Ígéretek földje - A romák

Vágólapra másolva!
Tizenöt hétköznap kérdezzük a pártokat tizenöt olyan fontos problémáról, amire megítélésünk szerint válaszokat kellene találniuk. Volt már szó a korrupcióról, a nők helyzetéről, most pedig a cigányok jönnek. Nézze meg, mit mondanak a szakértők, a problémákat közelről figyelők, szavazzon, hogy ön milyen megoldást tartana jónak, és olvassa el, mivel kecsegtetnek a pártok! Jöjjön velünk az ígéretek földjére!
Vágólapra másolva!
22382235gr6736UNOEFXxYow223922364n0kTl02Cl5d3ybM22402237PYMPFUyuSRRqlP4M

A probléma: a cigányok helyzete

Magyarországon a szociológusok 6-7 százalékra teszik a cigányok arányát a népességben. A romák közül sokkal többen élnek szegénységben, mint a nem romák közül. Ladányi János és Szelényi Iván szociológusok kutatása szerint 2000-ben a nem romák 17,4 százaléka volt szegény vagy nagyon szegény Magyarországon, a romáknak viszont majdnem a fele. A cigány népesség 80,2 százaléka legfeljebb 8 általánossal vagy azzal sem rendelkezik.

A magyar társadalom 81 százalékának ellenérzései vannak a cigányokkal szemben - állapította meg a Progresszív Intézet 2008 őszén végzett reprezentatív közvélemény-kutatása. A felmérésben megkérdezetettek több mint négyötöde szerint a cigányok nem szeretnek dolgozni, és ez a legfőbb oka hátrányos helyzetüknek. A válaszadók 81 százaléka az erőszakos asszimiláció pártján áll, szerintük az lenne a helyes, ha a cigányokat rászoktatnák arra: éljenek ugyanúgy, mint a magyarok.

(Dolgozik a cigánytelepeken a kitörési vágy - az [origo] cikke a cigányok helyzetéről.)

Mit lépne a Fidesz?
Nem derül ki a programból

A Fidesz programja szerint a párt kiemelt szociálpolitikai célkitűzése a cigányság körülményeinek javítása, a cigányok társadalmi beilleszkedésének segítése, de arról szinte semmi nem derül ki a programból, hogy ezt hogyan akarják megvalósítani. A Fidesz programjában több bekezdésen át bírálja a szocialista kormányok politikáját, főleg azt veti a szocialista kormányok szemére, hogy szegénységi kérdésként tekintett a cigányság problémáira, és azt állítja a program, hogy a szocialisták semmilyen eredményt nem értek el a cigányok felzárkóztatásában.

"Nem lehet tehát a cigányság és a szegénység kérdését ugyanúgy kezelni, mint eddig. Felelős társadalompolitikai válaszok összeállítása szükséges, megállítva a ma népszerű 'bűnbakképzést'" - jelenti ki programjában a Fidesz, amely szerint "a tanulás-munka kiemelkedési útját kell választhatóvá tenni, és a cigányság társadalmi beilleszkedésének lelki és fizikai akadályait kell lebontani". A párt szerint "kiutat a jelenlegi nyomor kezelésének és a jövő építésének együttes megvalósítása jelent".

A Fidesz-program egyetlen, valamennyire konkrét kijelentése az, hogy "közmunka keretében lehetőségeket kell biztosítani a romáknak valamint a szakképzetlen munkavállalóknak az építőiparban, a mezőgazdaságban".

(A Fidesz programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne a Jobbik?
Fájdalmas igazságokat és beavatkozást

A Jobbik programja szerint a cigánykérdés az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma. A párt szerint új alapokra kell helyezni a cigányokról szóló párbeszédet, fel kell adni azt az alapállást, hogy a cigányok kirekesztettséggel küszködnek, a többségi társadalom pedig intoleráns. "A Jobbik álláspontja szerint a magyar társadalomban meglévő rossz érzések nem prekoncepciók, hanem tapasztalatok" - írja programjában a Jobbik, amely bírálja az elmúlt évtizedek szerinte elhibázott társadalompolitikáját.

