Újabb feltört levélszekrények után nyomoz a rendőrség

Vágólapra másolva!
Egyre több feltört budapesti levélszekrényt jelentenek be a rendőrségen, mióta elkezdték kézbesíteni a parlamenti választások ajánlócéduláit. A BRFK már több mint száz esetről tud három kerületben, de egyelőre csak garázdaság miatt nyomoz, és lehet, hogy az önkormányzatok jegyzőire hagyja az ügy felgöngyölítését.
Vágólapra másolva!

Több mint száz levélszekrényt törtek fel két nap alatt a főváros VII., VIII. és X. kerületében - közölte a rendőrség, amelyhez kedd óta folyamatosan érkeznek a bejelentések felfeszített levélszekrényekről. A rendőrség egyelőre vizsgálja, hogy mit vittek el a postaládákból, de csak akkor indít eljárást, ha az okozott anyagi kár eléri a bűncselekményi határértéket - olvasható a BRFK honlapján közzétett közleményben.

A rendőrség szerint Józsefvárosban hat különböző utcában összesen közel száz postaládát törtek fel ismeretlenek, Kőbányán pedig szintén több tucat postaládát rongáltak meg. Szerda délelőtt Erzsébetvárosból is érkezett bejelentés, amely szerint a Rottenbiller utcában szintén felfeszítették a levélszekrényeket.

A rendőrség jelenleg minden érintett kerületben adatok gyűjt, és igyekszik pontosítani, hogy a megrongált postaládák a bűncselekmény elkövetésekor milyen jellegű papírokat, leveleket, tartalmaztak, illetve a levélszekrényekből mi tűnhetett el. A levélszekrények feltörésének időzítése összefügghet azzal, hogy hétfő óta kézbesítik a postaládákba a tavaszi választások ajánlószelvényeit, amelyeket idén a korábbinál nehezebb hamisítani, mert új biztonsági elemeket építettek beléjük (erről részletesen itt olvashat).A rendőrségi közlemény ugyanakkor nem tér ki arra, hogy ajánlószelvények ellopásáról lehet szó.

A BRFK közölte: jelenleg azt vizsgálják, hogy a levélszekrények megrongálása milyen mértékű anyagi kárt okozott. Amennyiben a kárérték a szabálysértési értékhatárt (20 ezer forint) nem haladja meg, a hatályos jogszabályok szerint az ügyiret átadják az önkormányzatok jegyzőinek - írják. Eszerint elképzelhető, hogy a rendőrség nem is nyomoz tovább az ügyben, de még ha elég nagy kárt okoztak is a postaládák kifosztói, akkor is csak rongálás miatt indítanak büntetőeljárást - áll a közleményben.

Kedden az MTI-nek egy helyszínelő rendőr még azt mondta, hogy valószínűleg ajánlószelvényeket loptak el a postaládákból. Korábban Jóri András ombudsman az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy kockázatos az ajánlószelvény-gyűjtés, és a rendszer lehetővé tesz bizonyos jogsértéseket is: Ha a postaládákból kilopják az ajánlószelvényeket, akkor ugyanis az ajánlószelvénnyel együtt a személyes adatokat tartalmazó értesítő is az elkövető birtokába juthat. Az adatok birtokában a rabló bármelyik jelölt részére kitölthetné az ajánlószelvényt.