Az istállóemelő, a színész és a szír-török magyar - az MDF egyéni jelöltjei

Vágólapra másolva!
Többszörös világbajnok 140 kilós erőemelő, színjátszó muzeológus és magát magyarnak valló szíriai születésű török is indul az MDF színeiben az áprilisi választáson. Az MDF Budapesten a helyek többségét átengedte az SZDSZ-nek, míg vidéken sokan párton kívüliként adják az arcukat Bokros Lajos programjához. Ismerje meg a párt legérdekesebb jelöltjeit!
Vágólapra másolva!

Az MDF honlapján egyelőre nem szerepel minden jelölt neve, de az MDF mind a 176 egyéni választókerületben állít jelöltet - tudtuk meg a párt sajtóosztályától. A párt választási megállapodást kötött az SZDSZ-szel, Budapesten a 32 választókörzetből 18-ban szabad demokraták indulnak, és vidéken is több megyében az SZDSZ állíthat jelöltet.

Az MDF egyéni jelöltjei között jelenleg 24 nő van, ez kimagasló aránynak számít, mert a Fidesz csak 9, az MSZP és a Jobbik pedig 14 nőt indít egyéniben. Legidősebb jelöltjük a 78 éves Katona Tamás, az Antall-kormány államtitkára, ő Budapesten az első választókerületben indul. Ha bekerülne, veterán lehetne a parlamentben a 67 éves Szigethy István is. A zalaszentgróti jelölt 1990-ben 43 százalékos támogatottsággal lett Zalaegerszeg képviselője, ő az egyetlen induló, aki tagja volt az SZDSZ első parlamenti frakciójának.

Vannak olyan jelöltek is, akik eddig nem a politikai pályán értek el sikereket. A Fidesz , a Jobbik és az LMP jelöltjei után most az MDF legérdekesebb jelöltjeit mutatjuk be.

Hosszú távra tervez a legfiatalabb jelölt

A 24 éves Fejér László Előd eddig választóként is csak egy országgyűlési választáson vett részt, az MDF egyik legfiatalabb jelöltjeként mégis magabiztos, azt mondja, kora ellenére megfelelő elméleti tudással rendelkezik. "Közgazdász vagyok, megtanultam, hogy addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér" - mondja, de az egyetemen ismerte meg Bokros Lajos nevét és programját is.

"Az MDF-ben találtam meg azt, amit kerestem: hogy nem nézik hülyének az embereket, programokat és megoldásokat hirdetnek, nem pedig indulatokat" - indokolja pártválasztását. "Szerencsés találkozások következménye, részben erdélyi, részben baráti kapcsolatok révén ismerkedtem meg Dávid Ibolyával és Herényi Károllyal."

Fejér Kézdivásárhelyen született, érettségit viszont már Pannonhalmán szerzett. Azt mondja, a bencésektől a kötelezőkön túl a szeretet és a megértés jelentőségét, és azt tanulta meg, hogy "ne akarjunk semmit rögtön, mindenért meg kell dolgozni". Jelöltségével kapcsolatban sem kerget hiú ábrándokat: "tudom, hogy nem lesz mindenki képviselő, de a jelöltség jó alkalom arra, hogy kipróbáljam, mik a nehézségek, mik az akadályok" - magyarázza. Ezekből a kopogtatócédulák gyűjtésekor már kapott ízelítőt, azt meséli, nehezen megy, amikor felhívtuk, akkor is éppen a 16. kerületet járta.

"Magyarnak vallom magam, de erdélyi székely vagyok, a gyökereimhez, ahogy a vallásomhoz is, hű maradok" - vallja. Az MDF-fel is hosszú távra tervez, a körzetében ma a megmérettetés a legfontosabb és ebben a kudarcra is fel van készülve. "Sok idő áll még előttem, és az MDF és Bokros Lajos is sokáig jelen lesz még a politikában" - mondja optimistán.

