Négypárti parlamentet jósol a Nézőpont

Vágólapra másolva!
Négypárti parlamentet valószínűsít a Nézőpont Intézet, legfrissebb kutatásuk szerint bejut és 15 mandátumot szerez az LMP. A múlt hét végén készült kutatás szerint a Fidesz támogatottsága nőtt, a Jobbiké csökkent, az MSZP pedig stagnált a legutóbbi mérés óta. Az MDF nem éri el a parlamenti küszöböt.
Vágólapra másolva!

Négypárti (az önálló KDNP-frakcióval együtt ötpárti) parlament alakulhat vasárnap - ez a legvalószínűbb forgatókönyv a Nézőpont Intézet új közvélemény-kutatása szerint. A felmérés azt mutatja, hogy országosan 60 százalékos részvétel várható, és a választás mindenhol érvényes lesz. A Nézőpont szerint már az első fordulóban eldőlhet akár több mint 120 egyéni kerület sorsa, és a Fidesz kétharmados többsége is meglehet már az első forduló után.

A Nézőpont Intézet január óta készített felméréseiből kirajzolódó trend a Fidesz és az LMP számára kedvező: sem az MSZP, sem a Jobbik nem tudta érdemben növelni táborát, sőt mindkét párt támogatása apadt. Az MSZP maximális szavazótábora a januári 22 százalékról 15 százalékra, a Jobbiké 16 százalékról 11 százalékra csökkent, ez a múlt heti százalékhoz képest is látványos esés. A Jobbik felé kacsintókat a Fidesznek nagyrészt sikerült megtartania, a baloldalon hiteles pártot keresők pedig az LMP-be helyezték a bizalmukat. Az LMP támogatottsága a Nézőpont Intézet kutatásaiban először emelkedett 5 százalék fölé, potenciális szavazótábora már hetek óta 7-9 százalék között mozog, míg az MDF potenciális támogatottsága továbbra is csak 4 százalék, azaz a parlamenti küszöb alatt van.

Forrás: Nézőpont

A magyarok több mint fele (52 százalék) a múlt héten Orbán Viktort választotta volna miniszterelnökéül egy közvetlen szavazáson. Az utóbbi hetekben Orbán már a Fidesznél is népszerűbb lett valamivel. A többi kormányfőaspiránsnak a kampány során nem sikerült elhitetnie magáról, hogy képesek volnának legyőzni a legnagyobb ellenzéki párt elnökét. Mesterházy Attila növelte ugyan táborát (7-ről 10 százalékra), de Bokros Lajos kárára (15-ről 12 százalék), Vona Gábor pedig nem tudott kitörni az 5 százalék körüli támogatottságból.

A Nézőpont Intézet kérdésére a Fidesz-szimpatizánsok 93 százaléka állította, hogy mindkét szavazatával ugyanarra a pártra fog voksolni - ez megnyugtató lehet a szavaztmegosztástól tartó, a "Csak a Fidesz" jelszóval kampányoló pártnak. Az MSZP és a Jobbik szavazóinak 86, illetve 85 százaléka fogja mindkét voksát a pártra adni, az LMP- és az MDF-szimpatizánsoknak pedig csak a háromnegyede (egyaránt 74 százalék) tart ki pártja mellett mindkét szavazatával. Mivel a kis pártok egyéni jelöltjeinek semmi esélyük sincs bejutni a parlamentbe, az e pártokat támogató stratégiai szavazók a nagyobb formációk jelöltjeit támogatják. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az ötszázalékos küszöböt elérő kis pártok vesztes egyéni jelöltjeire leadott szavazat sem vész el, az országos listán ez növeli a kis pártok mandátumszerző képességét - írja a Nézőpont Intézet.

A Nézőpont Intézet a választás előtti utolsó kutatásbán is modellezte a következő parlament összetételét. Számításaik szerint a Fidesz-KDNP-szövetségnek továbbra is komoly esélye van a kétharmados többség megszerzésére (284 mandátum), az MSZP-nek most 50 mandátumot jósolnak, azaz nőtt a párt esélye arra, hogy a második helyen fog befutni a most 37 mandátumosra becsült Jobbik előtt. A kutatás szerint az LMP-nek 15 képviselője lesz a parlamentben.

Forrás: Nézőpont