Vágólapra másolva!
Növekvő szavazási hajlandóság, biztos Fidesz-előny, tovább erősödő Jobbik - ezek a legfontosabb következtetései a Medián HVG számára készített legfrissebb közvélemény-kutatásának. A felmérés szerint az új parlamentbe csak három párt bejutása tűnik biztosnak.
Vágólapra másolva!

Növekszik azoknak a száma, akik elmennének szavazni - derül ki medián által a HVG számára februárban, a szokásosnál nagyobb, 2400 fős mintán készített közvélemény-kutatásból. A hónapban az egy hónappal korábbihoz képest 7 százalékponttal ugrott meg azok aránya, akik azt állítják, hogy az áprilisi országgyűlési választáson biztosan szavaznak majd (a növekedést az is magyarázhatja, hogy januárban még egy "jövő vasárnapi" választásra, most már viszont a tényleges áprilisi voksolásra vonatkozott a kérdés).

A pártok közül a Jobbik erősödött a leginkább, a teljes szavazókorú népesség körében 2, a biztos szavazók körében 4, a választani tudó biztos szavazók körében pedig 5 százalékkal növelte a támogatottságát egy hónap alatt. Jelenleg a teljes szavazókorú népesség körében 9, a biztos szavazók és a választani tudók körében 13, míg a választani tudó biztos szavazók körében 15 százalékon áll.

Az MSZP csak kevéssel előzi meg, a baloldali párt a teljes szavazókorú népesség körében 14, a biztos szavazók körében 16, a választani tudók körében 19, míg a választani tudó biztos szavazók körében 18 százalékos támogatással bír.

A Fidesz mindkettőjükhöz képest toronymagasan vezet a felmérés szerint, a teljes szavazókorú népesség körében 44, a biztos szavazók körében 55, a választani tudók körében 63, míg a választani tudó biztos szavazók körében 63 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás sem az MDF-nek, sem az LMP-nek nem mutatott ki 1-2 százalékosnál magasabb értékeket, ami messze a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb alatt van.

A szavazók közül a Jobbik szimpatizánsainak átlagéletkora a legfiatalabb - 39 év -, őket a Fidesz-támogatók követik 45 évvel - nagyjából a magyar átlagszavazó életkora -, míg az MSZP-hívek átlagéletkora 55 év. A felmérés szerint a pártok közül az MSZP-t utasítják el a legtöbben, a biztos szavazók több mint kétharmada semmiképpen nem szavazna rá.