Vágólapra másolva!
Az elmúlt két hétben csökkent, február végén viszont ismét nőtt a Fidesz támogatottsága a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz körül nagy a jövés-menés, potenciális szavazótáboruk meghaladhatná az 50 százalékot is, de csak a pillanatnyi hangulat dönti majd el, valójában mennyien szavaznak a pártra. Az MSZP nem tudott javítani, a középkorúak közt különösen rosszul áll.
Vágólapra másolva!

Két hét visszaesés után február végén ismét növekedett a Fidesz támogatottság a Nézőpont Intézet felmérése szerint, de még mindig alatta marad a február elején mértnek. A Fideszt az összes megkérdezett 39 százaléka támogatta a február 26. és 28. között készült kutatás szerint. Egy héttel korábban 35, két héttel korábban 34 százalékot mértek, míg a hónap elején még 42 százalék szavazott volna a legnagyobb ellenzéki pártra.

Forrás: Nézőpont intézet

Hasonló görbét ír le a Fidesz támogatottsága a részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók körében: február elején még 51, egy héttel később viszont már csak 43 százalék támogatta. A február végi felmérés szerint ismét 48 százalékra erősödött. A Fidesz támogatottságában hasonló csökkenést mértek korábban más közvélemény-kutatók, a Medián és a Szonda Ipsos is.

Az MSZP-re az összes megkérdezett 9 százaléka szavazna egy "most vasárnapi" választáson, a biztos szavazó pártválasztók közt 10 százalék a támogatottságuk. A Jobbikra az összes megkérdezett 8 százaléka szavazna, és ennyi a támogatottságuk az aktív szavazók körében is. Az MSZP támogatottsága különösen rossz a középkorú (30-44 éves) választók közt, még az öt százalékot sem éri el. A 60 év felettieknek ugyanakkor a 19 százaléka szimpatizál az MSZP-vel.

Forrás: Nézőpont intézet

A Nézőpont Intézet szerint mindhárom pártnak vannak még tartalékai az inaktív, bizonytalan választópolgárok közt. Az intézet méri az egyes pártok potenciális szavazótáborát - a pártok programjával vagy személyiségével való azonosulás alapján - is: a Fidesz potenciális szavazótábora 52 százalék, az MSZP-é 19, a Jobbiké 14 százalék. A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz "táborának határain nagy a jövés-menés, alapvetően hangulati kérdés, hogy a több mint 3 millió Fidesz-szimpatizáns közül hányan lesznek Fidesz-szavazók".