Nem hívták, saját lábán ment az MDF-be a török nemzetiségű szír

"Száz százalékosan" magyarnak vallja magát Taoufik Hilmi is, aki török nemzetiségű, Szíriában született, és máig szír-magyar kettős állampolgár. Magyarországra ösztöndíjasként érkezett 37 évvel ezelőtt, és mire elvégezte a keszthelyi egyetem agrármérnöki szakát, nemcsak az országot szerette meg, de meg is nősült. Feleségén kívül a magyar emberek vendégszeretete és mentalitása nyűgözte le, no meg Keszthely szépsége. "Szavakkal nem lehet leírni, mennyire szerettem az egyetemet" - mondja.

Évfolyamtársai Császárnak becézték, de az egyetemen kívül sem érte soha kellemetlen élmény származása miatt. "A mezőgazdász ott él, ahol munkát talál" - így került Lentibe 23 évvel ezelőtt, itt indul most jelöltként is. "A saját lábamon mentem, én kéretőztem a helyi elnöknél, hogy MDF-es lehessek" - meséli, és ma is nagyszerűnek tartja, hogy a párt a kilencvenes évek elején külföldiként is befogadta. "A konzervatív nemzeti liberalizmus mindig bennem élt, és megfogott Antall József és a párt szellemisége" - emlékszik vissza a kezdetekre.

Rajongva beszél a "nagyszerű, bátor és kivételes" magyar történelemről. Amikor a török megszállás idejéről kérdezzük, azt meséli, élete egyik legnagyobb élménye volt, amikor a szigetvári Barátság parkban meglátta egymás mellett Zrínyi és Szulejmán szultán szobrát. A parkot követendő példának tartja, "a múltat el kell felejteni, a népek barátsága a fontos" - mondja.

"Egyszer elmentünk a családdal Szíriába, de két hét múlva akkora honvágyam volt, mint bármelyik magyarnak, és gyorsan futottunk is vissza" - meséli. Itthon a családban is kisebbségben van, "csak én vagyok muszlim, két gyerekemet már kereszteltem, és a feleségem is keresztény". A gyermekkorából megismert hagyományokat, szokásokat, kultúrát azért őrzi. "Szerencsések vagyunk, mindenből két ünnepünk van" - mondja vidáman.

Szombathelyen indul a magyar Schwarzenegger

"Négy és fél kilóval születtem, már az óvodában is én voltam a legnagyobb, és mindig megvédtem a gyengébbeket" - mondja Mészáros Tibor, a párt szombathelyi jelöltje, akinek politikusként is ez lenne a célja. Márpedig nála egészen biztosan mindenki gyengébb: Mészáros örökös magyar bajnok, többszörös Európa- és világbajnok erőemelő, és a világ legerősebb embere versenyen is többször szerepelt. Egyszer felemelt egy komplett istállót: egy speciális szerkezetre lovat, tehenet, birkát és lábasjószágokat akasztottak, összesen másfél tonnát. Rajta kívül senki nem emelt még fel 755 kg-ot az Ufó nevű szerkezettel sem, ez a teljesítménye máig Guiness rekord.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Mészáros Tibor a világ legerősebb embereinek versenyén

"Sokan általánosítanak, és azt hiszik, hogy a nagydarab ember csak műveletlen, bunkó lehet. Most, hogy jelölt lettem, én is megkaptam már, hogy ehhez ész kell, nem erő" - panaszolja. Az őt szurkálóknak Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó példájával válaszol. "Voltam több olyan versenyen, amit ő rendezett, fél méterre álltam tőle, miközben a tömeg azt kiabálta: Go, prezident, go. Nagy élmény volt" - meséli. "Világcsúcsra sem úgy mentem, hogy pénteken elterveztem, hogy másnap megdöntöm. Most is képzem magam, egyébként is vallom, nem biztos, hogy az a legokosabb ember, aki a legtöbbet tanult az egyetem" - mondja.

Mészáros a Katonatiszti Főiskolán felderítőként végzett, de gépész-üzemmérnöki diplomát és harci gépjárműre szóló jogosítványt is szerzett. Bár imádta a fegyvereket és a katonai életet, a sport miatt elhagyta a tiszti pályát. Erőemelőként bejárta a világot, az utazásokra Ausztriában kereste meg a pénz, 19 évet dolgozott diszkókban. "Volt, hogy pisztolyt tartottak a térdemhez, de bíróságra is jártam, mert a fiatalok olyanok, hogy dobálják a poharakat, de ha megfogom a kezüket, feljelentenek" - meséli. Fájlalja, hogy a magyar államtól soha nem kapott támogatást, pedig az egész világon képviselte és hírét vitte az országnak.

