Századvég: Kifulladni látszik a Jobbik

Vágólapra másolva!
Pár nappal a választások előtt a Jobbik kifulladni látszik a Századvég legfrissebb felmérése szerint, a párt támogatókat vesztett, így újra az MSZP a második erő. A szocialisták mellett a Fidesz is erősíteni tudott. A Századvég szerint a két kispárt közül csak az LMP fog bejutni, így négypárti parlament alakulhat.
Vágólapra másolva!

Visszavette a vezetést az MSZP a Jobbiktól az Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint is. Az intézet előző felmérésében - a közvélemény-kutatók között egyedüliként - azt mérte, hogy ha hibahatáron belül is, egy százalékkal, de a Jobbiknak több támogatója van, mint az MSZP-nek. Most 11 százaléknyian mondták azt, hogy a Jobbikra szavaznának, míg a szocialistákat 14 százalék támogatja. Ez azt jelenti, hogy az MSZP javítani tudott az előző felmérés óta.

A Nézőpont Intézet szerdán publikált felméréséhez hasonlóan a Századvég is azt mérte, hogy a Fidesz tovább tudta növelni támogatottságát. Az összes megkérdezett 39 százaléka adná szavazatát a Fidesz-KDNP-nek. A felmérés szerint az MDF 2, az LMP 4 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

A biztos szavazó pártválasztók körében még szembeötlőbb a Fidesz fölénye. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal bír, a most éppen második helyen álló MSZP-re 18 százalék szavazna, a Jobbikot 15 százalék választaná. Az LMP felfutása a biztos szavazó, pártot is választó sokaságon belül is látható. Az LMP a biztos szavazók között a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékon áll, az MDF-et 3 százalék támogatja.

A megkérdezettek 65 százaléka nyilatkozott úgy, hogy most vasárnap elmegy szavazni, de a Századvég megjegyzi: tapasztalataik alapján a tényleges részvétel eddig több esetben jelentősen az előre jelzett szint alatt maradt. A kutatásban csak a választók 7 százaléka zárta ki teljesen azt, hogy elmenjen szavazni, és 18 százalékról 11-re csökkent azoknak az aránya, akik megtagadták a választ a pártpreferenciára vonatkozó kérdésnél.