ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

közvélemény-kutatásválasztás 2010FideszMSZPJobbik

Nézőpont: Csökkent a Fidesz támogatottsága

MTI[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 02. 17., 13:42
eszközök:
Február második hetében jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága, a januári 47-ről 43 százalékra csökkent a támogatottsága az aktív választók körében - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Az MSZP a voksok 12, a Jobbik pedig 9 százalékát kapná meg.

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az aktív szavazók (akik részt vennének a választáson) 43 százaléka szavazna a Fideszre, az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százalék - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Az intézet januári felmérése még 47 százalékos Fidesz-támogatottságot mért, az MSZP és a Jobbik esetében a szám nem változott január óta.

Az intézet szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, és nem pártoltak át más párthoz. Az előző heti eredményekhez képest mind a Jobbik, mind az MSZP táborának nőtt az elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.

A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával, 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. A Jobbik-táborban - a növekedés ellenére is - a pártjukhoz második szavazatukkal is hűségesek aránya alacsonyabb, 57 százalék.

A Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös reprezentatív kutatása február 12. és 15. között készült, 1000 főt választottak ki véletlenszerűen.  Az elemzést 2010. február 15-én zárták le.

A Nézőpont februári kutatásához hasonló folyamatot jelez a Tárki január végén közzétett felmérése is, amely szerint továbbra is hatalmas a fölénye a Fidesznek, de valamelyest csökkent az MSZP lemaradása november óta.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.