Ígéretek földje - A korrupció

Vágólapra másolva!
Tizenöt hétköznap van még a választásokig, az [origo] pedig minden napra kiválasztott egy olyan fontos problémát, amire megítélésünk szerint a politikai hatalomért versengő pártoknak válaszokat kellene találniuk. Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, hogy mivel kecsegtetnek a pártok. Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
22222221Nwu4if0btz5AUn8i22242223kkNvBwpsiA2Qv6Hs22262225bwAXke4DjkXXD7Uy


A probléma: a korrupció

Világviszonylatban Magyarország a közepesen korrupt országok közé tartozik a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2009-es rangsora szerint. A lista különböző felmérések alapján készül és azt vizsgálja, hogy a nemzetközi és a helyi elemzők és üzletemberek milyen súlyosnak látják a korrupció problémáját egy adott országban. A Tranparency szerint tavaly Magyarországon romlott a helyzet, és így az ország a 39. helyről a 47. helyre csúszott vissza a 180 államot tartalmazó listán.

A civil szervezet szerint a legfőbb probléma Magyarországon a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága. A másik jelentős probléma a túlbonyolított közbeszerzési rendszer. A Transparency szerint a visszaélések akár 20-25 százalékkal is drágíthatják a beszerzéseket, ami azt jelenti, hogy a Transparency becslése alapján, egy évben több százmilliárd forintot bukunk csak a korrupt közbeszerzéseken. A szervezet szerint elégtelen a korrupciót elkövetők felelősségre vonása is, emiatt erősödhet az emberekben az az érzés, hogy "a korrupt magatartás, ügyintézés és üzletvitel nem kockázatos Magyarországon".

(Ma is elloptak öntől néhány milliárdot - az [origo] cikke a korrupciós technikákról.)

Mit lépne a Fidesz?
Az adószabályok és a bürokrácia egyszerűsítése

A Fidesz programja általánosságok szintjén foglalkozik a korrupcióval, amelyet az elmúlt 8 év egyik súlyos problémájának tűntet fel, a programban olvasható megoldási javaslatai is általánosak és többnyire abban merülnek ki, hogy a párt kijelenti, a korrupciót vissza kell szorítani. "Magyarországon az elmúlt nyolc évben, de különösen 2006 óta a normakerülés vált a hétköznapok keserű parancsává. Magát az államot sem övezi erkölcsi megbecsülés, mert maga sem viselkedik erkölcsös módon... Az államon, sokak szerint valójában nincs már mit tisztelni, maradék tekintélye pedig a korrupciós botrányok sorozatával tovább porlad" - fest sötét képet a korrupcióról a Fidesz programja.

A Fidesz megoldási javaslataira csak következtetni lehet. "A bukott kormánynak el kell számolnia minden egyes közös forintunkkal. A magyar emberek jövője elszámolás nélkül nem lehet sikeres" - fogalmaz a program és az elszámoltatást a legfontosabb ügyek között említi (a Fidesz márciusban létre is hozott egy bizottságot, amelynek feladata a valós gazdasági helyzet feltárása - erről itt olvashat).

A közbeszerzéseknél megjelenő korrupciót, a Fidesz programja szerint az okozza, hogy a rendszer túl bonyolult, bürokratikus és nem igazodik a vállalkozók elvárásaihoz, amin a párt szerint változtatni kell. A párt programjában többször szerepel az adórendszer és az adóbürokrácia egyszerűsítése, mint a visszaélések elleni küzdelem egyik fontos lépése. A Fidesz programja szerint a törvények tiszteletének megerősítése is segítheti a korrupció visszaszorítását.

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
A korrupciót büntető törvények szigorítása, a bürokrácia egyszerűsítése

A Jobbik programja szerint az elmúlt 8 év egyik sajátossága a korrupció, a párt a gazdasági és a rendvédelmi témáknál is külön alfejezetet szentel a korrupció felszámolásának. A párt által említett, egyetlen konkrét megoldás a korrupció ellenes törvények erősítése, többi javaslata arra szoritkozik, hogy javítani kell a helyzeten. A párt szerint korruptak a közbeszerzések, korruptak az önkormányzatok, korrupt a rendőrség. A Jobbik felülvizsgálná a közbeszerzési szabályokat, mert a párt szerint "a korrupciót szerte a világon a szervezeti átláthatóság növelésével, a bürokrácia csökkentésével, a jogszabályok racionalizálásával, és nem további hivatalok és szereplők szervezeti rendszerekbe integrálásával lehet felszámolni, de legalábbis csökkenteni". A párt a közbeszerzések egyszerűsítését és "valódi uniós normákhoz" igazítását és "megfelelő" szabályozást ígér.

A Jobbik több helyen is azt ígéri programjában, hogy "elrettentő" büntetési tételeket vezetne be a korrupciós ügyek megfékezésére. Ezen kívül a program kijelenti, hogy a Jobbik a politikai korrupció ellen törvénymódosításokat kezdeményez "a pártfinanszírozás szabályainak a számviteli
szabályokkal való összehangolása, a pártok pénzügyi beszámolóinak a szakmai standardok szerint történő auditálása, hitelesítése és nyilvánosságra hozása... érdekében". Ez a kijelentés meglepő a Jobbiktól, mert a párt éveken át nem adta oda kötelező pénzügyi beszámolóit.

