Amerikával is szembeszállna a Jobbik

Vágólapra másolva!
A válságból kivezető út többek között az Amerikával való konfliktuson keresztül vezet Vona Gábor Jobbik-elnök szerint, azt azonban már nem árulta el, hogy mit is ért ez alatt. A radikális jobboldali párt Esztergomban tartott lakossági fórumot az eredetileg tervezett zsinagóga helyett egy lerobbant kultúrházban, és ugyan a cél a helyi jelölt bemutatása volt, ő alig jutott szóhoz. Helyszíni tudósítás a Jobbik választási fórumsorozatának első rendezvényéről.
Vágólapra másolva!

Az egykori zsinagóga helyett végül egy jelenleg bontásra ígért romos kultúrházban tartotta esztergomi lakossági fórumát Vona Gábor, a Jobbik elnöke. "A hely kicsit szürreális, a helyzet kissé pikáns, hiszen ha jól tudom, ez az MSZP korábbi székháza, de a hangulat jó" - mondta a pártelnök az [origo]-nak a rendezvény előtt.

A romkocsmának is beillő épület zsúfolásig megtelt nagytermében az [origo] becslése szerint több mint 400 ember hallgatta Vonát és a helyi képviselőjelöltet egyetlen gázpalackra kötött hősugárzó melegénél.

Vona, akit a "szebb jövő Magyarországának miniszterelnökeként" konferáltak be, közel egy órás beszédben mutatta be a Jobbik választási programját (részletes elemzésünk), amelyben teljes számonkérésre, "legalja, tudatromboló médiára" és a finnugor rokonság megkérdőjelezésére is kitért. Szavait a kapucnis tinédzser, a khakiruhás kopasz és az elegáns kalapos nő is odaadóan hallgatta.

Felemás kritika a szlovákoknak

Vona többek között arról beszélt, hogy szerinte a Jobbik az egyetlen párt, amely nem volt benne az elmúlt 20 év sötét ügyeiben, és ezért valóban számon tudja kérni a mostani hatalmat. A globális piacgazdaság összeomlásáról, pénzbehajtóközpontként működő IMF-ről (Nemzetközi Valutaalap), politikusokat lefizető multikról festett rémképet, és közölte, hogy szerinte a problémákat nem lehet megoldani az IMF-fel, Amerikával és Izraellel való konfliktus nélkül. Azt nem részletezte, hogy ez alatt mit gondol, és milyen konfliktust akar megvívni például a világ jelenlegi egyetlen szuperhatalmának számító Egyesült Államokkal.

A pártelnök kicsit részletesebben beszélt a szlovákokról, akiket egyszerre sértegetett és dicsért. Bár Szlovákiának szerinte nincs se története, se múltja, és nem rendelkezik megfelelő adottságokkal, Vona szerint a nemzeti öntudattal Robert Fico kormányfő mégis felemelte őket. Azt mondta, ez követendő minta, és utalt arra, hogy a Jobbik által kínált nemzeti öntudat is kiviheti az országot a bajból. Utalt arra is, hogy Fico épp a Magyarországgal való feszült viszonyával próbálja bizonygatni saját nemzeti elkötelezettségét, és hozzátette: szerinte a magyar nemzeti identitás erősebb lehetne, hiszen a szlovák identitás "negatív", csupán arra épül, hogy "nem vagyok magyar".

Betiltaná a Tv2-t és az RTL-t

Vona kijelentette: a börtönök wellnessközpontként működnek, és jelenleg vonzó életpályát jelentenek.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Kattintson a fotóra a többi képért!

Főbűnösnek nevezte a Tv2-t és az RTL Klubot, és vastaps kíséretében közölte hallgatóságával, hogy betiltaná ezeket az adókat. "Az emberek nem azért nézik ezeket, mert tetszik nekik, legalábbis remélem" - mondta. "Mert akiknek tetszik, azokkal nem tudok azonosulni" - jegyezte meg, majd hozzátette, hogy ő olyan valóságshowról álmodik, ahol Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont és Szilvásy Györgyöt lehet a börtöncellában nézni, amit közönség nevetve fogadott.

A pártelnök monológja és a hozzá intézett kérdések mellett nem sok szóhoz jutott a lakossági fórumon bemutatkozó egyéni képviselőjelölt, Balog János, aki kénytelen volt életrajzának, korábbi sportpályafutásának és családi életének elhadarására szorítkozni. A jelölt a beszéde előtt az [origo]-nak azt mondta, fél éve még nem gondolta volna, hogy jobbikos jelölt lesz. Bár Balog díszmagyar ruhában feszengett mikrofon mögött, a rózsaszínes inget és könnyú zakót viselő Vona kapott csak kérdéseket a közönségtől. Azért lesznek majd saját lakossági fórumok is, amelyeken ő lesz a főszereplő - mondta Balog.