Schiffer András vezeti az LMP listáját

Vágólapra másolva!
Vasárnapi kongresszusán, egy budapesti jazzklub pincéjében véglegesítette a Lehet Más a Politika (LMP) a párt országos listáját. Az egyéni jelöltek 90 százaléka egyáltalán nem politizált pártban korábban, korábbi SZDSZ-es pedig egyáltalán nincs köztük. Tiszta közélet, zöld fordulat, esélyt mindenkinek - ez az a három üzenet, amelyet a párt közvetíteni próbál majd a kampányban.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választások előtt a lakosság 19 százaléka ismerte az LMP-t, és 2,6 százalékot kaptak, ha a lakosság 100 százaléka megismeri őket, akkor akár meg is nyerhetik a választásokat - mondta ironikusan a Lehet Más a Politika (LMP) vasárnapi kongresszusán Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke.

A kongresszus, ahol többek között a párt országos listájáról döntöttek, azzal kezdődött, hogy Jávor Benedek, a párt egyik szóvivője ismertette azokat a főbb üzeneteket, amelyeket a kampány alatt képviselni akarnak. Jávor szerint három ilyen van. Az első a tiszta közélet: ez arra vonatkozik, hogy az LMP szerint sok átlagpolgár szemében a politika piszkos ügyletekkel terhelt terület, és ők ezen változtatni akarnak. Jávor azt mondta, hogy ha az LMP bekerül az országgyűlésbe, rendezni akarják majd a pártfinanszírozás kérdését, és azon is változtatnának, hogy szerintük az ellenőrző mechanizmusok jelenleg nem működnek jól, a pártok és a minisztériumok megtehetik, hogy nem tartják be az előírásokat.

A második fontos területnek Jávor az úgynevezett zöld fordulatot nevezte. A párt szerint a gazdasági bajok forrása az, hogy alacsony a foglalkoztatottság. Ezen az LMP szerint adóátrendezéssel lehetne segíteni: az élő munka helyett az energia használatot kellene megadóztatni, és a helyi gazdák támogatásával lehetne a mezőgazdaságot felfuttatni.

A harmadik területet Jávor az "esélyt mindenkinek" néven mutatta be. A párt a cigány-magyar együttélés kérdésével akar ezen belül foglalkozni. A Jobbik téziseivel szemben a parlamenti pártoknak ma nincs alternatívája, csak az LMP-nek - jelentette ki Jávor, aki szerint nem cigánykérdésről van szó, hanem mélyszegénységi kérdésről.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még több képért kattintson a fotókra!

Jávor után Karácsony beszélt arról, hogyan akarják ezeket az üzeneteket eljuttatni az emberekhez. Februárban indul majd egy plakátkampány, ezzel az LMP ismertségét akarják növelni, életérzésre koncentrálnak majd, nem tartalmi üzenetre. A tartalmi rész márciusban indul majd, ekkor fogják elmondani, milyen országot szeretnének.Karácsony megjegyezte: remélik, hogy ekkor már nem csak egy "kedves, értelmiségi társaság" lesznek az emberek szemében.

A kongresszuson elfogadták a párt 15 fős országos listáját. A lista élén országosan ismert politikus vagy közéleti személyiség nincs, hanem az LMP jelenlegi vezetői szerepelnek rajta. Az első hely Schiffer Andrásé, a második Jávor Benedeké, a harmadik Szabó Rebeka, a negyedik Mille Lajos, az ötödik Ivády Gábor. A listavezető Schiffer rövid beszédet mondott. "Azt, hogy ki lesz a párt kormányfőjelöltje, azt majd ha nyernek, akkor a köztársasági elnök közüle és Jávor közül kiválaszthatja, hogy ki legyen" - mondta viccelődve.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az [origo] kérdésére Schiffer azt mondta: fokozatosan keresik az egyéni jelölteket, egyelőre a 176-ból 160-170 ember van meg. Schiffer szerint a tipikus LMP-jelölt a fiatalabb korosztályból kerül ki, a helyi közéletben tevékenykedik, társadalmi önszerveződésekben vesz részt, 90 százalékuk korábban nem politizált pártokban, 9 százalékuk viszont a Fidesz-hez, az MSZP-hez és az MDF-hez tartozott korábban. Korábbi SZDSZ-es nincs köztük - tette hozzá.

Schiffer azt válaszolta az [origo]-nak, hogy 6-8 százalékra számítanak a választásokon. A részletes programjukat később, március körül fogják nyilvánosságra hozni. A kongresszuson a párttagok vehettek részt. Az LMP-nek 480 tagja van, a vasárnapi rendezvény helyszínére - egy Paulay Ede utcában található jazzklub elegáns, félhomályos pincéjébe - 100-150 ember ment el. A párt szombaton is tartott kongresszust, akkor vitáztak a listáról, melyet vasárnap megszavaztak.

Az LMP szerdán jelentette be, hogy a párt egy nyílt számlán vezeti majd a kampánnyal kapcsolatos bevételeit és kiadásait. A pénzügyi adatok a párt honlapján tekinthetők meg. Az LMP szerint a kampányfinanszírozás a magyar politika egyik legfontosabb problémája. A jelenlegi rendszer 386 millió forintban maximálja a pártok által a választásokra fordítható összeget, ezt azonban valószínűleg a parlamenti pártok többsége nem tartja be.

A Medián januári felmérése szerint az LMP támogatottság a teljes lakosságon belül 1 százalék volt. A Szonda Ipsos januárban szintén 1 százalékos LMP-támogatottságot mért a teljes lakosság körében. Az LMP a júniusi EP-választásokon 2,6 százalékos eredményt ért el, ezzel megelőzte többek között az SZDSZ-t is.