Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Kormányinfót tart csütörtök 12:00-től. 

14:08
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

14:08
Nincs tárgyiasult elvárás a svédekkel szemben

Semmilyen tárgyiasult elvárása sincs a magyar kormánynak a svédekkel szemben, a kölcsönös tiszteletet és megbecsülést várjuk - zárta le az utolsó kérdést Gulyás. 

14:01
Ezt biztos nem fogja támogatni Magyarország

Magyarország nem támogatja, hogy külügyi kérdésekben megszűnjön az egyhangúság, ahhoz hogy ezen a téren változás legyen, ahhoz az uniós szerződést kell módosítani, de az is egyhangúságot igényel. Németország sokat tette azért, hogy a diktatórikus múltját feledje, ezért meglehetősen rossz lenne, ha az uniós szerződést egyoldalúan módosítanák - mondta egy másik kérdésre Gulyás.  

13:58
Nem kell eltörölni a készpénz-használatot

Gulyás Gergely több baloldali propagandistának azt válaszolta, hogy nem kíván bulvárkormányinfót tartani. A miniszter egyáltalán nem tartja jónak, hogy a készpénzhasználatot teljesen eltöröljék. 

Gulyás Gergely nem törölné el a készpénzhasználatotFotó: Polyák Attila - Origo
13:52
Jó Gulyás együttműködése a kárpátaljai kormányzóval

Gulyás kérdésre elmondta, Vera Jourová távozása nem számít annak a beismerésének, hogy Magyarország esetében kudarcot vallott. Egy másik kérdésre elmondta, a kárpátaljai kormányzóval való együttműködés korrekt, de hogy szövetségi szinten hajlandóak-e visszaálltani a korábbi jogszabályokat, azt egyelőre nem tudja. Gulyás mérsékelten optimista az ügyben, hogy jobb jogszabályok lesznek. 

Gulyás mérsékelten optimista az ukrán oktatási törvény ügyébenFotó: Polyák Attila - Origo
13:43
Magyarország érdeke a szabadkereskedelem

Orbán Viktor kínai látogatásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy hazánk számára a szabadkereskedelem az jó, és a lehető legkevesebb korlátra van szükség. Európának is ez az érdeke - tette hozzá. Nagyban függ a visegrádi országok érdemi együttműködése a szlovákiai és lengyel választások végeredményétől- mondta egy másik kérdésre a miniszter.  

Gulyás Gergely a szlovákiai és a lengyel választásokról is beszéltFotó: Polyák Attila - Origo
13:36
Guyás: Ez sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk

A határvadász századok el tudják látni azt a feladatot, amiért odavezényelték őket - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Ha Amerikából 10 millió dollárt szánnak a kormány megbuktatására, akkor az sokkal veszélyesebb, mintha csak erről beszélnek
- mondta egy másik kérdésre a miniszter. 

13:34
Közel van a budapesti repülőtér megvétele

Ahol sikerült felújítani a vasúti pályát és új szerelvények vannak, ott jelentősen megnőtt a forgalom, ezt kell mindenütt csinálni - mondta egy másik kérdésre a miniszter. Gulyás Gergely szerint már nagyon közel van a Budapest Airport megvásárlása. 

Szóba került a budapesti reptér jövője isFotó: Polyák Attila - Origo
13:30
Hamarosan a parlament előtt a jegybanktörvény módosítása

Gulyás kérdésre elmondta, a jegybanktörvény pár héten belül a parlament elé kerülhet. A jegybanki veszteséget a módosítás szerint nem kell azonnal visszapótolnia a kormánynak, hanem a későbbi jegybanki nyereségből teheti majd meg. 

13:27
Forró a helyzet a Balkánon

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy vélte, hogy a Balkán etnikai feszültségeiből sokszor támadt már fegyveres háború. Koszovó esetében is szükséges maradhat a békefenntartók állomásoztatása hosszabb távon.

