Felemás puccsal dobta ki vezetőit az MDF budapesti választmánya

Vágólapra másolva!
Szembefordult saját vezetőivel, és menesztette elnökségét az MDF budapesti választmányának egyik fele. A 26 tagú testületből 14 tag gyűlt össze csütörtökön, és visszahívta posztjáról Lévai Zoltán budapesti elnököt. Lévai nem fogadja el a döntést, mert szerinte csak neki lett volna joga ülést összehívni.
Vágólapra másolva!

Erősen megosztott döntéssel visszahívta az MDF budapesti elnökét a párt helyi választmánya csütörtök este: a 26 fős testületből 13 szavazott Lévai Zoltán menesztésére, 12 tag pedig el sem ment az ülésre. A testület új elnököt is választott Szegner László személyében, Lévai azonban nem ismeri el a döntést.

Szegner László csütörtök esti közleményében azt írja, hogy a 26 tagú budapesti választmány 14 tagja volt jelen a csütörtöki ülésen, és 13-an szavazták meg Lévai Zoltán visszahívását, ami elegendő az elnök leváltására. Szegner szerint az MDF budapesti választmánya január 25-én terjesztett elő bizalmatlansági indítványt Lévai Zoltán budapesti választmányi elnökkel és az elnökség tagjaival szemben, és ezt érvényesítették most.

"A szabályosan lefolytatott, határozatképes ülést követően, az új elnök Szegner László Óbuda alpolgármestere lett, alelnökök: Csatlós Csaba és Fodor Vince, elnökelnökségi tagok pedig Fosztó Csaba, valamint Szilassy Gábor Cézár" - olvasható a közleményben. Szegner László az MTI-nek azt mondta: az MDF budapesti választmányának új elnöksége a párt országos választmányának döntéseivel nem helyezkedik szembe, és a párt érdekében kíván dolgozni.

A választmány azért fordult szembe a budapesti elnökséggel, mert szerintük Lévai nem megfelelően képviselte a budapesti MDF szervezetek érdekeit az országgyűlési választásokra való felkészülésben. A közlemény szerint a fővárosi lista jelöltjeit a választmány nem is ismerte, arról soha nem szavazhatott és nem is egyezethetett. A lista elejére az MDF és az SZDSZ együttműködésének köszönhetően számos SZDSZ-es politikus került.

Lévai Zoltán a döntésre reagálva este közölte, hogy nem fogadja el a határozatot. Szerinte az MDF alapszabálya alapján egyértelmű, hogy csak személyek ellen indítható bizalmatlansági indítvány, az elnökséget együtt kezelő kezdeményezés ezért értelmezhetetlen, érvénytelen. Lévai Zoltán azt is kijelentette, hogy a budapesti választmány tagjainak nincs joguk ülést összehívni, azt csak a választmány elnöke, ő teheti meg. Az ülésen ráadásul szerinte olyan is részt vett, akiknek már régóta fel van függesztve a párttagsága, tehát nincs szavazati joga - tette hozzá.