Rejtőzködnek a Fidesz női jelöltjei

Vágólapra másolva!
Van köztük három nyelven beszélő kutató, hétgyerekes családanya, orvos. Tízen vannak, közös bennük, hogy nincs nagy politikai rutinjuk, mindannyian nők, és a Fidesz jelöltjeként indulnak az áprilisi választáson. Egyikük élete egyik legszebb másfél órájának tartja, amit Orbán Viktorral töltött jelölti meghallgatásakor. Egy másik szerint pedig edződniük kell a politikához, mert a női lélek nehezebben tűri a kampánnyal járó megaláztatásokat.
Vágólapra másolva!

"Életem egyik legszebb másfél órája volt. Olyan volt, mintha száz éve ismernénk egymást. Egyáltalán nem voltam zavarban" - elevenítette fel az [origo]-nak Mágori Józsefné, a Fidesz makói képviselőjelöltje azt a tavaly őszi találkozót, amelyen először beszélt személyesen Orbán Viktor pártelnökkel.

Mágori Józsefné szerint azért őt indítja a Fidesz Makón, mert a helyi polgári kör vezetőjeként - Orbán a Fidesz 2002-es választási veresége után buzdította polgári körök alakítására a helyi szimpatizánsokat - jól teljesített. De hasznos tapasztalatokat szerzett a közel 20 éve működő, zöldségtermesztéssel foglalkozó családi vállalkozásánál is, amelynek ő az egyik vezetője.

Újra tíz

A Fidesz december közepén ismertette a párt egyéni jelöltjeinek a névsorát (a névsort itt találja). A 176 jelölt között csak tíz nő található. A Fidesz a magyar választási rendszer sajátosságai miatt várhatóan az egyéni körzetekben szerzi majd a legtöbb mandátumot. A párt vezetői korábban azt közölték: több nő fog szerepelni az országos és a megyei listákon, ezeket azonban csak február végén, március elején fogják véglegesíteni.

Az [origo] megpróbálta elérni a Fidesz tíz női jelöljét, hogy megkérdezzük őket, hogyan lettek jelöltek, a jelöltségért a férfiakhoz képest keményebben kellett-e megdolgozniuk. Kilenc jelöltet sikerült elérnünk telefonon, közülük mindössze ketten nyilatkoztak szóban, ketten írásban válaszoltak. A többiek a kérdések ismerete nélkül kitértek a beszélgetés elől, volt aki azt állította, megegyeztek egymás között, hogy egyelőre nem akarnak nyilatkozni.

A Fidesz 2006-ban szintén csak tíz nőt indított el egyéniben. A 2006-os női jelöltek közül egyedül a Kiskunhalason induló Szabó Erika szerzett mandátumot. Szabó - aki jelenleg a Fidesz elnöki stábjának a képzési igazgatója - idén nem indul egyéniben, ennek okáról azonban nem kívánt nyilatkozni. De a helyzet most annyiban is más a négy évvel ezelőttihez képest, hogy akkor alacsonyabb volt a párt támogatottsága, vagyis tavasszal várhatóan több mandátumot fog szerezni. A 2006-os női jelöltek közül a Fidesz idén kettőt indít el újra: Menczer Erzsébetet a III. kerületben, Talabér Mártát pedig Várpalotán.

Pelczné helyett Orbán Anita

A Fidesz tíz női jelöltje között nincs egyetlen országosan ismert politikus sem. A jelenlegi frakciótagok közül a párt nem indítja el egyéniben például Molnár Ágnest, akinek a neve lehetséges egészségügyi miniszterként is felmerült, Mátrai Mártát, aki a párt választmányának egyik alelnöke, Selmeczi Gabriella korábbi pártszóvivőt. De nem indul el egyéniben Pelczné Gáll Ildikó, a párt egyik alelnöke sem. Pélczné 2006-ban még elindult egyéniben Miskolcon, az MSZP-s Simon Gábor azonban a második fordulóban 13 százalékot rávert. Egyes, forrás nélküli híradások szerint a párt vezetése elégedetlen az alelnök teljesítményével, Szijjártó Péter pártszóvivő azonban decemberben az MTV Ma reggel című műsorában erről annyit mondott, Pelcznének az országos politikában szánnak majd komolyabb szerepet.

