Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság szerint utólag nem húzhatja ki az MDF az SZDSZ nevét az ajánlószelvényekről, de azt lehetetlen ellenőrizni, mikor történt a javítás. Három párt gyakorlatilag végzett a jelöltállítással, az MDF és az LMP még bizakodik a hajrában. A Jobbik a nagykőrösi körzetben csalással vádolja az LMP-t. A kopogtatócédulák gyűjtésére kevesebb, mint egy hét maradt.
Vágólapra másolva!

Szombatra gyakorlatilag befejezte a jelöltállítást a Fidesz-KDNP szövetség. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a 176 egyéni körzetből már 171-ben jóváhagyták a jelöltjeiket, négy körzetben pedig leadták a kopogtató cédulákat, és csak a jóváhagyásra várnak. (Korábban cikkünkben az szerepelt, hogy a Fidesz jelöltjei közül egyedül a Heves megyei 6. választókerületben (Füzesabony) induló Herman István nem adta le a kopogtatócédulákat. A választási iroda honlapjának egyik összesítő táblázatában Herman még kedden délelőtt sem szerepelt a regisztrált jelöltek között. A honlap egy másik részéről azonban kiderül, hogy az ő jelöltségét is nyilvántartásba vették március 5-én. Munkatársa annyit közölt kedden az [origo]-val, hogy Herman több mint 10 ezer ajánlószelvényt gyűjtött össze. A pontatlanságért olvasóink és az érintettek elnézését kérjük - a szerk.)

Mind a 176 egyéni körzetben jóváhagyott jelöltjei vannak az MSZP-nek és a Jobbiknak is. A szocialisták már egy kivételével az összes területi (hiányzik még Bács-Kiskun megye) és az országos listát is leadták, azokat a választási bizottságok jóváhagyták. A Jobbik is leadott 12 területi listát, de országos listája még nincs. A Fidesz-KDNP egyelőre még nem adta le a listáit (amelyekről itt olvashat).

A kisebb pártok közül az MDF 36 körzetben tudott eddig jelöltet állítani. Korábban az [origo]-nak több MDF-es forrás is azt mondta, a pártnak komoly nehézségei vannak, főként Budapesten. A fővárosban a választási iroda honlapja szerint csak öt jelöltjük adta le a szükséges 750 kopogtatócédulát, de közülük négyen MDF-színekben induló SZDSZ-esek. Ennek azért van jelentősége, mert a közös jelölteket a budapesti lista szempontjából nem lehet figyelembe venni. A fővárosi listaállításhoz 8, tisztán MDF-es jelöltre lenne szükség.

Dávid Ibolya pártelnök épp ezért fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), hogy a testület foglaljon állást: lehúzhatják-e utólag a kopogtatócédulákról az SZDSZ nevét, hogy csak az MDF maradjon. Az OVB pénteki állásfoglalása szerint csak az előtt lehet módosítani, hogy a választópolgár átadja azt a párt képviselőjének. Ugyanakkor "senki nem fogja tudni ellenőrizni, hogy ez a módosítás mikor történt" - mondta Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese. Kilenc megyében azonban az MDF-nek már van elegendő jelöltje a listaállításhoz, így elvileg országos listát is állathatna, de budapesti lista nélkül nincs esélyük átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A Lehet Más a Politika (LMP) szombatig 26 körzetben állított jelöltet, egy jelöltjük még döntésre vár. Elutasította ugyanakkor a választási bizottság a Budapesten induló Szabó Tímea, és a kiskőrösi jelölt, Földi Áron nyilvántartásba vételét. Utóbbi esetben a helyi választási bizottság jobbikos delegálja azt közölte: egy általa ismert, a Jobbikkal szimpatizáló választó céduláját is az LMP szelvényei közt találta. Ezután a leadott 780-ból mintegy 150-et érvénytelennek nyilvánítottak, mert azokat - a Jobbik megfogalmazása szerint - "futószalagon gyártották". Az LMP fellebbezi a döntés ellen.

A kopogtatócédulákat legkésőbb március 19-én, pénteken délután 4 óráig lehet leadni a helyi választási irodáknak. A területi listákat március 22-én 16 óráig lehet bejelenteni.