A Jobbik szerint szükség van a cigányság helyzetének felmérésére, mert a párt programja szerint a jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján csak hamis képet alkothatunk a cigányságról. "Az első feladat tehát az őszinte helyzetfelmérés. Az igazság kimondása, bármilyen fájdalmas is. A cigányság jelenlegi állapotában ma Magyarországon egy időzített bomba" - olvasható a programban. A Jobbik a törvények, az oktatás és a munka világán kívül élőnek írja le a cigányok többségét, és utal arra, hogy a párt szerint a cigányság súlyos előítéletek táplál a többségi társadalommal szemben. "Félő, hogy a cigány társadalom egy része már egyáltalán nem vágyik sem integrációra, sem munkára, sem tanulásra, csupán a társadalom által biztosított segélyekre" - írja a Jobbik.

"A Jobbik szerint a cigánykérdés komplex probléma, így kezeléséhez is komplex programra van szükség" - olvasható a programban, majd rögtön ezután megjegyzi a párt, hogy a legsürgetőbb feladat a parlamentben jutásra esélyes pártok közül egyedül a Jobbik szerint létező "cigánybűnözés felszámolása a megfelelő rendvédelmi eszközökkel". A párt programjában ezeken kívül szerepel, hogy a Jobbik bevonná a cigányság társadalmi integrációjába az egyházakat, megállítaná a rendrőség - a Jobbik programjának megfogalmazása szerint - "erőszakos 'elcigányosítását'", létrehozná az Országos Cigány Módszertani Központot, és általánosságban célként fogalmazza meg, hogy minél több cigány fiatalt kell munkához juttatni.

(A Jobbik programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az LMP?
Munkát, jogaik erősebb védelmét, a konfliktusok közös megoldását

A parlamentbe jutásra esélyes öt párté közül az LMP szerdán megjelent programja foglalkozik legrészletesebben és legösszetettebben a cigánysággal, bár a párt nem hirdet külön romaprogramot, a cigányokat is sújtó problémákat általában, nem pedig a cigányokra leszűkítve kezelnék. A párt programja felrója a rendszerváltás utáni kormányoknak, hogy elhibázott társadalompolitikájukkal elmélyítették a cigányság rossz helyzetét. "A romák az országos átlagnál négyszer jobban ki vannak téve a szegénység kockázatának" - írja az LMP a cigányok problémáinak egyik okáról. A párt ugyanakkor kiemeli azt is, hogy "a szegénység nem ad felmentést a törvények betartása alól, és szolidaritással kell fordulni azok felé, akik az ország több pontján fenyegetve érzik magukat azoktól... Ez a törésvonal azonban nem a cigányság és a többség, hanem a bűnelkövetők és a tőlük szenvedők között húzódik".

Az LMP programja pontokba szedi, hogy mit tart fontosnak a cigányság társadalmi integrációja érdekében. "Munkához kell juttatni az aktív korú képzetleneket, köztük a romákat" - írja a párt, amire többek között a mezőgazdaságban, az erdő- és vízgazdálkodásban, valamint a környezetvédelemben lát lehetőséget. Az LMP szerint javítani kell a foglalkoztatási feltételeket is, mert a jelenlegi jogszabályok megnehezítik a képzetlenek munkába állítását. Az LMP fontosnak tartja azt, hogy fellépjen a munkáltatók előítéletessége ellen.

"Az oktatási rendszernek esélyt kell adnia a szegény és iskolázatlan szülők gyerekeinek, köztük a roma gyerekeknek is" - írja az LMP. A párt szerint fel kell lépni az oktatási rendszerben meglévő minőségi különbségek és a cigány diákok elkülönítése ellen. Az LMP szerint át kell alakítani a szociális segélyezés rendszerét is. Az LMP azt írja, ezt a segélyösszegek növelésével és a jogosultsági rendszer átalakításával érnék el, például a program szerint szigorúbban ellenőriznék, hogy a segélyből élők keresnek-e a munkát. Az LMP ezen kívül látványosabbá tenné a cigányok kulturális értékeinek bemutatását, erősítené a cigánytelepek kialakulása elleni küzdelmet, pozitív megkülönböztetést biztosítana a középosztályhoz tartozó cigány munkavállalóknak, és állami mediátorokat küldene azokra a településekre, ahol komoly konfliktus van a cigányok és a nem cigányok között.

