ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

Gyurcsány FerencOrbán Viktorpártpolitikaközvélemény-kutatásválasztás 2010Nézőpont Intézet

Nézőpont Intézet: Orbánhoz vándorolnak Gyurcsány szimpatizánsai

MTI | Létrehozás dátuma: 2010. 02. 10., 23:23
eszközök:
Gyurcsány Ferenc szimpatizánsainak több mint negyede pártolt át Orbán Viktorhoz 2006 óta - áll a Nézőpont Intézet legfrissebb felmérésében. A közvélemény-kutatás szerint jelenleg az aktív szavazók fele a Fideszre szavazna, míg az MSZP-t csak 11 százalék választaná.

A négy éve még Gyurcsány Ferenccel szimpatizáló szavazók 27 százaléka ma Orbán Viktorra, 17-17 százaléka Bokros Lajosra és Mesterházy Attilára, míg 5 százaléka Vona Gáborra szavazna - olvasható a Nézőpont Intézet friss felmérésében, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.

Az intézet szerint Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnökről az összes megkérdezett 40 százaléka még inkább pozitívan vélekedett 2006-ban. Ma a négy évvel ezelőtti Gyurcsány-tábornak csak 22 százaléka MSZP-szimpatizáns, 25 százaléka bizonytalan, 21 százaléka viszont a Fideszhez csatlakozott.

A kutatás adatai szerint Orbán Viktorra, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjére az évértékelő beszéd után a szavazók 51 százaléka adná a voksát, míg Bokros Lajosra 10, Mesterházy Attilára 8 százaléknyian szavaznának. Vona Gábor, a Jobbik jelöltje 5 százalékot kapna.

A pártszimpátia szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna "most vasárnap" a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re és 7 százaléka a Jobbikra. Az MDF-re az aktív szavazók 3 százaléka szavazna - tették hozzá.

A kutatást február 6. és 9. között készítették 1000 fő véletlenszerű megkérdezésével.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.