Elutasították az MDF fővárosi listáját

Vágólapra másolva!
Nem vette nyilvántartásba az MDF budapesti listáját a Fővárosi Választási Bizottság. A testület fideszes, MSZP-s és jobbikos delegáltja szerint szerint az MDF-nek csak hét, a listaállítás szempontjából figyelembe vehető jelöltje van, pedig nyolcra lenne szükség. Az MDF megfellebbezi a döntést, mert szerintük az jogellenes.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listáját. A testület 3:2 arányban döntött a kérdésben. A párt három napon belül jogorvoslattal élhet az Országos Választási Bizottságnál, a végső szót pedig a Legfelsőbb Bíróság mondhatja ki. Az MDF az OVB-hez fordul jogorvoslatért - mondta az MTI-nek Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője szerdán este az MTI-nek. Kajdi szerint az MDF-lista elutasítást a fideszes delegált javasolta, azt a jobbikos és a szocialista delegált is támogatta.

Bárándi Zoltán, az MDF budapesti szervezetének alelnöke az [origo] érdeklődésére azt mondta a delegáltak úgy ítélte meg, hogy a pártnak csak 7 egyéni jelöltje van Budapesten (a törvény szerint a listaállításhoz 8 jelöltre van szükség). Eredetileg az MDF 10 jelöltje adta le a kopogtatócédulákat, de a bizottság többsége nem vette figyelembe a szerdán visszalépett Csapody Miklóst (róla itt olvashat), illetve Király Zoltánt és Slosár Gábort, akiket csak fellebbezés után vettek nyilvántartásba. Bárándi azt mondta: szerintük ez az érvelés jogellenes, és bíznak abban, hogy az OVB nekik ad igazat.

Bár az FVB döntése még nem tekinthető véglegesnek, az elutasítás ugyanakkor újabb csapást jelent az MDF számára. A párt nem tudott listát állítani Somogy és Vas megyében, ami miatt a választók 5,9 százalékának nem lesz módja a pártra szavazni. Ha Budapesten sem tudna elindulni, akkor nagyon komoly akadály elé nézne, hiszen a választók majdnem 17 százaléka nem tudna listán a pártra szavazni.

Az FVB szerdán kisorsolta azt is, hogy milyen sorrendben kövessék egymást a pártok a budapesti listás szavazólapon. Az elfogadott szavazólapon az MDF nem szerepel. Agócsné Darai Terézia, az FVB szóvivője az MTI megkeresésére elmondta, hasonló esetre még nem volt precedens. Péntek délelőtt megkezdődik a szavazólapok gyártásának előkészítése, de azon az MDF nem szerepelhet. Arra a kérdésre, hogyan kerülhet fel az MDF a szavazólapra, ha az OVB mégis úgy dönt, hogy a párt állíthat budapesti területi listát, a szóvivő azt mondta: ilyen helyzet még nem fordult elő, így nem tudni, kinek kell ebben az esetben újra sorsolnia.