Századvég: 34 százalék Orbánt választaná

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében 33 százalékos, az MSZP-é 16, a Jobbiké pedig 5 százalékos - derül ki a Századvég januári felméréséből. A lakosság 34 százaléka támogatja, hogy Orbán Viktor legyen a kormányfő, a Fidesz elnökét többen támogatják, mint a többi párt kormányfőjelöltjét összesen.
Vágólapra másolva!

A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi listáján. Az ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 33 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg az MSZP támogatottsága 16 százalék - derül ki a Századvég Alapítvány ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint még Jobbik érné el az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

A biztos szavazó pártválasztók körében még inkább megmutatkozik a legnagyobb ellenzéki párt tetemes előnye. A Fidesz itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, az MSZP 23 százalékos támogatottságával szemben. A harmadik legerősebb politikai erő továbbra is a Jobbik - 10 százalék -, ennél jóval kisebb támogatottságot tudhat maga mögött az MDF (4 százalék), az LMP (2 százalék), valamint az SZDSZ (1 százalék) - olvasható a felmérésben.

A megkérdezettek legnagyobb arányban - 34 százalékuk - Orbán Viktort, a Fidesz elnökét választanák miniszterelnöknek, míg Mesterházy Attilát, az MSZP kormányfőjelöltjét 13, Bokros Lajost, az MDF kormányfőjelöltjét pedig 12 százalék látná szívesen a kormányfői székben. Vona Gábornak, a Jobbik elnökének miniszterelnökségét a megkérdezettek 4 százaléka támogatná. A három utóbbi jelölt együttes támogatási aránya sem éri el Orbánét.