Tárki: Csökkenőben az MSZP óriási hátránya

Vágólapra másolva!
Továbbra is hatalmas a fölénye a Fidesznek, de valamelyest csökkent az MSZP lemaradása az elmúlt két hónapban - derül ki a Tárki legfrissebb januári felméréséből, amelyet először az [origo] tesz közzé. A kutatók szerint nem világos, hogy mi olvasható ki a számokból, de lehetséges, hogy a választók kezdenek tudatosabbá válni, ahogy közeledik a választás.
Vágólapra másolva!

Némileg csökkent a különbség a Fidesz és az MSZP között a Tárki által elvégzett január közvélemény-kutatás szerint. Novemberben még 51 százaléknyi külünbség mutatkozott a két párt között, ez januárra 40 százalékra apadt - derül ki az [origo]-hoz elsőként eljuttatott eredményekből.

"Most még nem tudni, hogy ez egy új irány kezdete-e, de mindenképpen elmozdulásként kell értékelni" - írják a Tárki kutatói, akik szerint "az elmúlt hónapok 'trendjétől' kissé elütő kép utalhat arra, hogy a szavazók számára a választás már nem olyan távoli, hanem egyre közelebbi és reális, így a kismértékű elmozdulás egyfajta tudatosabb választói magatartásként is értelmezhető".

A felmérés szerint a teljes választókorú népesség 35 százaléka szavazna a Fideszre, ez két százalékkal kevesebb, mint decemberben. 12 százalék voksolna az MSZP-re, ami egy százalékos javulást jelent a decemberi és novemberi adathoz képest. A Jobbik rontott egy százalékot az elmúlt egy hónapban: a pártot a szavazók 6 százaléka választaná.

A többi párt nem érné el a parlamentbe jutáshoz elengedhetetlen 5 százalékos küszöböt: az MDF egy százalékot javítva feljött 2 százalékra, az SZDSZ azonban maradt 1 százalékon. Az összes többi párt együttesen 1 százalék eredményt érne csak el. Azonban még mindig 43 százalék azon választók aránya, akik nem tudják, kire szavazzanak.

A biztos szavazó pártválasztók körében még inkább érezhető a Fidesz fölénye: a párt egy százalékot rontott decemberi eredményén, de még így is magabiztosan, 62 százalékkal vezet. Az MSZP lassan, de folyamatosan jön fel, most 22 százalékon áll, ami háromszázalékos javulást jelent az előző havi eredményhez képest. A Jobbik ismét a novemberi támogatottsági szinten, 11 százalékon áll. Az MDF két százalékot javítva most 3 százalékon áll, az SZDSZ pedig változatlanul 1 százalékon. A korábban fejlődést mutató LMP 3-ról 1 százalékra esett vissza a Tárki szerint.

A Tárki reprezentatív felmérését ezer ember megkérdezése alapján készítette január 8-18. között. Decemberi felmérésük eredményét itt olvashatja.