Az OVB határozatától függ, hogy lesz-e budapesti listája az MDF-nek

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy az MDF márciusban elveszíti minden esélyét, hogy bejusson a parlamentbe, ugyanis Budapesten a legtöbb képviselőjelölt az MDF-SZDSZ szövetség számára gyűjtött ajánlószelvényeket, ha azonban az MDF területi listát állít MDF néven, azon csak "tisztán" MDF-es jelöltek lehetnek. Az OVB még nem döntött arról, hogy utólag lehet-e módosítani a pártnéven.
Vágólapra másolva!

Az ajánlószelvényekre írottakat utólag módosítani nem lehet - írta keddi számában a Népszabadság Tóth Zoltán, az Országos Választási Iroda (OVB) volt vezetőjének nyilatkozata alapján. Eszerint az MDF-nek március 19-ig Budapesten 32 választókörzetből legalább nyolcban "tisztán" MDF-es képviselőjelöltet kell állítania ahhoz, hogy legyen budapesti listája.

Dávid Ibolya pártelnök jelenleg az OVB döntésére vár, hogy lehet-e módosítani utólag az ajánlócédulákra írott pártnéven, ugyanis a budapesti jelöltek többsége az MDF-SZDSZ jelöltjeként gyűjtött ajánlószelvényeket. "Senkinek sem javaslom a javítgatást, az ugyanis áldatlan állapotokhoz vezethet, az ilyen helyzetbe került jelölteknek újra kellene gyűjteni az ajánlószelvényeket" - mondta Tóth Zoltán.

Amennyiben az OVB nem engedélyezi az MDF-nek, hogy utólag módosítsanak az ajánlószelvényeken, a pártnak gyakorlatilag nem marad esélye, hogy bejusson a parlamentbe budapesti lista nélkül.

Az MDF zűrzavaros budapesti helyzetére utal, hogy hétfőn a párt országos választmánya kizárta a pártból az MDF budapesti elnökét, Lévai Zoltánt, mert a BKV-botrányban érintett SZDSZ-esek miatt felmondottnak tekintette a fővárosi MDF-SZDSZ együttműködést. Az országos választmány szerint ezzel a kijelentésével megszegte a választmány február 19-én hozott határozatát. (Bővebben erről itt olvashat.)