ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

pártpolitikaközvélemény-kutatásválasztás 2010Szonda Ipsos

Szonda Ipsos: Szavazókat veszített a Fidesz a nyugdíjcsatában

[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 02. 12., 7:13
eszközök:
Komoly szavazóvesztése ellenére magabiztosan őrzi vezető pozícióját a Fidesz a 2010-es országgyűlési választások hajrájában - derül ki a Szonda Ipsos pénteken közölt felméréséből. A közvélemény-kutató szerint a Fidesz támogatottsága főleg a nyugdíjasok és az alacsony végzettségűek között esett vissza. Az MSZP hívei nem lettek többen, azonban a Jobbik újra erősödni tudott. A kisebb pártok közül csak az LMP, az MDF és az SZDSZ tudott mérhető eredményt hozni.

Negyedmillió szimpatizánst vesztett a Fidesz az elmúlt hónapban - összegzi a Szonda Ipsos közvélemény-kutatását a Népszabadság pénteki száma. A biztos pártválasztók körében még így is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz fölénye: 58 százalékkal vezet a párt (szemben a januári 63 százalékkal. A lap szerint a mostani veszteséget főleg a nyugdíjasok és az alacsonyabb iskolázottságú szavazók elpártolása okozta, 10 és 6 százalékkal csökkent közöttük a Fidesz-támogatók száma.

A többi párt jócskán leszakadva követi a Fideszt. A biztos pártválasztók körében az MSZP egy százalékot javítva 22 százalékon áll, a Jobbik is javított: a januári 12-ről 14 százalékra tornászták fel magukat. A kis pártok közül egyik sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: az MDF 2, az SZDSZ és az LMP 1-1 százalékon van, a KDNP pedig nem is mérhető. Egyik kis párt eredménye sem változott az előző havihoz képest - derült ki a Szonda Ipsos felméréséből.

A választókorú népességen belül a Fidesz 32 százalékon áll, mögötte az MSZP következik 14, majd a Jobbik 7 százalékkal. A kisebb és mérhető pártok közül 1-1 százalékon áll az SZDSZ, az MDF és az LMP is. A választópolgárok 43 százaléka viszont bizonytalan vagy nem is szavazna.

A pártok hívei közül a jobbikosok lennének a legaktívabb szavazók: 76 százalékuk biztosan elmenne voksolni egy mostani választáson. A Fidesznél ez az arány 67, az MSZP-nél 61 százalék. A Szonda Ipsos február elején készítette az ország felnőtt lakosságát reprezentáló kutatását.

Legutóbb a Nézőpont Intézet közölt közvélemény-kutatási adatokat szerdán. A pártszimpátia szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna "most vasárnap" a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re és 7 százaléka a Jobbikra. Az MDF-re az aktív szavazók 3 százaléka szavazna - közölték.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.