Gyurcsány: Rosszul mértem fel erőinket

Vágólapra másolva!
Az elmúlt nyolc év szocialista kormányainak eredményeit dicsérte, a Fideszt bírálta, és sokat idézte önmagát visszatérő beszédében Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök. Gyurcsány azt állította, az ország eladósításáért nagyobb felelősség terheli az Orbán-kormányt, mint az ő kormányát. Bajnai Gordon kormányfőre egy mondatot szentelt, Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét nem dicsérte.
Vágólapra másolva!

Saját beszédeit idézte, a szocialista kormányokat dicsérte, a Fideszt keményen bírálta Gyurcsány Ferenc korábbi szocialista miniszterelnök pénteki visszatérő beszédében, a Magyar Demokratikus Charta gyűlésén.

A szenvedély "időnként magával ragad. Ha magával ragad, akkor tudok cifra mondatokat is mondani" - mondta beszéde elején Gyurcsány. Azt állította, hogy a szocialista kormányzások nyolc éve alatt számos eredményt ért el az ország, és mind Medgyessy Péter kormánya, mind a saját kormányai azt akarták elérni, hogy az ország Európához közeledjen.

Gyurcsány azt állította, sok minden épült és megvalósult az elmúlt nyolc évben. Többek között káprázatosan szépnek nevezte a kőröshegyi völgyhidat, bár a híd megépítése után az Állami Számvevőszék azt állapította meg, hogy sem műszaki, sem gazdasági indokkal nem igazolható a beruházás.

Gyurcsány azt állította, hogy a szerinte 2001-ben elindult kormányzati költekezés 1500 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen. Gyurcsány kijelentette, ennek a tehernek a felét Medgyessy kormánya, negyedét Orbán Viktor kormánya, hatodát pedig az ő kormányai költötték el. Szerinte a költekezés tisztességes, elfogadható, a többség által szerethető célokat szolgált.

"Magyarország bátrabb..., önmagában jobban hívő, a nemzeti progresszió értelmét jobban látó közösséggé alakult" - értékelte a szocialista kormányzás nyolc évét Gyurcsány, aki szerint ki kell tartani ezen eredmények mellett. Azt mondta, hogy az eltervezett reformokat csak félig sikerült végrehajtani, a 2008-as népszavazás szerinte döntő csapást mért a szocialista kormányok elképzeléseire, a válság megpecsételte sorsukat.

Beszélt arról is, hogy hol hibázott kormányzása alatt. "Rosszul mértem fel erőinket. Türelmetlen voltam és azt hittem, hogy az igazunk és az akaratunk mindent le fog győzni... önmagában elég lesz a győzelemhez" - mondta, de szerinte a "tapintható reformszándék" hiányos reformképességgel párosult.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg a Gyurcsány beszéde alatt készült fotóinkat! Kattintson a képre!

Azzal vádolta a Fideszt, hogy antidemokratikus és áruló politikát folytat. A párt szemére vetette, hogy szerinte antidemokratikus módon, kormányzása idején csökkentette a parlamenti ülések számát. Gyurcsány szerint a Fidesz 2002 óta politikai hadiállapotot szít, hogy nyomást gyakoroljon a szocialista kormányokra. "Racionális alternatíva helyett irracionális gyűlölködést keltett a jobboldal" - mondta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=qQX1DVirsQ2h9uYu

Keményen bírálta a Fideszt, amiért szerinte semmit nem árul el arról, hogy mit tervez kormányra kerülése esetén. "Ha a Fidesz ezzel a politikával kormányra kerül, akkor jó előre tudjuk, hogy ez a politika és az a kormány a hazugság mocskában születik" - jelentette ki. Gyurcsány azt állította, hogy a Fidesz politikája csak a Jobbikéhoz képest demokratikus, de szerinte még így is szélsőséges.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=FELqylv3toctoGPI

Gyurcsány beszédében mindössze egyetlen mondat erejéig említette meg a miniszterelnöki székben őt követő és a gazdasági válságot kezelő intézkedések nagy részét elfogadtató Bajnai Gordont, azt mondta róla, "Magyarországnak sok ilyen emberre lenne szüksége". Köszönetet mondott Lendvai Ildikó pártelnöknek is, Mesterházy Attilát, az MSZP kormányfőjelöltjét egyszer említette meg, de nem dicsérte, csak arra kérte az MSZP szavazóit, hogy támogassák az MSZP Mesterházy által vezetett listáját.