Csak egy MSZP-s vezető ér rá, hogy meghallgassa Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
Még pénteken is dolgozott beszédének véglegesítésén Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, aki az elmúlt nyolc évet és az elkövetkező időszakot fogja értékelni a Magyar Demokratikus Charta délutáni rendezvényén. A rendezvényen ezer forintért meg lehet majd venni CD-n az őszödi beszédet és a Gyurcsány-Orbán-vita felvételét. Az MSZP nyíltan nem bírálta Gyurcsányt fellépése miatt, a párt elnökségéből mégis csak egy ember ér rá, hogy meghallgassa az egykori miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Már csak az utolsó simítások vannak hátra azon a beszéden, amelyet Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök mond pénteken a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén - mondta az [origo]-nak csütörtök délután a politikus környezetéhez tartozó, névtelenséget kérő forrásunk. Gyurcsány, forrásunk szerint maga írta az értékelő beszédet, előtte kikérte tanácsadóinak, és az eseményt rendező charta vezetőinek véleményét. Csütörtökön még a Balatonon részt vett a szupermaraton váltófutáson, és pénteken öntötte végső formába a szöveget. A beszéd tartalmáról csak annyit árult el forrásunk, hogy elsősorban az elmúlt nyolc év kormányzásának értékeléséről és a választások után várható időszakról fog szólni.

A pénteken négy órakor kezdődő rendezvényt eredetileg a Syma-csarnokba hirdették meg, az [origo] helyszínen lévő munkatársa szerint mindenkit átirányítanak a közeli Körcsarnokba. Az eseményeket élőben követheti az [origo]-n.

Az őszödi beszéd lesz a vásárfia

A rendezvényen ezer forintért meg lehet vásárolni CD-n teljes terjedelmében az őszödi beszédet, valamint a 2006-os Gyurcsány-Orbán-vita felvételét, az ebből befolyó pénzt a Charta kapja. "Sokan gondolják úgy, hogy ez a legfontosabb beszéd a rendszerváltás óta. És ez nem az a négy mondat lesz, hanem a teljes szöveg, amely összességében teljes más értelmet nyer" - mondta a korábbi kormányfő környezetéhez tartozó forrásunk, aki szerint a pénteki rendezvénnyel Gyurcsány célja az MSZP választási kampányának segítése.

Korábban az [origo]-nak több szocialista vezető is azt állította, hogy az MSZP vezetésében feszültséget keltett Gyurcsány visszatérése. Többen attól tartottak, hogy rosszat tesz a kampánynak, ha a korábban önként háttérbe vonuló Gyurcsány felszólal, és szerették volna, ha Gyurcsány mellett a párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila is beszélhet.

Az MSZP szóvivője, Budai Bernadett szerdán arról beszélt, hogy a rendezvény fő célja azoknak a demokratáknak a meggyőzése, akik önmaguktól talán nem szavaznának az MSZP-re. Mint mondta, a párt elnöksége képviseltetni is fogja magát a rendezvényen, kivéve azokat, akik valamilyen kampányrendezvényen vannak.

Csak egy ember megy el

A szocialista elnökség egyeztetett a kérdésről, és úgy döntött, hogy az elnökséget Juhász Ferenc elnökségi tag fogja képviselni a Charta rendezvényén - közölte pénteken maga Juhász az [origo]-val. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt biztosan nem lesz ott, mert a sajtóosztály tájékoztatása szerint egész nap Baranyában kampányol, lakossági fórumot tart többek között Szászváron, Siklóson és Pécsett, és részt vesz egy motormúzeum megnyitóján.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2008 nyarán kezdeményezte a Magyar Charta létrehozását a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelem érdekében. A Magyar Demokratikus Charta nevű szervezet 2008. szeptember 6-án alakult meg a társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében. Az [origo] információi szerint a Charta - idén először - az MSZP teljes frakcióját, és az összes képviselőjelöltet meghívta. Molnár Katalin, az egyik szervező szerint ez csak részben köthető Gyurcsány Ferenc szerepléséhez, mert azt szeretnék, ha minél több demokrácia iránt elkötelezett ember ott lenne a rendezvényen.