Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta honlapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság az edelényi polgármestert, Molnár Oszkárt elmarasztaló határozatát, miután az a Fővárosi Bíróság múlt keddi döntése után jogerőre emelkedett. A hatóság megállapította, hogy a polgármester megsértette a szendrőládi és laki nők emberi méltóságát, amikor egy testületi ülésen arról beszélt, hogy ezeken a településeken szándékosan ártanak a nők születendő gyereküknek a nagyobb segély reményében. A szeptemberi határozatot Molnár sikertelenül támadta meg a bíróságon.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Fővárosi Bíróság múlt kedden Molnár Oszkár edelényi polgármester felülvizsgálati keresetét az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly szeptemberben meghozott döntése ellen, így jogerőre emelkedett a Molnárt elmarasztaló határozat.

Az edelényi polgármester ellen hivatalból indított eljárást az EBH, amiért egy júniusi önkormányzati testületi ülésen arról beszélt, hogy a cigányok által többségében lakott településeken terhes nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak: gyógyszert szednek be és gumikalapáccsal ütik a hasukat. A polgármester név szerint említett két községet: Szendrőládot és Lakot.

A hatóság szeptember 30-án meghozott határozatában kimondta, hogy Molnár a roma nőkkel, a településeken lakó várandós asszonyokkal, anyákkal szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és megvalósította a zaklatás tényállását. Az EBH szerint a polgármester kijelentése, amelyet a médián keresztül a képviselő-testület tagjain kívül a nagy nyilvánosság is megismerhetett, alkalmas volt arra, hogy
elsősorban a roma nők, de rajtuk kívül valamennyi, a név szerint említett két településen élő és gyereket szült, vagy gyereket váró nő emberi méltóságát megsértse.

Az EBH pénzbírságot nem szabott ki, de eltiltotta Molnárt attól, hogy ilyen jogsértő magatartást tanúsítson a jövőben, és elrendelte a határozat nyilvánosságra hozatalát 90 napra a hatóság saját honlapján, illetve Edelény honlapján. A határozat a Fővárosi Bíróság Molnár keresetét elutasító döntése után, pénteken jelent meg az EBH honlapján. Edelény honlapján egyelőre nem található meg a határozat.

Molnár ellen pénteken elkezdődött az a polgári per is, amelyben százötvenheten várnak anyagi és erkölcsi kártérítést, bocsánatkérést tőle a kijelentéséért. Erről részletesen korábbi cikkünkben, itt olvashat.