A Jobbik olyan pontokon is korrupciót gyanít, ahol más pártok nem. "Az ízléstelen, eklektikus új épületek korrupcióra és szabályozatlanságra utalnak az önkormányzati hatóságok munkájában" - olvasható a párt programjában.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Nyílt kampányszámlát vezet

Az LMP még nem mutatta be programját - ez információink szerint a hét elején történik meg -, de a párt vezetőinek korábbi nyilatkozataiból kiderül, hogy az LMP fontos kérdésnek tartja a korrupciót. A párt március 15-i rendezvényén 12 pontban ismertette a szerinte legfontosabb problémákat és ezek közül egy volt a korrupció visszaszorítása. Egy március eleji kerekasztal-beszélgetésen pedig a párt országos listavezetője, Schiffer András az LMP fő törekvésének nevezte a korrupció elleni fellépést, mert mára "oligarchák és félbűnözői csoportok lepték el a politikai mezőt".

Az LMP kiállt a korrupció ellen küzdő szervezetek kampányfinanszírozást módosító javaslata mellett is, decemberben felszólította a képviselőket, hogy rendkívüli parlamenti ülésen rendezzék a kérdést. "A parlamenti pártoknak súlyos adósságai vannak a magyar választópolgárokkal szemben. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy nem rendezték a kampányfinanszírozás kérdését, a jelenlegi rendszer ugyanis a korrupció melegágya, és súlyos kérdéseket vet fel a választások tisztaságával kapcsolatban" - közölte akkor a párt. Az LMP szerint a tisztázatlan viszonyok fenntartása a parlamenti pártok közös felelőssége.

Az LMP ugyanakkor az egyetlen olyan párt, amely vállalta, hogy folyamatosan közli oldalán, hogy mennyi pénzt költött a 2010-es választási kampányra. Ugyanakkor a kampányköltéseket figyelő civil szervezetek becslése szerint többet költött, mint amennyit bevallott (erről itt olvashat).

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
A nagyokra mutogat, az önkormányzati és az egészségügyi rendszer átalakításában látja a megoldást

Az MDF a nagy pártokat érintő problémaként írja le programjában a korrupciót. Az egészségügyi és az önkormányzati rendszer átalakításáról szóló elképzeléseinél jelzi, hogy tervei a korrupció visszaszorítását szolgálják, de a párt javaslatai vázlatosak. "Jelentős mértékben rombolta a gazdasági és politikai közéletet az egyre szélesebb körben elharapódzó korrupció" - írja az elmúlt 10 évről programjában az MDF. A párt szerint a vállalkozók és a lakosság adófizetési hajlandósága rossz, "a politikai osztály befolyásos része - különösen a nagy pártok egyes képviselői - hallatlan erővel vetették rá magukat a maradék privatizációs bevételekre", de az MDF bírálja a közbeszerzési rendszert is. Az MDF programja többször utal arra megfogalmazásaival, hogy a korrupció a nagy pártokat érinti. A program szerint a korrupció és az abból fakadó problémák önmagukban is "a gazdaság növekedését gátló, a beruházásokat fékező, sőt elriasztó tényezővé" váltak.

A párt két olyan javaslatot fogalmaz meg programjában, amely szerinte alkalmas lehet egyes területeken a korrupció visszaszorítására. A párt szerint létre kell hozni például az egészségügyi ellátásban, az állami biztosítás mellett "a kötelezően választandó magán egészségbiztosító pénztárak" rendszerét, ami a párt szerint alkalmas lehet a hálapénz és az egészségügyi korrupció visszaszorítására.

Az MDF programja felveti az önkormányzati rendszer átalakításának szükségességét is, a párt szerint csökkenteni kell az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselői kar létszámát. A program szerint a köztisztviselőket "el kell szigetelni a politikai befolyástól, beavatkozástól, védeni kell a politikai ihletésű nagykorrupciótól, a köztisztviselői karnak pedig ki kell vetni magából törvényszegő tagjait". A rendőrségnél ugyanezt a célt tartja kívánatosnak az MDF, annyi különbséggel, hogy ott létszámnöveléssel erősítenék meg az állományt.

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit ígér az MSZP?
Az MSZP azt állítja, készen áll a megoldásra

A MSZP programja szinte egyáltalán nem foglalkozik a korrupcióval, mindössze azt állapítja meg, hogy a párt tehetetlen volt a visszaélésekkel szemben és jelzi, hogy változtatni szeretne a jelenlegi helyzeten, de hogy hogyan, az nem derül ki a programból. "Kevésnek bizonyultak az eszközök a gyűlöletkeltés, valamint a visszaélések és a korrupció ellen" - írja a korrupcióról az MSZP programja, amely mindössze négyszer használja ezt a kifejezést. A dokumentumból annyi derül ki, hogy az MSZP azt tervezi, "Új intézményekkel, valamint a nyilvánosság és az átláthatóság minden területre kiterjedő érvényesítésével jelentős előrelépést teszünk a korrupciós ügyek feltárása és a korrupció visszaszorítása terén".

Az MSZP programja megemlíti, hogy a párt "készen áll" "a kampány-, illetve pártfinanszírozás régóta húzódó ügyének megoldására". Ebből annyi igaz, hogy az MSZP-nek valóban van egy, a korrupció ellen küzdő civil szervezetek ötletein alapuló javaslata a rendszer megváltoztatására, azonban a javaslatot benyújtó MSZP-s képviselő nem törte magát, hogy ezeket a szabályokat már a mostani választás előtt életbe lehessen léptetni (erről itt olvashat bővebben).

Röviden ugyan, de reagált a párt arra is, hogy egyre több támadás éri az elmúlt 8 év állami és önkormányzati pénzeket érintő korrupciós ügyei miatt. Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje március 15-i beszédében erről azt mondta: "Nem működött az immunrendszerünk, és közénk kerülhettek olyanok is, akiket a zsákmányszerzés érdekelt. A rosszul értelmezett szolidaritás és a konfliktusok nem vállalása oda vezetett, hogy ma ellenfeleink ránk süthetik a korrupció bélyegét".

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)