Gulyás: Koszovó esetében is szükséges maradhat a békefenntartók állomásoztatása hosszabb távonFotó: Polyák Attila - Origo
13:20
Az Európai Bíróság szabott ennek gátat

A kormány korábban tett lépéseket, hogy a civil szervezetek esetében feltárja az anyagi hátteret, de az Európai Bíróság ennek gátat szabott - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

13:12
"Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik"

Semmilyen megszorítás nem lesz, a hiány mértékével kapcsolatban is több előrejelzés van, Brüsszel súlyos pénzekkel tartozik - mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely: Nem lesz megszorításFotó: Polyák Attila - Origo
13:10
Nagyban segítik az embereket az egyházak

Gulyás kérdésre elmondta, közel 3 millió katolikus van Magyarországon, és a többi egyház is sok hívővel rendelkezik. Az egyházak pedig nagyon sok nem vallásos ember szociális és oktatási ellátását segíti - tette hozzá. 

13:03
Ekkor lehet magyar euró

A magyar kormány úgy látja, ha a gazdaság teljesítménye eléri a 85–90 százalékát, akkor lehet érdemben az euró bevezetéséről beszélni - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely.   

Fotó: Polyák Attila - Origo
12:59
Lerombolták a kölcsönös tiszteletet a svédek

Gulyás kérdésre elmondta, a svédek magatartásából arra következtetünk, hogy a NATO-csatlakozás nem igazán fontos nekik. A svédek mindent megtettek, hogy az alapvető bizalmat és tiszteletet lerombolják - tette hozzá.  

Gulyás: A svédek lerombolták az alapvető bizalmatFotó: Polyák Attila - Origo
12:56
Gulyás: A lengyel kormány hálátlannak gondolja az ukránokat

A lengyel kormány úgy gondolja, hogy az ukrán kormány hálátlan - mondta egy másik kérdésre Gulyás.  

Hálátlan az ukrán kormány?Fotó: Polyák Attila - Origo
12:54
Pikó újabb hazugsága bukott le

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, Pikó András baloldali józsefvárosi pogármester egy tábor megújítása kapcsán több valótlanságot állított. Az önkormányzat vállalta, hogy 3,2 milliárd forintért felújítja a káptalanfüredi tábort. Az első ütem megvalósult még Kocsis Máté vezetése alatt, majd pedig a második ütemben a baloldali vezetés nem valósított meg semmit. A nyolcadik kerületi gyerekek nem nyaralhatnak ott - tette hozzá a miniszter. A tábort hagyják lerohadni. Pikó pedig olyan állításokat tesz a meg nem valósult beruházással kapcsolatban, ami nem fedi a valóságot. 

12:45
El kell számolnia Ukrajnának!

Sokféle technikai megoldása lehet Ukrajna finanszírozásának, mi is ezt tesszük, és humanitárius téren is segítünk. Mint ismert, az uniós költségvetés módosítása a terítéken van, és az egyhangú döntést igényel. Amíg Ukrajna a korábbi támogatásokkal nem tud elszámolni, addig egyetlen fillér újabb támogatást sem fog kapni - mondta az Origo kérdésére Gulyás. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
12:43
Gulyás: Nehezen lehet majd így haladni

Nem sok jóra számít az Egyesült Államoktól a következő időszakban Gulyás Gergely, bár fontos szövetségesünk és a célunk, hogy az USA-val a legjobb viszony legyen, és gazdasági területen jó az együttműködés, a politika területén az ideológia határozza meg az amerikai félt, és így nehéz lesz haladni - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.  

Gulyás Gergely: Az ideológia határozza meg az amerikai politikátFotó: Polyák Attila - Origo
12:33
Csúnyán lebukott Karácsony

Karácsony esetében egy nyilvánvaló lebukás van - mondta kérdésre Gulyás. A miniszter szerint a főpolgármester valótlant állított az 500 milliós adományokkal kapcsolatban. Ráadásul lehetősége sincs senkinek arra, hogy megkérdezze, hogy miért hazudott, mert Budapestinfo négy éve nem létezik. 

12