Figyelmezteti a nyugdíjasokat, és már az őszre készül Tarlós

Vágólapra másolva!
Fohászkodik azért, hogy az MSZP ne cserélje le Horváth Csaba főpolgármester-jelöltet, a baloldali nyugdíjasokat arra figyelmeztette, hogy elveszíthetik a panaszkodáshoz való jogukat, a jobbikosokat pedig győzködte, hogy szavazzanak a Fideszre. Kispesten kampányolt szerdán este Tarlós István, aki már most javában készül az őszi önkormányzati választásokra. Vendége Mészöly Kálmán volt, aki szerint Budapestet egy mocsadék vezeti.
Vágólapra másolva!

"Jó lesz úgy, ahogy tegnapelőtt" - szólt oda Tarlós István Mészöly Kálmánnak a Kispesti Művelődési Ház aulájában. Tarlós ezzel a hétfői XVI. kerületi eseményre utalt, ahol szintén együtt kampányoltak a Fidesz választási győzelme érdekében. Az egykori labdarúgó és edző az [origo]-nak elmondta, hogy "Tarlós Pistával még Óbudáról" ismerik egymást, és ő kérte meg, hogy csatlakozzon a kampányhoz.

Mészölyről már korábban is közismert volt, hogy a Fidesszel szimpatizál, és most is lelkesen beszélt a pártról és vezetőjéről. "Viktortól rengeteget vár az egész ország, de a sport különösen" - fogalmazott a rendezvényen is becenevén, Szőke Sziklaként bemutatott egykori focista.

A kifejezetten jó állapotban lévő művelődési ház zsúfolásig megtelt, pedig a XIX. kerület egészen néhány évvel ezelőttig is stabil baloldali körzetként volt számon tartva. 2006 áprilisában itt aratott magabiztos győzelmet a szocialisták jelenlegi budapesti elnöke, Burány Sándor, és megőrizték többségüket az őszödi beszéd kiszivárgása után tartott önkormányzati választáson is. A tavaly júniusi európai parlamenti választásra aztán az MSZP már ebben a kerületben is meggyengült: mindössze a voksok 23 százalékát kapta meg, jócskán elmaradva a Fidesz-KDNP 47 százalékos eredményétől.

Kispest a Bermuda-háromszögben

A Fidesz tehát most abban bízik, hogy hosszú idő után ebben a kerületben is esélye lehet a győzelemre a parlamenti választáson. Egyéni jelöltként 2006-hoz hasonlóan ismét Tarnai Richárd helyi képviselőt indítják, aki a kultúrház előadótermének bejáratánál egyenként üdvözölt minden vendéget. Az ő beszédével kezdődött a rendezvény, és ebben elsősorban helyi problémákról, meghiúsult fejlesztésekről beszélt. Szerinte Kispest eltűnt a különböző meg nem valósult beruházások által behatárolt Bermuda-háromszögben, és "nem ad életjelet magáról", ezért a választás kérdése most az, hogy "felkerülünk-e újra a térképre".

Tarnai ugyan emlegette a politikai riválisokat, de nem mondott különösebben harcias beszédet, az utána következő Mészöly ugyanakkor kifejezetten szenvedélyesen szónokolt. Előbb családja történetét mesélte el, sorolta a kommunizmusban elszenvedett sérelmeket, majd a jelenről szólva azt mondta, nem tudja felfogni azt, hogy "ez a mocsadék mit csinált Budapestből". Hozzátette, hogy a "mocsadék" alatt Demszky Gábor főpolgármestert értette, de aztán megjegyezte azt is, hogy nem akarja magát túlpörgetni, mert abból már máskor is származott baja. Felemlegette, hogy amikor színesbőrű focistákról azt mondta, "leugrottak a fáról, és már szerződést kapnak", akkor utána kemény támadások érték, pedig a rasszizmus nagyon távol áll tőle.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Mészöly volt a vendég - Nézzen több fotót a képre kattintva!

"Egyetlen mentsvárunk Orbán Viktor" - jelentette ki Mészöly, aki szerint óriási változásokra van szükség az országban. Azt mondta, Németországban és Olaszországban járva azt látja, hogy mindenki jólöltözött, kedves és az emberek beülnek éttermekbe, míg itthon "nem látok egy mosolygós embert". Beszédét ettől függetlenül viccelődéssel zárta: szerinte az, hogy Tarnai Richárdnak négy gyermeke van, arra utal, hogy feleségével nem sokat járhattak moziba, mert "ott csak nyúlkálni lehet".

Tarlós már az őszre készül

Az "Itt az idő" feliratú pódiumot Mészöly után elfoglaló Tarlós is poénnal nyitott. Kijelentette, hogy megbántva érzi magát, amiért Burány Sándor nem jelent meg. Ezt később is elsütötte néhányszor, amikor például valakinek megcsörrent a telefonja, akkor megjegyezte, "biztos a Burány az".

A fővárosi közgyűlés Fidesz-frakcióját vezető Tarlósnak ez már nem az első kampányszereplése, pedig nem tagja a pártnak, és nem is szerepel az egyéni jelöltek között. Ennek ellenére a Fidesz honlapja szerint az elkövetkező hetekben szinte csak ő tart kampányrendezvényeket a fővárosban, és a szerdai kispesti fórumon egyértelmű volt, hogy ez már része az őszi önkormányzati választásokra való felkészülésnek.

