ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

választás 2010közvélemény-kutatásTÁRKINézőpont IntézetForsenseMediánSzonda Ipsos

Csak a Fidesz győzelme tűnik biztosnak

[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 03. 22., 18:13
eszközök:
A nagyobb közvélemény-kutatók legfrissebb elemzései csak a Fidesz nagyarányú győzelmében értenek egyet. A Nézőpont szerint a Jobbik utolérte az MSZP-t, és ötpárti parlamentet jósol, a többi intézet szerint az MSZP még őrzi második helyét. Három héttel a választások első fordulója előtt a pártok több mint kétmillió bizonytalan szavazóra hajthatnak még rá. Összeszedtük, melyik párt hogyan ingadozik, és melyik intézet szerint mire számíthat április 11-én.

A Fideszt a választók körülbelül 60 százaléka támogatná a választások április 11-i első fordulójában a nagyobb magyarországi közvélemény-kutató intézetek legfrissebb elemzései szerint. Az MSZP 20, a Jobbik pedig 15 százalékra számíthat a felmérések szerint. A bejutásra esélyes pártok közül az LMP-t és az MDF-et különbözően ítélik meg az intézetek, a Nézőpont Intézet szerint mindketten elérhetik az 5 százalékos bejutási küszöböt, de van olyan intézet, amely szerint csak 1 százalékos a támogatottságuk. A bizonytalanok arányát teljesen különbözően ítélik meg az intézetek, a Forsense szerint a nyolcmillió választópolgár 45 százaléka nem tudja, hogy kire fog szavazni.

A Tárki március 3-án tette közzé a február 10. és 24. között készült, 1000 ember megkérdezésével készült felmérését. A Tárki mérte a legkisebb különbséget az Fidesz és az MSZP között, a Fideszre az összes megkérdezett 37 százaléka szavazna, az MSZP-re pedig a 15 százaléka. A felmérés szerint a Jobbik 7 százalékos támogatottságával a lakosság 4 százaléka által támogatott LMP-hez áll közelebb, nem pedig az MSZP-hez. A 60 százalékos választási hajlandóságot kimutató Tárki mérte a legnagyobb támogatottságot a biztos szavazók között a Fidesznél és az MSZP-nél is 61, illetve 22 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra a biztos szavazók 11 százaléka voksolna.

Forrás: [origo]-grafika

Sokkal közelebb van egymáshoz az MSZP és a Jobbik a Szonda Ipsos szerint. Az intézet március első hetében rögzített adatai szerint a biztos szavazók 20 százaléka szavazna a szocialistákra, 17 százaléka a Jobbikra. A Fideszre a biztos szavazók 57 százaléka szavazna, az LMP 3, az MDF pedig 1 százalékot kapna a választáson a Szonda Ipsos szerint. Az intézmény a Tárkinál jóval alacsonyabbra, 50 százalékosra kalibrálta a választási hajlandóságot, és a bizonytalanok arányát is mindössze 13 százalékra teszi.

Forrás: [origo]-grafika

A Medián szintén három százalékpontosra becsüli a különbséget az MSZP és a Jobbik között a biztos választók körében: előbbire a szavazatok 21, utóbbira 18 százaléka érkezne. A március 5. és 9. között felvett adatokból készült elemezés szerint a Fidesz támogatottsága két és fél év után először esett 60 százalék alá, 56 százalékra. A kutatás szerint a választási hajlandóság az előző hónaphoz hasonlóan 53 százalékos maradt, holott a 4 évvel ezelőtti választás előtt februárról márciusra 52-ről 59 százalékosra nőtt ez a szám a Medián szerint.

Forrás: [origo]-grafika

A többi közvélemény-kutatóhoz képest némileg különböző módszerekkel dolgozik a Nézőpont Intézet: biztos szavazók helyett potenciális szavazótábort mérnek. A március 12. és 14. között felvett adatok alapján a Nézőpont számít a legszínesebb parlamentre: szerintük az LMP és az MDF is elérheti az 5 százalékos bejutási küszöböt. A Nézőpontnál a Jobbik 16 százalékos támogatottságával beérte az MSZP-t, a Fidesz pedig 30 százalékponttal előzi meg őket, 56 százalékos támogatottsággal.

Forrás: [origo]-Tárki

A Forsense februárban készített felmérése szerint 45 százalékos a bizonytalanok aránya, amely a legmagasabb a többi intézet kutatásaihoz képest. Az elemzés szerint a biztos választók 59 százaléka szavazna a Fideszre. Az MSZP-nek a biztos szavazóknál 18 százalékos a támogatottsága, így 4 százalékponttal előzi meg a Jobbikot. Az LMP 5, az MDF pedig 2 százalékot kapna a választásokon. A Forsense a választási hajlandóságot 53-55 százalékosra kalibrálta. Amennyiben a kampány során hasonló dinamikával nő ez a mutatószám, az intézet szerint 63-70 százalékos lesz a részvétel a választásokon.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.