A mozgolódó Gyurcsány borzolja az MSZP-sek idegeit

2010.02.25. 14:42

Gyurcsány Ferenc politikai visszatérését készíti elő, és felvette a kapcsolatot lehetséges szövetségeseivel is - állította az [origo]-nak több vezető szocialista politikus. Támogatói is úgy tudják, hogy Gyurcsány a jelenleginél komolyabb szerepre vágyik, de tisztában van vele, hogy most nem lehetne sikeres a visszatérése. Pártbeli ellenfelei szerint viszont sok jel utal arra, hogy fogytán a türelme.

Nemcsak az országot járja, és a pártrendezvények körülrajongott szereplője, de a formálódó országgyűlési frakcióban és a pártvezetésnél is a visszatérését készíti elő Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök - állította az [origo]-nak több szocialista politikus. Gyurcsány állítólag óvatos, és nyíltan nem beszél az ambícióiról, de többen azt mondták, hogy egyértelműen puhatolózik.

"Az nem kérdés, hogy szeretne visszajönni, de még kivár, és közben eljátssza, amit kell" - mondta az MSZP elnökségének egyik névtelenséget kérő, Gyurcsánnyal szemben a jelenlegi pártvezetéshez közel álló tagja. Szerinte Gyurcsány arra készül, hogy úgy tüntesse fel saját magát, mintha ő lenne az egyetlen, "aki Orbán Viktorral felveheti a kesztyűt".

Minél rosszabbul szerepel az MSZP a választáson, neki tulajdonképpen annál jobb, hiszen azt fogja mondani, hogy újra rá van szükség - tette hozzá az elnökségi tag. Mint mondta, úgy tudja, hogy a korábbi pártelnök a háttérben "ígérget", és már megkörnyékezett olyanokat, akik úgy érezhetik, hogy háttérbe szorultak az elmúlt időben, vagy nem kaptak bejutásra esélyes helyet a választási listákon. A névtelenséget kérő elnökségi tag azt mondta, információi nem közvetlenül Gyurcsánytól származnak, hanem olyanoktól, akikről úgy tudja, hogy beszélt velük erről Gyurcsány.

"Nem ezzel kellene most foglalkoznia, hiszen jelentős része volt abban, hogy itt tartunk... Jellemző, hogy tavaly decemberben a választmányi ülésen megjelent, majd amint az ő helye biztos volt, felállt, és elment. Többen meg is jegyezték, hogy milyen dolog ez" - mondta az elnökségi tag. A választmányi ülésen a párt tömbönként vitatta meg, és részletekben szavazott az országos listáról. A lista első húsz helyéről szavaztak egyben, Gyurcsány végül a biztos befutónak számító negyedik helyet kapta Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó pártelnök és Kovács László volt uniós biztos mögött.

"Nem adta fel"

Gyurcsány tudja, hogy ilyen személyes ambíciókról legfeljebb a közvetlen bizalmasaival beszélhet - mondta az [origo]-nak egy másik, szintén névtelenséget kérő elnökségi tag. "A magatartásából azért arra lehet következtetni, hogy nem adta fel" - jelentette ki, aki szintén hallotta a Gyurcsány visszatéréséről szóló, az MSZP-ben terjedő pletykákat.

Szerinte a tavaly ősszel lemondott kormányfő "valamiféle történelmi elégtételt" szeretne magának, de kevés esélye van arra, hogy a választások után magához ragadja az ellenzék vezérének szerepét. "Bármennyire ünnepelt sztár is a belső rendezvényeken, az emberek a korábbi dolgai miatt nem fogadnák el" - jelentette ki az MSZP-s elnökségi tag a párt hétvégi kampánynyitójára utalva, ahol Gyurcsány kapta a legnagyobb ovációt, és helyenként ki sem látszott a köré sereglett párttagok gyűrűjéből.

Egy Gyurcsány miniszterelnöksége idején a kormány tagjaként dolgozó szocialista pedig azt mondta Gyurcsányról, hogy "szereti úgy feltüntetni, hogy őt a párt csinálta ki, de azt érzékelteti, hogy mikor oda kell állni, akkor ő készen fog állni".

