Képei miatt lemondott a Jobbik szóvivője

Vágólapra másolva!
Lemondott csütörtökön Király András, a Jobbik egyik szóvivője, miután nyilvánosságra kerültek egy melegfelvonuláson készült fotói. A képek egy részén Király a felvonulás résztvevőivel összekarolva pózol, más fotókon pedig vélhetően kábítószert fogyaszt. A szóvivő közölte: "felelőtlen tetteit" vállalva, saját elhatározásból távozik.
Vágólapra másolva!

Lemondott Király András, a Jobbik egyik szóvivője, miután olyan képek kerültek róla nyilvánosságra, amelyeken egy melegfelvonuláson pózol különböző emberekkel, illetve feltehetően kábítószert fogyaszt mások társaságában. Lemondását Király jelentette be a Jobbik oldalán megjelent közleményében.

A képek váratlanul érték a pártot - mondta az [origo]-nak Staudt Gábor, a párt etikai bizottságának elnöke csütörtökön. A Stop.hu és az Index.hu csütörtökön délelőtt közölte a fotókat, amelyeken Király látható: a képek egy része egy 2008-as kanadai melegfelvonuláson készült, amelyen Király a felvonulás több résztvevőjével pózol.

Az egyik internetes képmegosztó oldalra feltöltött nyilvános galériák egyikének címe "betépve", ezen közös képen látható egy sodort cigarettát tartó fiatallal. A negyedik képen feltehetően marihuanát tartalmazó zacskók láthatóak.

Egy másik képsorozaton Király két fiatal lánnyal egy fal mellett üldögél, miközben a lányok egy pipából szívnak. A harmadik sorozat a kanadai melegfelvonulás résztvevőiről készült képekből áll, amelyen Király többek között egy fedetlen mellű nővel, és különböző extrém ruhákba öltözött meleg párokkal pózol: egy-egy képen a szóvivő vicsorog és a nyelvével az őt átkaroló emberek felé nyal. A képeket az internetes oldalról csütörtök délután fél 1-kor eltávolították, a kiírás szerint azért, mert sértették az oldal szolgáltatási feltételeit; kora délután azonban újra visszakerültek az oldalra.

Király délután közleményben jelentette be, hogy a fényképek miatt lemond szóvivői tisztségéről. Mint írja, a képekről pártjának nem volt eddig tudomása, ő pedig felelőtlen tetteit vállalva, személyes elhatározásból úgy döntött a lemondás mellett.

Király András az Index kérdésére a képek megjelenése után elismerte, hogy fogyasztott marihuánát, szerinte ezen "mindenki átesik". A szóvivő a hírportálnak azt is elmondta, hogy a 2008-as kanadai Meleg Büszkeség Napján szerzett tapasztalataiból később előadást is tartott. Király közölte, ő nem homoszexuális. A szóvivő csütörtökön az [origo] megkeresésére már nem vette fel a telefont.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Király András és Vona Gábor egy jobbikos jelölt lakossági fórumán

A Király Andrásról közzétett képek több ponton is ellentmondanak a Jobbik által képviselt ideológiával. A drogfogyasztásról a Jobbik programja azt írja, hogy gátat akarnak szabni a droghasználat terjedésének. A melegekről a program ugyan nem ejt szót, korábban azonban vezető jobbikosok a melegfelvonulások ellen foglaltak állást. Vona Gábor pártelnök az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, beteges provokációnak tartja a budapesti melegfelvonulásokat, és pártja minden eszközt latba vet azok megakadályozására.

Fegyelmi eljárás is indul

Király András ellen a képek miatt fegyelmi vizsgálat is indul a Jobbikban - mondta az [origo]-nak Staudt Gábor, a párt fegyelmi és etikai bizottságának elnöke. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen további következményei lesznek a fotóknak, Staudt szerint a figyelmeztetéstől a kizárásig terjednek a lehetőségek, de a vizsgálat lezárultáig nem akart találgatni.

A bizottsági elnök szerint egyébként a Jobbik etikai szabályzatában nincs olyan pont, amely nevesíti, hogy Jobbik-tag nem használhat kábítószert, vagy nem vehet részt melegfelvonuláson. Mivel azonban ezek ellenkeznek a párt értékrendjével, a bizottság dönthet úgy, hogy szankcionálja őket. "Ez a mi mérlegelésen múlik" - mondta Staudt, hozzátéve: mivel a Jobbik általánosan is elutasítja a drogok használatát, ez hatványozottan vonatkozik a saját tagjaira.

"Bulinak fogta fel"

Király András lemondása után a másik jobbikos szóvivőn, Dúró Dórán keresztül azt üzente az [origo]-nak, hogy nem kíván többet nyilatkozni a képekről. Dúró Dóra szerint Király egyébként viccnek, bulinak fogta fel a melegfelvonuláson készült képeket, amelyek még azelőtt készültek, hogy belépett volna a pártba. "Ez egyfajta bohém élet volt számára, senki nem gondolja, hogy komolyan támogatta a melegfelvonulást" - mondta az [origo]-nak Dúró.

A szóvivő szerint a képeket egyébként nem Király András, hanem az egyik korábbi barátja juttatta el a médiához, akivel néhány éve még nagyon jóban volt, azóta viszont összekülönböztek. A régi barát Dúró szerint a képekkel akart bosszút állni Királyon.

A Jobbikban senki nem tapasztalta, hogy Király a pártba való belépés után is drogozott volna, pedig a kampány és az országjárás néha sokszor három napos hétvégéket is együtt töltött a kampánystábbal és Vona Gábor pártelnökkel - mondta Dúró, aki szerint minden kép évekkel korábban készült. Az internetes képmegosztó oldal adatai szerint a melegfelvonulásos képeket 2008-ban készítették és töltötték fel, a marihuánás galéria viszont 2010. március 14-én került fel az oldalra. Maguk a fotók azonban sokkal korábbi dátummal vannak ellátva, a cigarettázó képek az oldal szerint 2007 márciusában készültek, a velük egy galériába illesztett, marihuánás zacskókról készült fotó viszont egy évvel korábbi, 2006-os.