(Az LMP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MDF?
Nem egyértelmű a pártprogramból

Az MDF programjából nem derül ki világosan, hogy mik a párt tervei a cigányokkal, bár több erre utaló rész is szerepel a dokumentumban. "Elsőként le kell szögeznünk, hogy elítélünk és megvetünk mindenfajta erőszakos, faji alapú, rasszista megközelítést... Ám ki kell jelentenünk azt is, hogy nem tartjuk elegendőnek s immár hasznosnak sem azok álláspontját, akik a probléma megoldását szinte kizárólag a faji előítéletekkel szembeni küzdelemben látják" - írja programjában az MDF.

A párt kijelenti, hogy sem a szélsőgéses megoldási kísérletek nem működnek, sem a szóvirágok nem hasznosak, ezek között kell keresni a megoldást, "a problémát a hosszabb távú javítás reményében a gyakorlatban kezelni tudó olyan elképzelések terepén, mint amilyen a szociális kártya vagy az egész napos iskola". Az MDF programjában kijelenti azt is, hogy "az állami segélyezés eddigi rendszere a problémák bővített újratermelését eredményezte. Az MDF komolyan kíván foglalkozni ezzel a kérdéssel, amihez nélkülözhetetlennek tartja az összes demokratikus erő őszinte és tisztességes együttműködését".

A párt programja szerint be kell vezetni az egész napos iskolákat, "ami az esélyegyenlőség érvényesülését sokkal jobban biztosítja, mint a félnapos oktatás. Ez alapvető követelmény a roma tanulók felzárkózása szempontjából is".

(Az MDF programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)

Mit lépne az MSZP?
Nem ígér gyors gyógyírt, saját kezdeményezéseit vinné tovább

Új ötlettel nem áll elő, leginkább az elmúlt 8 évben szerinte eredményesen teljesítő romaprogramok továbbvitelét ígéri az MSZP programja. "Cigány honfitársaink és a többségi társadalom viszonyában az elmúlt években olyan új konfliktusok jelentek meg, amelyek a rendszerváltás évtizedének leghátrányosabb következményeinek tekinthetőek" - olvasható a programban, de az MSZP szerint "ezekre a konfliktusokra nincsen gyors, azonnali gyógyír... "A cigányság helyzetének javítása, az előítéletek enyhítése, ugyanakkor az öngondoskodás lehetőségeinek megteremtése hosszú távú, több kormányzati cikluson átívelő feladat".

A cigányság életkörülményeinek javítását az MSZP szerint "a munka, az oktatás és a saját erőfeszítések ösztönzése" segítheti. A párt azt ígéri, továbbvinné az alacsonyabb szakképzettségűek foglalkoztatását bővítő programokat, 2013-ig 100 cigánytelepet számolna fel. Szintén 2013-ra valósítaná meg az MSZP, hogy az alapfokú képzettséggel rendelkező romák és nem romák aránya azonos legyen. A program kijelenti, hogy "elérhetőbbé kell tenni az oktatás minden lépcsőfokát", de az MSZP megígéri azt is, hogy növeli "a roma ösztöndíjprogramokhoz nyújtott támogatásokat" és a programot kiterjeszti az államigazgatás több területére is.

"Kölcsönösen ismernünk és tisztelnünk kell egymás szokásait és kultúráját. A kisebbségi társadalomnak tisztelnie szükséges a többség által vallott és követett normákat" - írja programjában az MSZP a cigányokat érő diszkriminációról, amely szerint bármilyen megkülönböztetés megengedhetetlen.

(Az MSZP programját itt, az [origo] összefoglalóját pedig itt olvashatja.)