A Fidesz már keresi Gyurcsány 900 millióját

2016.02.01. 13:21

A Fidesz és a KDNP már most keresi azt a cégeladásból származó 900 millió forintot Gyurcsány Ferencen, amit majd csak a jövő évi vagyonbevallásába kellene beleírnia, sőt, még akkor sem biztos.

Hová lett Gyurcsány Ferenc 900 milliója? - ezt a kérdést feszegeti a kereszténydemokrata Hollik István arra reagálva, hogy a Demokratikus Koalíció elnökének friss vagyonnyilatkozatában nincs nyoma annak, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus eladta a portfóliójába tartozó, hengergumizással foglalkozó Béta-Roll Zrt.-ben meglévő többségi részesedését.

Visszautasíthatatlan ajánlat volt

Mint arról az Origo beszámolt, az Altus 900 millió forintot keresett azon, hogy a Béta-Rollban meglévő 75 százalékos tulajdonrészét értékesítette a hengergumizásban piacvezető német Böttcher Gmbh. részére. Az Altus-csoport 1994-től volt a Béta-Roll Zrt. többségi tulajdonosa. Az Origónak akkor az Altus vezérigazgatója, Dobrev Klára azt mondta, visszautasíthatatlan ajánlatra mondtak igent.

Gyurcsány Ferenc friss vagyonnyilatkozatából biztosan nem derül ki a pénz sorsaFotó: Szabó Gábor - Origo

A fideszes politikus kérdésére azonban alighanem már most választ lehet adni, hiszen a Béta-Roll január 11-i közleményéből is kiderül, hogy a Böttcher 2016. januári hatállyal vásárolta meg az Altus Portfólió Kft.-től és a menedzsment két tagjától a Béta-Roll Zrt. 88 százalékos részvénycsomagját, és mivel az Altus részesedése 75 százalék volt a Béta-Rollban, Gyurcsány 900 milliót keresett ezen.

Majd jövőre választ kapnak

Az pedig bizonyára a vagyonnyilatkozatot maga is leadó Hollik István számára sem újdonság, hogy az adott év január 31-ig leadandó vagyonnyilatkozatok az előző év december 31-i állapotot kell tükrözzék, ekkor pedig a cégek bejelentése szerint még nem történt meg az Altus-tulajdonrész értékesítése.

Ennek megfelelően Gyurcsány frissen leadott vagyonnyilatkozatában mindez nem szerepel. Kiderül viszont belőle az, hogy a volt kormányfőnek sokkal rosszabbul ment tavaly, mint egy évvel korábban. Cége, az Altus Zrt. ugyanis csak 74 millió forint osztalékot fizetett, míg 2014-ben még 169 millió forint jövedelme származott a vállalatból. Adóssága ennek ellenére csökkent, a tavalyi 67 millió forintos tartozása 63 millió forintra apadt. Gyurcsány Ferenc ezenkívül se megtakarítást, se készpénzt nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Vagyonnyilatkozat
Gyurcsány Ferenc
titulus: pártelnök
párt: Demokratikus Koalíció
Jövedelem (bruttó - Ft/hó)
2015747.878
2014747.878
Képviselői fizetésén túl 2014-ben 169 millió forintos osztalékot kapott az Altus Zrt.-től, 2015-ben már csak 74 milliót.
Megtakarítás (Ft)
20150
20141.500.000
Adósság (Ft)
201563.131.881
201467.005.397
Pénzintézeteknek tartozik.
Vagyonelemek
Pápán van egy 50 nm-es lakása, valamint övé egy 3295 nm-es telken épült 267 nm-es családi ház fele Kötcsén. Autója nincs.

Amit most a kormánypártok Gyurcsányon keresnek, az a jövő évi vagyonnyilatkozatából derül ki.

Lehet, hogy a pénz egy része csak Dobrev Klára vagyonnyilatkozatában lesz majd benneForrás: Origo

Ráadásul akkor sem biztos, hogy a teljes 900 millió forint sorsa kiderül majd a volt kormányfő vagyonnyilatkozatából, mert mint a Gyurcsány házaspár közölte, csak egy részét veszik ki osztalékként a pénznek, így csak ez tud megjelenni a vagyonnyilatkozatban - vagy Gyurcsányéban, vagy Dobrev Kláráéban, akinek házastársként ráadásul nem is nyilvános a bevallása.

Hiányérzetük van a kormánypártoknak

A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt az a mintegy 900 millió forint, amelyet Gyurcsány Ferenc az érdekeltségébe tartozó vállalaton keresztül hengergumizó cége értékesítésével szerzett - mondta Hollik István. A KDNP-s képviselő megjegyezte: erős hiányérzetük támadt Gyurcsány vagyonnyilatkozatát olvasva.

A Fidesz és a KDNP arra vár választ, hová tűnt a vételár, ugyanis a politikus vagyonnyilatkozatában ez az összeg semmilyen formában nem szerepel. Az is érdekes, hogyan "kaszálhatott" ekkorát a DK-elnöke, de ha már így történt, az adásvétel után hová tűnt ez az összeg - jegyezte meg Hollik István. Az ügyletet tipikus Gyurcsány-féle privatizációs mutyinak nevezte, aki közvetett állami hitelfelvétellel, közel 30 millióért szerezte meg a céget.

DK: Magától aligha ilyen ostoba

"Magától aligha lehet olyan ostoba a KDNP-s képviselő, hogy Gyurcsány Ferenc cégének egy 2016-os bevételét a 2015. évről szóló vagyonnyilatkozatban keresi" - reagált közleményében a Demokratikus Koalíció. Megjegyezték: ha Hollik István nem tudja értelmezni a szabályokat, segítenek neki abban is, hogy az általa keresett bevétel jövőre sem a DK elnökének vagyonnyilatkozatában szerepel majd, hanem - a törvényeknek megfelelően - az Altus beszámolóiban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK