét tenné az ország élére

Gyurcsány Ferenc (DK) a hazugságról beszélt, miközben az őszödi beszédében ő maga vallotta be, hogy a kormányzása során végig hazudott több évet. Gyurcsány is elűzné az akkumulátorgyárakat, miközben az ország élére Gyurcsánynét tenné. 

14:40
"Védeni kell a schengeni határokat"

Simicskó István elmondta, hogy nagyon nehéz a nemzetközi gazdasági helyzet, Brüsszel elhibázta a szankciókat. Ebben a brüsszeli forgatagban kell kiállnia Magyarországnak. A KDNP is a béke pártján áll - tette hozzá. A KDNP frakcióvezetője szerint nem nekünk kell igazságot tenni ebben a háborúban. A migrációról azt mondta, hogy védeni kell a schengeni határokat. Nem fogadhatjuk el a brüsszeli terveket a miránsgettókról. 

14:36
Simicskó: Helyes döntés volt a keleti nyitás

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a kormányfő felszólalására reagálva azt mondta, valóban a világ Magyarországra figyelt az atlétikai világbajnokság alatt. Az életet sportszerűen kell felfogni - tete hozzá. A KDNP képviselője rámutatott arra, hogy kulcsfontosságú volt a keleti nyitás, és ez visszaköszön az energiaiztonság terén is. Így jelentősen nőtt Magyaroszág mozgástere. 

14:33
A Momentumnak sem sikerült érdemben reagálni

Gelencsér Ferenc (Momentum) felszólalásában egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat kötött össze. Mindezek után pedig a személyeskedés útjára lépett. Pár közhelyet is elsorolt a Momentum frakcióvezetője, de ehhez konkrét intézkedéseket nem sorolt fel. 

14:25
Szabó Tímea folytatta az alpári személyeskedést

Szabó Tímea (Párbeszéd) is egy hatalmas álhírrel indított: nem térültek meg a Magyarországra érkezett német autógyárak. Szabó természetesen folytatta az előző ciklusban már előadott személyeskedéseit a fideszes képviselőkkel szemben. A párbeszédes képviselő az akkumulátorgyárakról is valótlanságokat adott elő. 

14:17
Ismét álhíreket terjesztett az MSZP

Tóth Bertalan (MSZP) tovább erőltette Svédország NATO-csatlakozását. A szocialista frakcióvezető megszokott baloldali álhíreket sorolta fel. 

14:05
Ezt kérte Dúró Dóra a kormányfőtől

Dúró Dóra (Mi Hazánk) a WHO által előterjesztett pandémia-szabályokat támadta a felszólalásában. A WHO felülbírálhatja a nemzeti körben meghozott döntéseket - tette hozzá. A képviselő azt kérte a kormányfőtől, hogy a WHO ne kapjon ellenőrzést a nemzeti hatóságok felett, valamint hatékony fellépést kért a tervekkel szemben.  

13:56
Ungár Péter: Mára nincs nemzeti konszenzus a magyar geopolitikai kérdésekben

Következnek a parlamenti frakcióvezetők felszólalásai. Lukács László György (Jobbik) igazságos békét sürgetetett, valamint álhíreket terjesztett a vendégmunkásokról. Ungár Péter (LMP) szerint mára nincs nemzeti konszenzus a magyar geopolitikai kérdésekben. 

13:48
Itt látható Orbán Viktor teljes beszéde
12