A Vár alatt lesz a Fidesz március 15-i gyűlése

2010.03.03. 16:31

Megváltozott a helyszíne a Fidesz-KDNP március 15-i kampánynyitó nagygyűlésének és ünnepi megemlékezésének, a rendezvény az I. kerületi Attila úton, a Dózsa György-szobornál és annak környékén lesz. Az MSZP szerint a Fidesz fair döntést hozott.

A korábban meghirdetettől eltérően nem az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, hanem az I. kerületi Attila úton, a Dózsa György-szobornál és annak környékén lesz a Fidesz-KDNP kampánynyitó nagygyűlése és ünnepi megemlékezése március 15-én - jelentette be szerdán Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. A politikus azt mondta: nem akarják kockáztatni a velük ünneplők nyugalmát, biztonságát.

A döntésről szólva kifejtette: tekintettel voltak a 2006. október 23-i eseményekre, "amikor is egyértelműen kormányzati, politikai megrendelésre verték szét az alkotmányos jogukkal élő, békésen megemlékező embereket, családokat", valamint arra "a veszélyre, hogy a két szélsőséges párt - az MSZP és a Jobbik - végső eszközként újra provokációra készül a nemzeti ünnepen". Ezért március 15-én "a szélsőségektől távol, a szélsőségektől külön", a Dózsa György-szobornál ünnepel a Fidesz-KDNP - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kaptak-e olyan információkat, amely szerint MSZP-sek, jobbikosok provokálnák a Fidesz-KDNP rendezvényét, Szijjártó Péter úgy válaszolt: elég végigtekinteni az elmúlt évek nemzeti ünnepeinek kronológiáját, krónikáját, valamint az MSZP és a Jobbik jelenlegi állapotát, hangulatát, nyilatkozatait.

A Fidesz és az MSZP egyaránt kedden közölte a nyilvánossággal a március 15-re tervezett rendezvény helyszínét és időpontját. A Fidesz aznap az Erzsébet híd pesti hídfőjét és a Kossuth Lajos utcát, az MSZP pedig a Pilvax közt jelölte meg helyszínül. Mindkét párt 15 órára tervezi szabadtéri megmozdulását. A két helyszín fekvéséből adódóan könnyen előfordulhatott volna, hogy a két párt szimpatizánsait csak méterek válasszák el egymástól a Városház utca és a Kossuth Lajos utca sarkán. Az eset további érdekessége, hogy a Jobbik mintegy fél kilométerre, a néhány utcával távolabb található Deák téren tart gyűlést ugyancsak 15 órakor.

Az MSZP szerint fair lépés volt a Fidesz részéről, hogy áttette a március 15-i rendezvénye helyszínét máshová. Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy fogalmazott: igaz, ezt a fajta előzékenységet azért indokolta az, hogy mind a nyilvánosság, mind a rendőrség felé a szocialisták jelentették be előbb a maguk nagygyűlését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK