Péntekig kell megérkeznie az összes kopogtatócédulának

Vágólapra másolva!
Péntek a határideje, hogy mind a 8 millió magyar választó megkapja ajánlószelvényét, azaz kopogtatócéduláját. Csak azok az egyéni jelöltek indulhatnak a választásokon, akik 750 szelvényt összegyűjtenek március 19-ig.
Vágólapra másolva!

Legkésőbb pénteken mind a 8 millió választásra jogosultnak meg kell kapnia az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. A választóknak ezen a héten, hétfő és péntek között kell megkapniuk az értesítést a névjegyzékbe való felvételről (azaz a kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt.

Aki ez idő alatt nem kapja meg az értesítést, a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új értesítőt állít ki, és új ajánlószelvényt is ad. Az értesítő tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a névjegyzékbeli sorszámot, a szavazás helyét és idejét, és a szavazással kapcsolatos egyéb tudnivalókat.

Az értesítővel együtt a helyi választási iroda a biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt is megküldi a választópolgároknak. A korábban tapasztalt visszásságok miatt nehezen másolható ajánlószelvényeket készíttetett az Országos Választási Iroda. Az ajánlószelvényeket több színből kikevert, speciális lila festékkel nyomtatták, az ajánlószelvény jobb felső sarkába pedig Magyarország-térképperforációt helyeztek el, így arról még színes fénymásolóval sem lehet jó minőségű másolatot készíteni.

Azoknak, akik csak az április 11-i első fordulót követően, de az április 25-i második fordulót megelőzően válnak nagykorúvá, ugyancsak ezen a héten kell megkapniuk az értesítőt, hogy felvették őket a második forduló névjegyzékébe. Ez az értesítő azonban a többitől eltérő színű, és ehhez a választók nem kapnak ajánlószelvényt.

A választók névjegyzékét szerdától kellett - hét napra - közszemlére tenni az önkormányzati hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás vagy a névjegyzékbe való jogosulatlan felvétel miatt kifogást lehet benyújtani.

Az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtenek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.