Nem engedik be a Jobbikot az egykori zsinagógába

Vágólapra másolva!
Az egykori esztergomi zsinagógában tartott volna lakossági fórumot péntek este Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A helyi zsidó szervezetek tiltakozására a városi önkormányzat új helyszínt ajánlott a pártnak. Az esztergomi Jobbik honlapja szerint elfogadták a helyszínváltást.
Vágólapra másolva!

Megváltoztatják a Jobbik péntek esti, esztergomi lakossági fórumának helyszínét, miután kiderült, hogy a radikális párt eredetileg az egykori esztergomi zsinagóga nagytermét bérelte ki az eseményre. A helyszínválasztás miatt zsidó szervezetek tiltakoztak az esztergomi önkormányzatnál, amely kérésüket meghallgatva ajánlott új helyszínt a pártnak.

A jobbik rendezvényének meghívójában csupán az állt, hogy a lakossági fórum a Technika Házában lett volna, amely az Imaház utcában található. Ez az épület a korábbi zsinagóga, amelyet az esztergomi zsidók építettek és használtak, "amíg a világháború el nem pusztította őket" - közölte pénteken Knapp János esztergomi alpolgármester. Közleménye szerint a város az egykori esztergomi zsidók örökségét és érdekét vette figyelembe, és másik termet vagy a bérleti díj visszafizetését ajánlott a Jobbiknak.

A döntést az önkormányzat azzal indokolta, hogy bár 1917-től a kommunista rezsimek "átépítették, szentségtörő módon használták vagy elpusztították" a templomokat, ez "nem mentheti a tisztességtelen hozzáállást ezekhez a templomokhoz, imaházakhoz, akkor sem, ha építőik, tulajdonosaik már nem egyházi célokra használják azokat. Akkor sem, ha - mint az esztergomi zsidók - személyesen nem használják egykori zsinagógájukat." - közölték.

Az önkormányzat közleményéből kiderül, hogy a város korábban nem tudta, kinek és milyen célra adták ki a zsinagóga nagytermét: "A Várszínház Kft. a (...) nagytermet egy idős hölgynek adta bérbe bemutató előadás céljára. Mégis Vona Gábor és a Jobbik kampányrendezvényeként plakátolták ki az eseményt szerte a városban és környékén" - írják. Az alpolgármester közölte: a Várszínház Kft. tulajdonosa, Esztergom Önkormányzata nem kíván véleményt nyilvánítani arról, hogy a zsidó szervezetek és a Jobbik miként vélekednek egymásról.

A Jobbik esztergomi szervezetének honlapjáról kiderül, hogy a párt elfogadta a helyszínváltást. A honlapon erről tömör figyelmeztetés tájékoztat, amely szerint az új helyszín az esztergomi Zöld ház, a rendezvény előadója pedig Vona Gábor pártelnök lesz.