A választás tétjéről beszélt Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Először szólalt meg nyilvánosan háttérbe vonulása óta Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. A szocialista politikus a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén beszélt arról, hogy mekkora a választás tétje, hogy szerinte melyik párt hogyan akarja korrigálni a rendszerváltást, és hogy még őszintébbnek kellett volna lennie Őszödön.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szerint a mostani választásnak van talán a legnagyobb tétje az elmúlt húsz év szavazásai között. A volt kormányfő szerdán kora este a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén beszélt, és lényegében most először szólalt meg nyilvánosan háttérbe vonulása után.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy a rendszerváltáskor félig-meddig megvalósult az alkotmányos forradalom, másik két forradalmi vágy viszont nem teljesült: az egyik a szociális, a másik az erkölcsi forradalom. Szerinte az azóta eltelt időben az MSZP és az SZDSZ baloldala ezt az elmaradt szociális forradalmat próbálta kompenzálni, míg a jobboldal a mai napig az elmaradt erkölcsi forradalmat követeli, a folyamatos felelősségre vonással, a számonkéréssel.

A rendszerváltás korrekciója

A volt miniszterelnök a jelenlegi pártok választási magatartását elemezve a rendszerváltás korrekcióját célzó forgatókönyveket ismertetett. Szerinte a Jobbik ilyen korrekciója destruktív, romboló koncepció, ugyanis a demokratikus normákkal szembeni hatalomgyakorlást célozza.

A Fidesz ugyanakkor szerinte szembefordul Bibó Istvánnal - aki szerint jobb az intézmények uralma, mint az emberek uralma alatt élni - , amikor a személyi kultuszra épít, és sok esetben a harmadik Magyar Köztársaság hagyomány- és jogrendszere ellen megy. Gyurcsány szerint az MSZP és a Bokros-féle MDF alapstratégiája ezzel szemben a rendszerváltáskori demokratikus konstrukciók védelme, ugyanakkor míg az MSZP ezt a szociális szempontok képviseletével, az MDF egy neokonzervatív gazdaságpolitikai szemlélettel képviseli.

A volt kormányfő szerint a Fidesz történelmi bűne, hogy az elmúlt négy évben "a rendetlenség és a káosz apostola lett". Elhíresült őszödi beszédéről azt mondta, ma már sajnálja, hogy akkor nem volt még őszintébb.