Szívesen vállalna vezető szerepet

Gyurcsány Ferenccel szoros politikai kapcsolatot fenntartó MSZP-s politikusok valamennyien tagadták, hogy Gyurcsány már visszatérésén dolgozna, ugyanakkor többen is megjegyezték: az a benyomásuk, hogy a jelenleg az MSZP pártalapítványát vezető Gyurcsány a jövőben szívesen vállalna újra pártvezetői szerepet. "Nem mondom, hogy nincs ilyen ambíciója, de rövid távon, így például az őszi önkormányzati választásokig biztosan nem próbálkozna semmivel. Különben is, amíg ez a stigma rajta van, nem is menne neki" - mondta a volt kormányfő környezetébe tartozó egyik forrásunk.

Egy szocialista országgyűlési képviselő - aki kormányzása idején Gyurcsány legközelebbi munkatársai közé tartozott - azt mondta: "hiába lenne meg a hite, szenvedélye, akár programja is" ahhoz, hogy ismét ő vezesse a baloldalt, tudja, hogy a személye mennyire megosztja a társadalmat. Egy Gyurcsány környezetéhez tartozó tanácsadó pedig azt állította, hogy Gyurcsányt sokan "kapacitálják aktívabb szerepvállalásra", de ő ezt "folyamatosan elhárítja", mert "kampány idején különösen nem engedhető meg hatalmi ambíció és belvillongás a párton belül". Gyurcsánynak "mint volt pártelnöknek és miniszterelnöknek méltányosnak kell lennie az utódaival" - mondta.

"Orbán Viktornak is sikerült"

Egy szintén nevének elhallgatását kérő szocialista országgyűlési képviselő úgy tudja, már javában zajlik a számolgatás. Szerinte Gyurcsánynak nem mindegy, hányan kerülnek be az országos listáról a következő parlamentbe. "Ha a listán szereplő első 50 jut be, akkor a frakcióban sokkal nagyobb arányban lesznek olyanok, akik Gyurcsány támogatói, mint ha 70-80 listás is bekerül. Neki ezért sem mindegy a választási eredmény, ha megszerzi a frakciót, akkor övé a párt is" - mondta.

"Az egyetlen szocialista vezető, akinek kellően markáns, komoly személyisége van, de most még korai lenne a visszatérése, nem tenne jót a pártnak" - mondta az [origo]-nak egy MSZP-s képviselő, aki nem indul a 2010-es választáson. Kérdésünkre elismerte, hogy ha Gyurcsány venné át ismét a párt vezetését, akkor "átgondolná", hogy újra politizáljon, de arra nem kívánt válaszolni, hogy erről előzetesen beszéltek-e az egykori pártelnökkel. "Végül is Orbán Viktornak is sikerült három vereség után visszaküzdenie magát" - mondta.

Gyurcsány Ferenc tavaly márciusban mondott le a kormányfői posztról, majd a pártelnökségről is. Ezt követően júliustól vette át a Táncsics Mihály Alapítvány vezetését, amely az MSZP melletti pártalapítványként tudományos tevékenységet folytat, tanulmányokat, kutatásokat készít. Blogját továbbra is folytatta, de előre kijelentette, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legfeljebb zártkörű, illetve az alapítványhoz köthető rendezvényeken vesz részt. Tavaly októberben erről internetes naplójában azt írta: "ügyelni fogok arra, hogy távol tartsam magamat a kormányzástól, és ha nem vagyok a párt vezetője, akkor ne avatkozzam be a párt legfelsőbb szintű döntéshozatalába sem".

Visszavonulása óta szerdán tűnt fel először az MSZP képviseletében nyilvános eseményen: Gyurcsány a Belvárosi Szabadegyetem rendezvényén beszélt arról, hogy a mostani választásnak van talán a legnagyobb tétje az elmúlt húsz év szavazásai között. A politikus a jelenlegi pártok választási magatartását is elemezte, és megjegyezte, hogy még őszintébbnek kellett volna lennie Őszödön.

Az [origo] szerette volna megkérdezni Gyurcsány Ferencet is, de a politikus nem kívánt nyilatkozni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK