Nem kell bejelenteni a választási gyűléseket a rendőrségnek

Vágólapra másolva!
A választási gyűlések előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak, de a rend fenntartásáról a szervezőnek kell gondoskodnia - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A választási gyűlések nyilvánosak, nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, ezért előzetes bejelentés nélkül is megtarthatóak - közölte a rendőrség.

A rendezvény addig minősül választási gyűlésnek, amíg a szervező azt nem mondja, hogy befejeződött. Ha a szervező lezárja a gyűlést, de a résztvevők továbbra is a helyszínen maradnak, azt már a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvénynek kell tekinteni, ami jogszerűen csak előzetes bejelentés esetén tartható - közölte a rendőrség.

A választási gyűlések résztvevői nem tarthatnak maguknál lőfegyvert, robbanóanyagot, vagy más, az élet kioltására vagy testi sértés okozására alkalmas eszközt. A rendezvény szervezőjének kell gondoskodnia a rend fenntartásáról, ehhez rendezők segítségét veheti igénybe. A rendezők létszáma nincs meghatározva jogszabályban, de a rendőrség tapasztalatai szerint célszerű, ha legalább annyian vannak, mint a várható érdeklődők öt-tíz százaléka.

Az, hogy a választási gyűléseket nem szükséges bejelenteni a rendőrségnek, nem jelenti azt, hogy a szervező mentesül a más szervektől sem kell engedélyt kérni. A közterület-foglalást az területileg illetékes önkormányzattal kell egyeztetni, és ha a rendezvényt közúton tartják, akkor az út kezelőjének a hozzájárulása is szükséges. A gyűlést a rendőrségnek is célszerű jelezni.