ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

választás 2010FideszReuters

Erős Fidesz-kormányban bíznak a Reuters magyar elemzői

MTI | Létrehozás dátuma: 2010. 02. 11., 19:08
eszközök:
Huszonhárom gazdasági elemzőt kérdezett meg a magyar választások esélyeiről a Reuters brit hírügynökség, amely elemző cikkben foglalkozott a magyarok gazdasági kilátásaival csütörtökön. A hírügynökségnek minden elemző azt mondta, hogy egy reformokra képes, erős Fidesz-kormány lenne a legjobb az országnak, de csak töredékük bízik abban, hogy a párt kétharmadot tud szerezni a választásokon.

Erős Fidesz-kormány lenne a legjobb a magyar gazdaságnak az áprilisi választások után - állítják azok az elemzők, akiket a Reuters brit hírügyökség szólaltatott meg a magyarországi választásokkal kapcsolatban. A 23 megkérdezett magyarországi gazdasági elemző szerint egy ilyen kormány tudná végrehajtani azokat a reformokat, amelyek a gazdaságot versenyképesebbé tennék.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint az önkormányzati és az oktatási reform, valamint az adórendszer reformja a legfontosabb feladat a következő kormány számára, hogy megerősítse a válság által sújtott magyar gazdaságot. A 23 elemző mindegyike Fidesz győzelmet vár, de 18-an úgy vélik, hogy a párt csak egyszerű többséget szerez a parlamentben, és nem kap kétharmadot.

A válaszolók nagy többsége szerint a magyar piacok és a gazdaság számára az lenne a legjobb, ha a Fidesz a parlamenti helyek kétharmadát megszerezné. Ez szerintük azért fontos, mert így az új kormány rendbe hozhatná az önkormányzatok rendszerét, amely nagy teher a költségvetésre.

A megkérdezettek közül szinte mindenki azért aggódik leginkább, hogy az új kormány esetleg nem tudja majd kihasználni széles támogatottságát a kulcsfontosságú szerkezeti reformok keresztülvitelére. Az elemzők több mint fele szerint baj lehet az is, ha a kormány lazít a költségvetésen, vagy szembefordul a központi bankkal.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.