Mesterházy: Kitaszítja a korrupt elemeket az MSZP

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a szocialista párt minden korrupt elemet kitaszít a soraiból. A politikus egy osztrák lapnak adott interjúban beszélt arról is, hogy szerinte a túlköltekezéssel hibázott az elmúlt nyolc évben a kormány.
Vágólapra másolva!

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az osztrák, konzervatív Die Presse nevű lapnak adott, szombaton megjelent interjúban határozottan visszautasította a vádat, hogy az MSZP egészében véve korrupt lenne. Az elmúlt húsz évben mindegyik parlamenti pártban voltak korrupt politikusok - felelte a riporter felvetésére, miszerint az ellenzék a korrupció melegágyának tartja az MSZP-t. Az MSZP több törvénytervezetet is beterjesztett a témában, ezeket a Fidesz mind elutasította - mondta. "Véleményem szerint egy párt csak akkor lehet hiteles a korrupció dolgában, ha minden korrupt elemet kitaszít. És mi éppen ezt tesszük" - jelentette ki.

Mesterházy az interjúban arról is beszélt, hogy a magyar politika szerinte túlságosan eltávolodott az emberek mindennapi gondjaitól és igényeitől, ezért újfajta politikai kultúrát kell követni. "Lehetségesnek kell lennie, hogy a mértékadó politikai erők közös nevezőre jussanak az alapvető nemzeti kérdésekben" - mondta. Mesterházy szerint a magyar politika megosztottságából csak egy fiatal politikusnemzedék törhet ki, amely "mentes a múlt terhétől".

Arra a kérdésre, hogy mit csináltak rosszul a szocialisták az elmúlt nyolc év alatt, Mesterházy azt felelte: "nem volt helyes, hogy a 2002-es választási győzelem után hagytuk elszabadulni a kiadásokat". A közalkalmazotti béremelésre és a 13. havi nyugdíj bevezetésére nem volt fedezet a költségvetésben - tette hozzá.

Elhibázottnak látja azt is, ahogy a jelenlegi parlamenti ciklus alatt hozzáláttak a reformok megvalósításához, mert szerinte nem készítették fel az embereket az alapvető változásokra. "Kezdetben azt gondoltuk, hogy az eredmények önmagukért fognak beszélni, és a reformokat visszamenőleg igazolni fogják. Ráadásul a reformokkal párhuzamosan szigorú takarékossági politikát folytattunk, amelynek az lett a következménye, hogy elvesztettük a társadalom támogatását" - állapította meg.

Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédével kapcsolatban azt mondta, hogy tartalmilag egyetért a korábbi miniszterelnökkel. A beszéd arról szólt - mondta - , hogy a nemzeti érdek elsőbbséget élvez az egyes pártok és politikusok érdekeivel szemben, és hogy a politikának végre tiszta vizet kell öntenie a pohárba, ahelyett, hogy illúziókban ringatná az állampolgárokat.

"A Fidesz mindeddig nem tisztázta a rasszista Jobbikhoz való viszonyát" - felelte a kérdésre, hogy tart-e a két párt együttműködésének lehetőségétől. Ha a Fidesz nem határolódik el határozottan a Jobbiktól, akkor kizárja magát a demokratikus pártok közül - mondta Mesterházy.