Vágólapra másolva!
A Fidesz és a Jobbik tudta növelni támogatottságát, az MSZP stagnált a március 15. előtti héten a Nézőpont Intézet kutatása szerint. A felmérés szerint a Jobbik támogatottsága elérte, sőt, az összes megkérdezett körében meg is haladta a szocialistákét. A kis pártok, az MDF és az LMP közt éles küzdelem várható a parlamentbe jutásért.
Vágólapra másolva!

A Fidesz 5, a Jobbik 4 százalékkal tudta növelni támogatottságát a Nézőpont Intézet legújabb, március 12-14. között készült közvélemény-kutatása szerint. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő felmérés szerint az összes megkérdezett 45 százaléka szavazna a Fideszre (egy héttel korábban ez még csak 40 százalék volt), 12 százaléka (egy héttel korábban 8 százalék) a Jobbikra, amely ezzel megelőzte a változatlanul 11 százalékos támogatottsággal bíró MSZP-t.

Az aktív szavazók körében (akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson) a Fidesz 53 (egy héttel korábban 49), az MSZP 12 (ez megegyezik az egy héttel korábbival) és a Jobbik is 12 százalékot (3 százalékos erősödés) szerezne. Az aktív szavazóknak már csak az ötöde (19 százaléka) nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna.

A Jobbik és az MSZP aktív szavazótábor mellett a potenciális vagy maximális szavazótábor tekintetében is fej-fej mellett áll: a Nézőpont Intézet szerint mind a Jobbik, mind az MSZP legfeljebb 16 százalékot szerezhet. Ez az MSZP esetében 3 százalékos csökkenést, a Jobbiknál egyszázalékos növekedést jelent az előző héthez képest.

A felmérés szerint éles verseny a parlamentbe jutásért az LMP és az MDF között: A Nézőpont Intézet kutatása azt mutatja, hogy potenciálisan mind mindkét párt elérheti az 5 százalékos küszöböt. Ehhez azonban ugyanazokat a szavazókat kell megszólítaniuk, tehát a következő hetekben - amennyiben a listaállítás sikeres lesz - éles küzdelem várható közöttük a még el nem köteleződött szavazókért.