Négy évvel ezelőtt a Fidesz támogatásával induló Tarlós volt Demszky Gábor kihívója, de akkor szoros versenyben alulmaradt a fővárost a rendszerváltás óta irányító SZDSZ-es politikussal szemben. A Fidesznek egyelőre nincs hivatalos jelöltje a főpolgármesterségre, de jelen állás szerint úgy tűnik, ismét Tarlóst szemelték ki. "Nem tudom, miért izgul ezen mindenki, ez nálunk nem probléma" - hárította el az [origo]-nak a jelöltségre vonatkozó kérdését a gyűlés után.

Örül Horváth Csabának

Beszéde nagy részét is a fővárosi önkormányzatnak szentelte, hosszan sorolva a problémákat. Kritizálta ugyan az őszi választáson már várhatóan nem induló Demszkyt, de az igazán kemény mondatokat az MSZP főpolgármester-jelöltjének, Horváth Csabának címezte. Szerinte Horváth folyamatosan ellentmondó nyilatkozatokat tesz, és "tör-zúz maga körül". Tarlós azt mondta, örül, ha Horváth megszólal, mert azzal mindig ad egy magas labdát, és "azért fohászkodunk, nehogy lecseréljék".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Nézzen több fotót a képre kattintva!

Szerinte senki nem gondolhatja, hogy "egyedül Hagyó Miklós műve volt" az, ami a BKV-nál és más fővárosi cégeknél történt, Tarlós ugyanis állítja, hogy a döntéseket a humánpolitikai főpolgármester-helyettesi posztot betöltő Horváth és Steiner Pál frakcióvezető közösen hozták. Az MSZP-sek bírálata közben finoman még meg is védte az SZDSZ-t, mondván, hogy "mindenki kézbesítő tudja a városházán", az elmúlt 15 évben a szocialisták felügyelték a fővárosi cégeket.

A panaszkodáshoz való jog

A budapesti témák mellett előkerültek a Fidesz országos kampányának elemei is, azok közül is elsősorban azok, amelyek az elmúlt nyolc év értékeléséről szólnak. Tarlós lesújtó képet festett az ország állapotáról, de konkrét kormányzati lépésekről nem beszélt, csak felsorolta a már eddig ismert vázlatos terveket, többek között az elszámoltatásról és a magyar kis- és középvállalkozások támogatásáról. A párt várhatóan csak a március 15-i hivatalos kampánynyitó után áll elő programmal, így Tarlós rendezvénye is inkább pszichikai felkészítő volt, amely igyekezett eloszlatni a régi baloldali szavazók esetleges Fidesszel kapcsolatos aggodalmait, illetve semlegesíteni próbálta a Jobbikot.

A közönség ezt nem fogadta feltétlen örömmel, legalábbis amikor Tarlós közölte, hogy a "becsületes baloldali emberekhez fordulok", akkor az egyik résztvevő felsóhajtott: "Jézusom". "Higgye el, vannak ilyenek, különösen az idősek körében" - válaszolta erre a politikus az egyébként főleg nyugdíjaskorúakból álló közönség előtt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Még az előtérben is ültek - Nézzen több fotót a képre kattintva!

Azt mondta, hogy ugyan érthető volt, amiért a nyugdíjasok az osztogató és ígérgető politika miatt félre lettek vezetve, de egyfajta figyelmeztetésként hozzátette azt is, hogy ha továbbra is erre az irányra szavaznak, akkor a "panaszkodáshoz való jogukat elveszítik". Azt tanácsolta a korábban baloldalra szavazóknak, "gondolják végig, érdemes-e még hinni azoknak, akik annyi mindent ígértek, és aztán ide vezették az országot". Erre az üzenetre még egyszer ráerősített beszédében, amikor már nemcsak a nyugdíjasokról szólva megjegyezte, "többet senki ne jöjjön azzal, xy-ra szavaztam, de hú, megbántam".

Üzenet a jobbikosoknak

A baloldali szimpatizánsok mellett üzent az elmúlt egy évben látványosan megerősödött Jobbik támogatóinak is. Szerinte a Fidesz és a Jobbik között abban nincs különbség, hogy mindketten azt akarják, legyen elszámoltatás az elmúlt nyolc évről, támogassák a magyar vállalkozásokat, megőrizzék a nemzeti vagyont, segítsék a kultúrát és a határontúliakat, továbbá megoldják a cigányság nehéz helyzetét, de a Fidesz ezt csak a jogállam és az Európai Unió keretein belül tudja elképzelni, míg a Jobbik radikálisabb eszközökhöz nyúlna. Tarlós is jelezte azonban, hogy ők se riadnának vissza a szigorú lépésektől, az első nagyobb tapsot például akkor kapta, amikor közölte, évekre börtönbe kellene zárni azokat a szülőket, akik kezet emelnek egy tanárra.

A beszéd végén is hosszan megtapsolták, amit a politikus azzal viszonzott, hogy feje fölé emelte karját, és öklével a tenyerébe csapott. Kérdéseket nem lehetett feltenni, bár az aulában többen is megállították Tarlóst. Egy férfi például valami olyan üggyel fordult hozzá, amire a politikus csak annyit tudott mondani, "elnézést, de ehhez én nem értek", a férfit azonban ez nem zavarta, és közölte, "tudom, tudom, az nem baj". Végül a bő másfél órás rendezvény után az épület hamar, gyakorlatilag néhány perc alatt kiürült, és Tarlós is elhagyta a helyszínt. Előtte az [origo] kérdésére még elmondta, végigjárja mind a 23 kerületet, és két rendezvényen ott lesz Orbán Viktor is, azt azonban nem akarta elárulni, hogy hol lesznek ezek.