Debreczeninek kedvező ítélet született a cédulagyűjtésről

Vágólapra másolva!
Bizonyíték hiányában a Fővárosi Bíróság is elutasította a könyvesboltban ajánlószelvényt gyűjtő Debreczeni József MDF-es jelölt ellen emelt kifogást. Az V. kerületben induló Debreczeni ugyan többször is elismerte, hogy boltban gyűjtött kopogatócédulát, a bíróság nem hallgatta meg, és ezért nem is marasztalta el. A jelölt a neki kedvező döntés ellenére valószínűleg kihozza gyűjtőládáját a kifogásolt üzletből.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság szerint sem követett el törvénysértést az az V. kerületi MDF-es képviselőjelölt, aki egy belvárosi üzletbe várta a szimpatizánsai által leadott kopogtatócédulákat. Bár a törvény szerint tilos munkahelyen ajánlószelvényt gyűjteni, a bíróság szerint nem bizonyított, hogy Debreczeni József valóban gyűjtött cédulákat a boltban, és nem csak szeretett volna.

A jelölt a sajtóban többször elismerte, hogy a boltban gyűjtött kopogtatószelvényeket, ezt azonban a bíróság nem vette figyelembe. Debreczenit az ügyben meg sem hallgatták, a jelölt hétfőn arról is az [origo]-tól értesült, hogy ügyében valaki fellebbezett, és bíróságra került az eset. Másodfokon már a Fővárosi Választási Bizottság is a képviselőjelöltnek adott igazat, így a bíróság csupán helyben hagyta a korábbi határozatot.

Először ellene határoztak

Debreczeni ellen még két hete tett kifogást egy ismeretlen magánszemély a választókerületi választási bizottságnál, mert a képviselő honlapján meghirdette, hogy üzletekben és kávézókban is le lehet adni a neki szánt kopogtatócédulákat. A választási törvény szerint munkahelyen, munkaidőben tilos kopogtatócédulát gyűjteni, ezért a helyi választási bizottság első fokon helyt is adott a kifogásnak, és érvénytelennek nyilvánította Debreczeni könyvesboltban gyűjtött szelvényeit.

A döntés komoly visszhangot váltott ki, mert szinte minden párt jelöltje hirdetett meg ajánlószelvény-gyűjtő helyeket üzletekben és vendéglátóhelyeken. A kérdésről múlt hétfőn az Országos Választási Bizottság (OVB) iránymutató állásfoglalást adott ki, amelyben kimondták, hogy minden munkahelyen gyűjtött szelvényt érvényteleníteni kellene, és már az is törvénysértő, ha a pártok meghirdetik ezeket a gyűjtőhelyeket.

A nem kötelező érvényű állásfoglalással azonban nyíltan szembeszálltak a kis pártok, amelyek máshogy értelmezték a munkahely fogalmát, Debreczeni pedig fellebbezett a saját ügyében (erről részletesen itt olvashat). A Fővárosi Választási Bizottság másodfokon szintén szembe ment az OVB-vel, és felmentette az MDF-es jelöltet.

A bizottság ekkor arra hivatkozott, hogy csupán a gyűjtésre való felhívás bizonyított az ügyben, az nem, hogy a jelölt valóban gyűjtött is szelvényt munkahelyen. A bizottság tehát figyelmen kívül hagyta az OVB állásfoglalását, amely szerint már a gyűjtőhely meghirdetése is törvénytelen, és konkrét bizonyítékok híján ejtette a panaszt, noha Debreczeni elismerte a gyűjtés tényét.

Ugyanezzel az érveléssel korábban - közvetlenül az iránymutató állásfoglalás kiadása előtt - az OVB is elutasított egy panaszt, amely a Jobbik teljes ajánlószelvény-gyűjtő módszerét kifogásolta, az interneten meghirdetett munkahelyi gyűjtőpontokra hivatkozva. Bár a Jobbik honlapján egész gyűjtőponthálózatot hirdet, és korábban a párt vezetői is elismerték, hogy itt gyűjtik szelvényeiket, az ilyen módszert törvénytelennek tartó OVB két hete, bizonyíték hiányában az erről szóló kifogást szintén elutasította.

A felmentés ellenére visszakozik

A mostani döntésben a Fővárosi Bíróság arra hivatkozott, hogy a törvény megsértésére még az sem bizonyíték, ha - mint azt a panaszos előadta - valaki az üzletben adott le ajánlószelvényt. Ebben az esetben sem lehet még tudni ugyanis, hogy a szelvényt munkaidőben adták-e le, és hogy az üzlet dolgozói "technikai segítséget nyújtottak-e " az ajánlószelvény gyűjtéséhez. Az ítéletben ez a szempont új elem, korábban a választási bizottságokban nem vetették fel, hogy a törvény megszegéséhez szükség van-e a dolgozók aktív részvételére,vagy már az is szabályellenes, ha egy gyűjtőládát kihelyeznek a munkahelyen.

Debreczeni József a Fővárosi Bíróság döntésének kihirdetése után az [origo]-nak azt mondta, hogy valószínűleg a neki kedvező ítélet ellenére sem folytatja a gyűjtést az eddigi helyszínen, a kifogásolt könyvesboltban. Mivel a bíróság csak azért utasította el az ellene emelt kifogást, mert nem bizonyított a gyűjtés, nem pedig azért, mert az jogszerű, a jelölt a jövőben a bolt belső tere helyett egy a bejáratnál kifüggesztett postaládában fogja várni az ajánlószelvényeket. "Az ügy a legnagyobb óvatosságra int minket, ezért még egyeztetek pár emberrel, de valószínűleg a jövőben a postaládás megoldással gyűjtünk majd" - mondta.