ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

választás 2010felmérésSzonda Ipsos

Szonda: Gyengült a Jobbik, erősödött a Fidesz

[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 04. 06., 7:57
eszközök:
Megerősödött a Fidesz a Jobbikkal szemben, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 5 százalékkal növelte támogatottságát - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet. Az adatok szerint a Jobbik 4 százalékpontot veszített a biztos szavazók körében.

Az utóbbi hetekben a Fidesz sikerét hozta a Jobbikkal vívott csata, a Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint a népesség egészsén belül 3, a biztos pártválasztók körében 5 százalékponttal emelkedett a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága - írja a Népszabadság a Szonda Ipsos felmérésére hivatkozva.

A Szonda adatai szerint a Jobbik táborának növekedése, és hónapok óta felfelé tartó népszerűségi mutatói megálltak, sőt, csökkenni kezdtek: a mérések szerint a párt a teljes lakosság körében 2, a biztos szavazók körében 4 százalékot veszített. A biztos pártválasztók körében jelenleg a Fidesz 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll - olvasható a Népszabadságban.

A Szonda adatai szerint az MSZP támogatottsága március eleje óta nem változott. Az LMP-nek jelenleg ugyan csak 3 százaléka van, de a tendenciák alapján nem lehetetlen, hogy bejut a parlamentbe. Az MDF-nek nehezebb dolga van az adatok alapján, ugyanis a közvélemény-kutató szerint 1 százalékon áll a párt.

A kampány az utóbbi hetekben nem hozott áttörést a választói aktivitásban, a szavazók 53 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy voksolni. Ez az arány elmarad a négy évvel korábbi 61 százalékos aktivitástól.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.