ORIGOhírcentrumkomment.hu[freemail]videaiWiW

pártpolitikaválasztás 2010

Kik szavaztak a pártokra?

[origo] | Létrehozás dátuma: 2010. 04. 12., 8:29
eszközök:
A Jobbik a munkanélküli fiatal férfiak, az MSZP a jobbmódú nyugdíjasok, a Fidesz a községi, alacsonyan képzett, templomba járó nők pártja, az LMP városi, dolgozó fiatal férfiak között erős. Mi jellemző az egyes pártok szavazóira?

A Medián által az [origo] és az RTL Klub számára végzett, 3000 fős kutatása nem csak a végeredményt jósolta meg elég pontosan, hanem az egyes pártok szavazóinak karakterét is felrajzolta. Eszerint a legfiatalabb párt egyértelműen a Jobbik: szavazóinak átlagéletkora 38 év, megelőzve az LMP-t (43 év), a Fideszt (46 év) és a messze legidősebb szavazótáborral rendelkező MSZP-t (55 év).

A szavazóbázisok életkor alapján
Forrás: Medián

A legnőiesebb párt a Fidesz, szavazóinak 55 százaléka nő, a másik végen a Jobbik áll, az ő szavazóik 60 százaléka férfi. Az MSZP inkább a nők, az LMP inkább a férfiak pártja.

A szavazótáborok nemi megoszlása
Forrás: Median

Az Országgyűlésbe került pártok közül az LMP a leginkább városias (bár közel sem annyira, mint a kieső MDF), ez az eredményeiken is jól látszik, hiszen a legmagasabb szavazati arányt Budapesten érték el, de a vidéki városokban is jóval jobban szerepeltek, mint a kistelepüléseken, ahol sokszor nem is indítottak jelöltet. A községi arány a Fidesznél a legerősebb.

A szavazóbázisok települések alapján
Forrás: Medián

A leginkább a Fidesz tábora vallásos, a rendszeres és az alkalmi templomba járók arányát tekintve is, de az MSZP és az LMP támogatói is többet járnak templomba, mint a jobbikosok.

A szavazóbázisok vallásosság alapján
Forrás: Medián

A csak 8 osztályt végzettek aránya a Fidesz támogatói között a legmagasabb, a diplomásoké az LMP-ben.

Az MSZP egyértelműen a nyugdíjasok pártja, ez már az életkori mutatókból is kiderült (55 év átlagéletkor), szavazóik csaknem fele nyugdíjas. A Jobbik támogatói között a legmagasabb a munkanélküliek aránya, csakúgy mint a tanulóké, de ebben a kategóriában az LMP-vel holtversenyben. Feltehetően ezzel (és a magas munkanélküliség egyéb társadalmi következményeivel) függ össze, hogy a Jobbik a magasabb munkanélküliségtől sújtott keleti megyékben ért el jobb eredményeket, megelőzve az MSZP-t.

A szavazótáborok iskolai végzettség alapján
Forrás: Medián

A legtöbb pénzből (az ezen adat szerint kimagasló MDF után) az MSZP hívei élnek (havi 77 ezer forint egy főre jutó jövedelem), alig megelőzve az LMP-t. A Jobbik és a Fidesz hívei kimutathatóan szegényebbek.

Az egy főre jutó kereset a szavazótáborokban
 Forrás: Medián

A kutatásból kiderül az is, hogy az LMP egyik erőssége az, hogy a többi párt támogatói nem tekintenek rá ellenségesen, ők a második választás a többi párt támogatóinak körében. Érdekesség, hogy a Fidesz-Jobbik viszonylatban a Jobbik támogató kétszer olyan arányban szimpatizálnak a Fidesszel, mint a Fidesz támogatói a Jobbikkal.

Másodlagos pártszimpátiák
Forrás: Medián

Az szavazók fásultságára utal, hogy a 2006-os adathoz képest jelentősen, 5 százalékkal nőtt azok száma, akik szerint mindegy, hogy ki nyer, az ország sorsán az nem változtat. Feltehetően ennek a változásnak az eredménye a 3,5 százalékkal alacsonyabb részvétel.

eszközök:
hirdetes

Kampánynapló

Orbán: A kormány nem egy focicsapat

A Fidesz korábbi bejelentése szerint csütörtökön délután 4 órakor kezdi ismertetni a következő kormány névsorát Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, leendő miniszterelnök. Az erről szóló sajtótájékoztatóra két olyan politikust, Navracsics Tibort és Varga Mihályt visz magával, akik az eddig kiszivárgott hírek szerint bizalmi posztokat kaphatnak az új kormányban. Orbán az [origo]-nak csütörtökön azt mondta: a bejelentésnek meg kell adni a formáját, mert a kormány nem egy focicsapat. Orbán szerint a teljes névsort hétfőn jelenti be.

Ígéretek földje

Hogyan ért szót egy jobbikos és egy LMP-s?

"Sokat lehet tanulni a Jobbiktól" - mondta az [origo]-nak Vágó Gábor, az LMP választmányi tagja, aki a párt legfiatalabb képviselője lehet. Vágót és Dúró Dórát, a Jobbik szóvivőjét arra kértük, hogy értékeljék együtt a választások első fordulójának eredményeit. Rasszista-e a Jobbik, ördögbotoznak-e az LMP-sek? Fiatal képviselőjelöltek az Ígéretek földjén.

Kép, hang, videó

Barack Obamát idézi a kampányoló Orbán

Csütörtökön mutatják be Burger Barna Egy kampány krónikája - Orbán Viktor 2010 című fotóalbumát. Burger március 15. és április 25. között mindenhová elkísérte a Fidesz elnökét, gyakran családi körben vagy a Fidesz legfelsőbb vezetőinek zárt tanácskozásain is fényképezhetett. Fotóinak képi világa és mondanivalója követi azt a trendet, amely megjelenik a Fehér Ház fotósainak Barack Obamáról készített fényképein is. Nézze meg, miben hasonlít Orbán Obamára!

Felmérések

Medián: A választók 78 százaléka mondta biztosra a második fordulós szavazást

Csupán a megkérdezettek 29 százaléka tudta pontosan, mely pártok jelöltjei indulnak az ő választókerületében a második fordulóban, ugyanakkor több mint háromnegyedük mondta, hogy biztosan elmegy szavazni - derül ki a Medián két forduló között végzett közvélemény-kutatásából, melyet a pénteki Népszabadság ismertet. Azokban a válaszókerületekben, ahol az MSZP, az LMP és a Fidesz jelöltjei küzdenek meg egymással, a felmérés szerint a Fidesz támogatottsága nagyobb, mint két riválisáé együttvéve.