Ma már felhagyott az éjszakai munkával és a versenyszerű sportolással is. Feleségével egy fagyizót üzemeltet, és új üzletet tervez. Hetente háromszor még jár edzeni, de már nem az emelés tölti ki a napjait. "Én úgy érzem jól magam, ha nagy vagyok. Fénykoromban 171 kiló voltam, most meg már csak 140" - mondja kicsit szomorúan.

A bemutatókon megkeresett pénz egy részét évek óta jótékony célokra fordítja: szegény vagy beteg gyerekeknek, időseknek adományoz. Az MDF-nek nem tagja, a párt kérte fel jelöltnek. Azt mondja, ha áprilisban nem is jár sikerrel, az önkormányzati választáson is megméreti magát, hogy céljaiért, a gyengék védelméért és a munkahelyteremtésért dolgozhasson.

Gulyáságyút, tűzoltóautót és bélyeget is gyűjtenek

Egykor a MAHART vezérigazgatójáé volt az a fecskefarkú, 1961-es Mercedes, ami Pethő István kedvenc autója. Az MDF-et a 2006-os választások óta támogató, de pártonkívüli kapuvári jelöltnek van miből válogatnia: húsz éve gyűjt oldtimereket, 15-20 autója van. "Van több 50-es, 60-as évekbeli tűzoltóautóm, Csepelek, Mercedeszek, Opelek, de egy gulyáságyúm is, amiben háromszáz főre lehet főzni" - sorolja. Ezt használni is szokta, amikor a Nemzetőr- Vitéz- és Lovagrend marshalljaként hagyományőrző rendezvényeken vesz részt.

Az autói hozzánőttek a szívéhez, még egyet sem adott el, csak vásárol, de 35 darab szürkemarhájától tavaly a gazdasági helyzet miatt meg kellett válnia. Az autórestaurálás és a hagyományőrzés mellett a borok töltik ki szabadidejét, ő az Európai borlovagrend soproni legátusának nemzetközi kapcsolattartója. Bár szőlője is van, nem borászkodik, csak kedvelője a bornak, különösen az évek óta jól sikerült soproni rozénak, de dicséri az utóbbi években újra előkerült kadarkát is.

A kalocsai Romsics Imre 1975 óta gyűjtő, ő bélyegekben utazik. Bár a kezdetinél már kisebb lelkesedéssel, de máig gyűjti a bélyegeket, a huszadik századból minden magyar megvan neki. A múzeumigazgatónak emellett a helytörténeti kutatások és a helyi közélet tölti ki az idejét. Alapítója és tagja egy sor civil szervezetnek, ezek közül a kétszáz fős Kalocsai Múzeumbarátok Köre a kedvence. Velük nemcsak túrázni jár, a Múzeumok Éjszakáján évek óta színdarabokat is bemutatnak.

Forrás: [origo]

Romsics Imre 129 környékbeli lakodalomban volt vőfély

"A feleségem írja a forgatókönyvet, ő rendezi a darabot, én pedig minden évben az egyik főszerepet játszom" - meséli. A Szentivánéji álomban Zuboly, a Liliomfiban Szellemfi, a Figaróban pedig címszereplő volt, azt mondja, hatalmas közönségsikerrel. Idén a Makrancos hölgyre készülnek, még az is lehet, hogy Kecskemétre is közvetítik - újságolja.

Romsics 1988-ban lépett be az MDF-be, de 1992-ben "személyi ellentétek miatt" már el is hagyta a pártot. "A párt gondolatvilágától soha nem távolodtam el, de független értelmiségiként ma már nehezen adnám párttagságra a fejem" - mondja, de azért hozzáteszi, ha szétnézünk az MDF táján, láthatjuk, ő lojálisabb, mint sok tag. Azt mondja, ez is olyan, mint a bélyeggyűjtés: "nem biztos, hogy annyit foglalkozik vele az ember, mint kellene, mégse hagyja ott".