Hétfőn dönt az MSZP Hagyó utódáról

Vágólapra másolva!
A XII. kerületi MSZP hétfőn várhatóan támogatni fogja, hogy Hagyó Miklós helyett Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára induljon el egyéniben - tudta meg az MTI. Hagyó a BKV-botrány miatt kedden mondott le a jelöltségről.
Vágólapra másolva!

A XII. kerületi szocialista küldöttgyűlés hétfőn dönt Katona Tamás képviselőjelöltté választásáról. Az MTI úgy tudja, a XII. kerületi küldöttgyűlés várhatóan támogatja majd, hogy Hagyó Miklós helyén - Budapest 18-as számú választókerületében - a pénzügyi államtitkár induljon majd egyéniben.

Hagyó Miklós korábbi MSZP-s főpolgármester-helyettes kedden mondott le a jelöltségről, a budapesti lista befutó helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról. A lemondásra az MSZP budapesti elnöksége kérte fel a BKV-botrány miatt. A politikus szerdán annyit mondott: az elnökség egyhangú javaslatot tesz az új jelölt személyére.

Az MSZP helyi szervezetei a héten már döntötték két korábban megüresedett választókerület sorsáról. A szigetvári küldöttértekezlet pénteken döntötte el, hogy a közelmúltban elhunyt Paizs József helyett Szubotics Miklós pedagógus indítják. Kisvárdán pedig hétfőn választották jelöltté - Szép Béla visszalépése után - Boros László háziorvost. Mindkét körzetben országos ismert politikusok utasították vissza a lehetőséget: Kisvárdán Kovács László korábbi pártelnök, Szigetváron Gráf József agrárminiszter.

Az MSZP a 178 egyéni körzetből 81-ben indít más jelöltet, mint 2006-ban. Az új jelöltek között vannak olyanok, akik jelenleg is parlamenti képviselők, de korábban más választókerületben indultak, vagy listáról kerültek be az Országgyűlésbe. Az új jelöltek közül 61-en jelenleg nem parlamenti képviselők.

A 178 szocialista képviselőjelölt közül 2006-ban még több mint húsz nő volt, ez a szám most 14. Többségük most is parlamenti képviselő, például Szili Katalin volt házelnök, aki eddig négyszer győzött egyéniben, ahogyan Lampert Mónika, az MSZP elnökhelyettese is. Lendvai Ildikó korábban háromszor győzött egyéni választókerületében, de most miatt nem indul egyéniben.