A bíróság szerint sem jár dupla műsoridő a Fidesz-KDNP-nek

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság után a Legfelsőbb Bíróság is jogsértőnek minősítette, hogy dupla műsoridőt kapjon a közösen induló Fidesz és KDNP az MTV választási műsorában. A tévé már az OVB döntése után lemondta a KDNP szereplését, a párt viszont bíróságon támadta meg a döntést, sikertelenül.
Vágólapra másolva!

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió (MTV) külön jelölőszervezetnek tekintette a közösen országos listát állító Fideszr és KDNP-t, ezért dupla műsoridőt biztosított számukra a választási műsorban - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (LB), ezzel helyben hagyva az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással. Beadványában emlékeztetett arra: az MTV március 22-én tette közzé, hogy az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét. Szigetvári szerint a két párt közösen állította egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősül, így a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB múlt csütörtöki ülésén a kifogásnak helyt adott, megállapította, hogy az MTV megsértette a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, és a televíziót eltiltotta a további jogszabálysértéstől. A döntésre az MTV azonnal reagált és tudatta: elfogadja az OVB határozatát és lemondta a KDNP-vel március 30-ára tervezett stúdióbeszélgetést. A KDNP pedig bejelentette: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért, de az LB nem adott helyt a kérelmének.