Navracsics Tibor frakcióvezető decemberben az MTV Este című műsorában a női jelöltek közül a XI. kerületben induló Orbán Anitát emelte ki név szerint. Orbán energia- és külpolitikai szakértő, három nyelvből felsőfokú nyelvvizsgája van, az Egyesült Államokban doktorált, több könyvet írt, korábban pedig a külpolitikai rovatot vezette a Heti Válasz című politikai hetilapnál. Orbán sokkal intenzívebb kampányt folytat mint a többi női jelölt: jelen van a Twitteren, saját blogja van, ráadásul messze neki a legtöbb rajongója a Facebookon. Egyik januári facebookos bejegyzés például arról szólt, hogy rajongói számát tekintve megelőzte az SZDSZ-es John Emesét. Orbán telefonos megkeresésünkre azt mondta: gondolkodási időt kér, hogy kíván-e nyilatkozni, avagy sem, később hiába kerestük, nem sikerült elérnünk telefonon.

A női lélek

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a női jelöltek alacsony arányát decemberben azzal indokolta, hogy a választókerületi kampány inkább férfias sport. Mágori szerint Navracsicsnak igaza van, a női lélek valóban nehezebben tűrni a megaláztatásokat és övön aluli támadásokat. A Fidesz makói jelöltje azt mondta: mivel a cégvezetés is inkább férfias sport, őt az edzette meg az elmúlt években, ezért viseli könnyebben a kampányt is. Bene Ildikó, szolnoki jelölt - a Hetényi Géza kórház orvos igazgatója - szerint a nők sok esetben csak akkor tudják a sok talpalással járó a kampányt vállalni, ha a gyermekeik már felnőttek. Bene Ildikó állította: nőként nem nehezebb a Fideszben boldogulni, a pártvezetés a feladatokban és az elvárásokban ugyanis nem tesz különbséget a férfiak és a nők között.

A tíz női jelöltnek egyetlen kivétellel legalább két gyereke van, a VII. kerületben induló Rónaszékiné Keresztes Mónika például hétgyermekes anya. Arra a kérdésünkre, hogy a jelöltek kiválasztásánál mennyire volt fontos szempont a gyerekek száma, Bene azt felelte: a Fidesz polgári értékrendjében kiemelt szerep jut a családnak. Szerinte a kiválasztásnál a jelölt munkája, közéleti tevékenysége együttesen számított. Keresztes, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre, közölte: valószínűleg azok a nők érzik magukénak a Fidesz politikáját, akik mernek hosszútávú felelős döntéseket hozni a magánéletben is.

Problémás körzetek

Az idén induló többi női jelölt az országos politikában újoncnak számít, főként önkormányzati képviselőként dolgoztak eddig. Ketten ráadásul olyan körzetben indulnak, ahol a Fidesznek tavaly komoly helyi konfliktusai voltak. A párt választmánya tavaly októberben három városi alapszervezetet - a makóit, a vácit és az egrit - is feloszlatott (az okokról itt olvashat.) Mágori a makói konfliktusról annyit mondott, hogy nem működött elég hatékonyan az alapszervezet, így fel kellett oszlatni. A párt vezetői új arcot kerestek a szervezet élére, a polgári körös munkája miatt rá esett a választás - tette hozzá.


Pelczné, Navracsics, Sándor Klára és Dobrev Klára

A váci képviselőjelölt, Bábiné Szottfried Gabriella, megkeresésünkre azt felelte: mivel a kérdéseink érinthetik a családját is, ezért egyeztetni akar velük, a nagyobbik gyermeke három napig lelkigyakorlaton van, így azt kérte, a családi kupaktanács után térjünk vissza a beszélgetésre. Bábiné a váci alapszervezet feloszlatása után októberben még minden probléma nékül válaszolt a megkeresésünkre, akkor többek között azt mondta: a pártelnökkel folytatott a személyes találkon is felmerült a váci konfliktus ügye.

Az MSZP-ben a Fidesszel szemben ugyan van női kvóta, a párt országos listájának első 75 helyén azonban nem érvényesül az alapszabályban előírt kvóta, amely szerint legalább minden ötödik képviselőjelöltnek nőnek kell lennie. A lista első 20 helyén még 4 nő van, a további helyeken a 75-ig azonban mindössze két újabb nő szerepel rajta. A Világgazdasági Fórum 2009-ben is vizsgálta a nők politikai szerepvállalását a világ 134 országában: Magyarország ezen a 81. helyen szerepelt, Szlovákia megelőzött minket, Románia és Csehország viszont rosszabb besorolást kapott.